Övervakning 2.0


Igår pratade jag med en gammal bekant om det nya Sverige, ett land där polisen har rätt att utföra hemliga hus-
rannsakningar hos en person som inte ens är misstänkt för något brott. Ett Sverige där FRA har rätt att lyssna på all trafik som går i etern och i kablar, där inte ens ett e-postmeddelande kan skickas utan att myndigheterna både ser det och kan läsa det.

Vi diskuterade bland annat hur man skulle bete sig om man kom på något riktigt viktigt, något som man ville att SVT eller tidningarna skulle ta upp och berätta om. Vi kom fram till att det är utomor-
dentligt stora svårigheter att kontakta media utan att riskera att få sin identitet röjd.

Det har gått så långt att TV-programmet Uppdrag Granskning skriver så här på sin hemsida när de vill komma i kontakt med människor som kan ha en uppgift om en person som de söker:

– – –

SVT/Uppdrag Granskning: ”Hjälp oss försöka hitta sanningen om hur en svensk medborgare kom att bli torterad i Libanon. Berätta för oss var vi kan hitta kvinnan.

Vi vill ha så mycket uppgifter som möjligt. En bild, hennes riktiga namn, adress, bakgrund eller var hon faktiskt jobbar. Allt är av intresse.

Ring oss på 031-360 80 98 eller mejla till efterlysning@svt.se

Vi läser alla mejl och svarar på alla samtal. (Eller lyssnar på alla meddelanden om vi redan sitter i telefon när du ringer.)

Du är självklart skyddad av den grundlagsstadgade meddelarfriheten och källskyddet som innebär att alla har rätt att lämna upplysningar till media och när de gör det är deras identitet skyddad om de så begär.

Ingen härifrån får då lämna ut ditt namn eller nummer, men tänk på att om du har en känslig position bör du inte mejla från din e-post på jobbet, eller kanske ens din privata, och inte ringa från en telefon eller mobiltelefon som kan knytas till dig.

Välj ett internetcafé på stan för att sända din e-post, och låna en telefon på en anonym plats eller köp ett kontantkort för ditt samtal.

(Vill du vara väldigt säker bör du även använda en annan mobiltelefon än din egen, och se till att ingen övervakningskamera fångar dig där du e-postar.)

Tror du att du vet något, känner du igen rösten? Tveka inte, ditt tips kan vara avgörande.

Ring oss. Om du vill mejla oss krypterat går det bra. Använd PGP. Våra nycklar finns här.”

– – –

Man rekommenderar folk att låna en telefon på en anonym plats, att köpa ett kontantkort och att inte använda sin e-post på jobbet, inte den egna mobiltelefonen, och så rekommenderar man tipsarna om att se till att inte bli filmade av en över-
vakningskamera. Uppmaningar som man tycker är så viktiga att man stryker under dessa på Sveriges Televisions hemsida.

Om jag skulle ta pendeltåget in till stan nu på morgonen så vet jag att jag är TV-övervakad i samma sekund jag kommer ner på pendeltågsperrongen, något som också sker ombord på pendeltåget. Åker jag vidare med tunnelbana så filmas jag, och likadant är det på varje tunnelbanestation.

Frågan är vad detta gör med oss, själv har jag inte svaret men jag tror att det riskerar att driva några rakt in i armarna på extremistgrupper av olika slag. Ett säkrare samhälle leder det definitivt inte till i alla fall, snarare motsatsen.

it , , , , , , , , , , , , , , dn1 ex ab12 svd


5 svar till “Övervakning 2.0”

 1. Stasi hade varit gröna av avund på denna nästan perversa böjelse att avlyssna och förfölja sitt eget folk som den här regeringen nu genomför utan något större motstånd från oppositionen. Det har gått så långt att det nu nått komiska proportioner.

  Det här är ju bara för kul (?)

  ”Riksdagens konstitutionsutskott (KU) är bekymrat över otillbörlig avlyssning – av de egna sammanträdena. Under förra mandatperioden köptes därför blyfodral till ledamöternas mobiltelefoner in.”

  • Skillnaden ligger i att säpo och de andra poliserna övervakar oss för att skydda vår fina demokrati och vår gränslösa frihet. Stasi gjorde samma sak för att (söka) säkra en diktatur. Men för dig och mig är följden alltså densamma: vi är alla ständigt övervakade och avlyssnade. Östtyskarna var arga och frustrerade, vi är trygga och nöjda.

 2. Haha, vi är trygga och nöjda.. jojo Kommissarien hoppas du var ironisk för hellre är jag osäker i mitt eget land men fri från högst tveksamma metoder!!

  För det är så här det fungerar, ge befolkningen en tillräckligt god anledning så kan i princip vilka metoder/teknik som helst få användas för i vilka syften som helst.. Nån som kommer ihåg citatet:

  ”The road to hell is paved with good intentions”

  Väldigt passande!

 3. Ja vad ska man säga. Den statliga televisionen ger råd på hur man ska hålla sig undan ’storebror staten’. Detta om något borde bevisa för även den mest rabiata massövervakningsförespråkare att detta är fel.

  Det mest skrämmande är ju att de som nu har rätt att övervaka vem som helst inte direkt är kända för att ha säkra rutiner kring att behålla denna informmation inom gruppen. Såväl SÄPO som Polisen läcker ju som såll hela tiden och därför är det bara en tidsfråga innan någon oskyldig drabbas av att övervakningsinformation hamnat på villovägar.