Palestinier hoppas på Obama


Några av de palestinier jag haft kontakt med de senaste dagarna hoppas på USA:s nyvalde president Barack Obama. Själv tror jag inte för ett ögonblick att den amerikanska politiken kommer att ändras. Möjligen marginellt, men inte mer.

AB: ”– Hans första och kanske svåraste uppdrag är att återupprätta förtroende bland amerikanerna och – inte minst – i världen. Ett sätt att göra det är att styra in ekonomin på rätt köl igen. Som om inte förväntningarna från den amerikanska befolkningen vore nog hoppas nu resten av världen att han ska kunna mäkla fred i Mellanöstern. Där bäddar Israels invasion av Gaza för en situation som riskerar att bli en storkonflikt. Att USA är Israels närmsta allierade bara försvårar Obamas möjligheter.”

Det som ännu inte nämnts i någon större omfattning är vilka effekter Israels överfall på Gaza får för de ungdomar som överlever. I nuläget så ökar Hamas anseende enormt i arabvärlden, och Jordaniens premiärminister sade idag ””- Jordan will look into all options, including reconsidering relations with Israel,” sade Nader Dahabi, enligt Aljazeera.

Möjligen känner Jordanien trycket från en mycket missnöjd befolkning, en situation som påminner mycket om den som råder i Egypten. Men oavsett vad nu än Jordanien gör så skapas det just nu mängder av självmordsbombare och andra sorters terrorister i Gaza. Möjligen lyckas Israel dräpa ett antal, men rekryteringen underlättas enormt av Israels draksådd. Varje Gazabo är redan personlig bekant med någon eller några av offren (martyrerna) och det kommer att färga dem för resten av livet.

Vilka konsekvenser det får behöver vi inte fundera speciellt länge på. Det är samma reaktion som vi kunnat se i Irak, men Gaza är ett utomordentligt litet område som dessutom är minst sagt överbefolkat. Alla kommer i direktkontakt med död och förintelse och det blir inte Hamas som får skulden för detta i Gaza. Skulden faller helt och enbart på Israel och den politik som ledde fram till den nuvarande situationen.

Om vi ägnar oss åt dagdrömmeri och tänker oss ett vapenstillestånd om några dagar, eller om ett par

veckor; Gaza kan möjligen fås att fungera nödtorftigt inom ett antal månader, men hur blir det med unge Mohammed 15 år? Kommer han någonsin att glömma sina dödade kamrater och släktingar? De som nu förlorat barn och andra familjemedlemmar, kommer de någonsin att tro på en Israel?

Givetvis inte, och det vet de Israeliska politikerna. De räknar antagligen inte med att det ska finnas en enda palestinier kvar i Gaza om några år. Gör det ändå det så kommer en absolut majoritet av dessa att vilja ta lag och rätt i sina egna händer om möjligheten till det finns. AB1 DN12 SvD12 VG12Dbl 123 it Bloggat: Annarkia Röda Malmö FFF Ali Helena Ung Vänster Svensson KAS Motbilder Mullvaden Proletärbella Trotten SKP Utsikt

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]obama, gaza, mellanösternkrisen, palestina, israel, terrorism, etnisk rensning, genevekonventionen, invasion, ockupation, krig, konventioner, fn, eu, usa, politik[/tags]


14 svar till “Palestinier hoppas på Obama”

 1. David Ben Gurion: – Varför skulle araberna gå med på fred? Om jag vore arab-ledare skulle jag aldrig träffa några överenskommelser med Israel. Det är naturligt: vi har stulit deras land. Visst lovade Gud oss det – men vad betyder det för dem? Vår Gud är inte deras. Vi härstammar från det gamla Israel, det är sant, men för över två tusen år sedan – och vad betyder det för dem? Det har funnits antisemitism, nazister, Hitler, Auschwitz – men var det deras fel? De ser bara en sak: vi har kommit hit och stulit deras land. Varför skulle de acceptera det?

 2. Än en gång, Tack Jinge för att detta ditt forum finns. Jag har pekat på vissa anledningar till den ohyggligt mesiga pressreaktionen i Sverige, men alla svenska medier är ju inte styrda av Boniers. Varför är alla så himla mesiga? Det är ju så fruktansvärt tydligt att detta är folkmord, övergrepp, övervåld, antidemokrati och FN förakt (med tanke på alla gamla resolutioner som Israel struntat i).

  Förr var man stolt över att vara demokrat, a moral high ground gentemot kommunismen. Men var är västvärlden idag, med en invasion i Irak, byggd på lögner och girighet, med stöd till sionisterna som bryter mot allt vi står för. Lyssna till de norska läkarna!

  Vi kan inte fortsätta vår allians med USA om det skall fortsätta på detta viset. George Bush har sålt vår moraliska trovärdighet till oljeindustrin och det militärindustriellakomplexet.

  Jag är en helsvensk borgelig person. Visserligen har jag bott fyra år i Jemen och tre i Pakistan, och jag har många muslimska vänner, men framför allt menar jag att världen utvecklas genom moral, inte genom opportunism. Tyvärr kan jag inte längre vara stolt över vad vi i västvärlden står för.

 3. Johnny,
  Tack för info. Hans tal gjorde mig deprimerad och kullkastade alla positiva förväntningar. EU måste distansera sig från USA, vi kan inte längre alliera oss med denna uppenbart omoraliska och korrumperade stat.

 4. När det i media står om att Israel svarar med ”oproportionerligt” våld undrar jag alltid, hur mycket våld ska Israel få svara med för att det ska vara legitimt? 10-20 raketer in i Gaza city på måfå dagligen?

  Jag undrar vidare hur upphovsmannen här kan blunda helt för att Hamas är klassat som en terrosristorganisation. Har han missat det???

 5. När det gäller Palestinakonflikten säger Obama endast: ”vi kan bara ha en president i taget”. Det är alltså hans åsikter när en sk. ”demokrati och ”västerländsk” STAT behandlar civila på det här sättet.

  När gängliknande grupper i Indien dödade civila i Mumbai gick det däremot bra för honom att ge sina åsikter om saken.


  Förresten, här säger Obama hur mycket han eg. bryr sig om palestinierna dvs. han nekar palestiniernas rätt till återvändå i ”Israel” (om han vill att de ska kompenserar istället nämns inte men då kommer det kosta mycket för ’Israel’… oj jag menar USA).

 6. DET GÅR INTE ATT VINNA ETT PRESIDENTVAL I USA UTAN ATT FJESKA FÖR JUDAR??

  DET HAR OBAMA OCKSÅ GJORT NÄR HAN NÄMDE ATT HAN SKALL ÖKA USA,S BIDRAG TILL ISRAEL MED HELA 3 MILJARDER PER ÅR(DOLLAR)

 7. Jag tror inte att han kan göra så mycket eftersom han är i händerna på en mycket mäktig Amerikansk Sionistisklobby.
  sen undrar jag också varför pratar man om Hamas raketbeskjutningar och eldupphör hela tiden än att prata om de verkliga orsakerna nämligen att erkänna ett självständigt Palestina att Israel ska dra sig tillbaka från ockupationen av Palestina.
  Inget bra kommer av att hela tiden prata om samma saker år efter år ”eldupphör” Fredssamtal jag menar kom igen nu världen börja prata om Palestinas självständighet.

 8. bahlool, Hamas behöver inte mer stöd än de redan har!! Förkrossande majoriteten av det palestinska har redan valt de till sina ledare, eller hur mycket ska de vinna nästa val med?? 99.999975%?? 0.000025% på Fatah för att Abbas har röstat på sig själv?

 9. Moe, för att inte tala om det förkrossande stödet för Hamas från Tanger till Istanbul. Erdogan talar respektfullt om Hamas och påstår att israelerna lurade och ljög för honom.

 10. Joe, angående “oproportionerligt” våld. Proportioneligt våld är inte någon ”öga för öga tand för tand” politik, dvs om Hamas skickar 100 qassam raketer per dag så får Israel skicka 100 qassam raketer. Krig är inget sällskapsspel utan dödligt allvar. Blir man attackerad så har man rätt att använda så mycket våld som nöden kräver, dvs så mycket våld som behövs för att attackerna skall upphöra. Min bedömning är att det i det här fallet inbegriper förstörelse av alla tunnlar, alla vapen och raket gömmor var de än befinner sig (bostadshus, skolor, sjukhus, moskeér, etc), alla Hamas krigare, ledare, högkvarter, etc. Avsiktligt våld mot civilbefolkning och att använda civilbefolkning som mänskliga sköldar eller förvara militärmateriel bland civila är förbjudet enligt krigets lagar.

  Det är så jag förstått begreppet.

 11. Mameluken:
  Visst, Obama säger ”vi kan bara ha en president i taget”.
  Men man behöver inte tolka det som du gör. Ifråga om Indien var Obama och Bush överens, Obamas vägran att uttala sig kan betyda att han har en avvikande mening.

  Vi får se…

 12. Joe jag undrar hur du helt kan blunda för att Fatahs militära gren Al-Aqsa martyrernas brigader är terrorist-klassade eller att palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor består av fd al-Aqsa män – fatahterrorister som Israel kallar dom, varav många av dessa är benådade och släppta ur Israeliska fängelser i utbyte mot att de går med i säkerhetsstyrkorna. Vissa av dessa bryter med säkerhetsstyrkorna och börjar attackera Israel och Israeliska intressen igen tom. Eller att al-Aqsa var en av dom grupperna som aktivt försökte störa vapenvilan mellan 19 Juni och 4 November (när den bröt samman genom Israels operation inne i Gaza). Israel erkänner tom i sina egna rapporter att Hamas försökte stoppa al-Aqsa från att skjuta raketer.