Östern är röd, Nu igen!?


Dagens största internationella nyhet är nog mötet mellan Kina, Japan och Sydkorea. Man överväger seriöst om man inte ska skapa ett frihandelsavtal mellan länderna, en sak som givetvis utmanar den amerikanska hegemonin. Dessutom har man kommit överens om att säga absolut nej till fortsatta atombombsprov i Nordkorea och inte heller acceptera att Nordkorea bygger vidare på ett program som syftar till att få fram interkontinentala robotar.

SVT: ”Under mötet diskuterades också situationen i Nordkorea. Framtida nordkoreanska atomprov-
sprängning är ”oacceptabelt”, har de tre ledarna kommit fram till.

-Våra tre länder är överens om att vi inte kommer att acceptera framtida atomvapenprov eller andra provokationer från Nordkorea, sade Sydkoreas president Lee Myung-Bak till reportrar vid mötet i Peking.”

Jag hörde den kinesiske premiärministern stämma in i resonemanget till hundra procent vilket betyder att Nordkorea är tvingade att följa deras order som jag ser saken. Nordkoreas enda allierande, det enda land som de har regelbundna och vänskapliga relationer med är – Kina. En sådan sak bör rimligen vara en faktor som spelar en avgörande roll för att landet ska ta till sig detta påbud. Jag har dessutom svårt att se att det skulle innebära annat än en minskad spänning i regionen.

Men för USA ses nog ett kommande frihandelsavtal som ett bakslag. Idag har USA akterseglats av Kina på många sätt och det dröjer säkerligen inte speciellt många år innan den amerikanska bilindustrin har flyttat till andra sidan jorden. Vi har ju en viss erfarenhet av det själva, Volvo är ett kinesiskt bilmärke och frågan är om inte Saab är det också. Vi vet att Saab 95 byggs i Kina, och jag tror också att den säljs som en Saab. Om kineserna exporterar bilen än vet jag inte, men det dröjer antagligen inte så länge. Nya modeller av Saab skyddas antagligen för att GM äger en del av tekniken. Men ju mer av teknik som köps upp av Kina ju mer närmar man sig antagligen ett totalt övertagande.

Jag minns att man diskuterade framtiden för åtta-nio år sedan, då var det många som hävdade att den kinesiska ekonomin aldrig skulle gå om den amerikanska, men just det är på väg att hända nu år 2012. Och när Euron krisar så vänder sig Europa till Kina och ber om hjälp, se bara på Greklandskrisen idag. Skulle jag själv vara tonåring idag så skulle jag läsa språk, kinesiska. Att vara duktig på kinesiska är säkerligen mycket lönsamt redan inom några år, i vart fall om man jämför med engelska.

it Andra om: , , , , , , , , , svt1 sr1 svd1234 gp dn12345


Ett svar till “Östern är röd, Nu igen!?”

  1. Den minskade spänningen i regionen är nog en viktig faktor. Stabilitet är det ledande mantrat för den kinesiska ledningen idag. Att lära sig mandarin kan nog inte heller vara helt fel. Kina håller på att bygga Mittens rike för det nya millenniet.
    För oss som växte upp efter kriget var det japanska billiga ”skräpet” som kom mot slutet av 1950-talet ökänt. Idag talar ingen om ”billigt japanskt skräp”, frågan är om inte uttrycket skulle orsaka ett gapskratt från dagens unga. För japanerna kändes det nog som ett hånskratt, och kanske sved det i den japanska själen. I varje fall kan vi konstatera att idag har de bättre produkter, bättre kvalitet, bättre produktivitet och bättre löner än oss. En revansch att vara stolt över; för en japan.

    För tio, kanske femton, år sedan diskuterade jag detta i en högstadieklass. De menade att vi kunde leva gott genom att vi kunde köpa så billigt från Kina. Då berättade jag om det billiga japanska ”skräpet” som översvämmade oss en gång. Redan då reagerade de mot beskrivningen på japanska industrivaror. Jag påstod att jag trodde samma skulle ske med Kina och att de skulle få uppleva samma attitydskillnad som jag upplevt mellan då och nu visavi Japan, men för dem visavi Kina.

    De sade: ”Aldrig!”

    Jag förutspådde dessutom att om jag levde några decennier till, inte helt orimligt, skulle nog även jag få uppleva det.

    Samma dag som du publicerade din bloggpost publicerade Svenska Dagbladet en artikel ”Kinas löneökningar ändrar spelplanen” i delen Näringsliv. Där berättades inledningsvis att ABB, bolaget, ska flytta hem order för 150 miljoner från Kina. Skälet? Sverige börjar bli konkurrenskraftigt! Löneökningarna i Kina är saftiga, och dessutom starkare valuta. Kostnaderna för produktion i Kina har ökat med 140 % mellan 2002 till 2008!
    En konsultfirma i USA har dragit ut linjerna för kostnaderna för produktion i USA respektive Kina med de ändringar i kostnader för löner, valutor och transporter som gällt de senaste åren. De kom fram till att USA kan matcha Kina från 2015 i tillverkningskostnader!
    I klartext: från ungefär 2015 blir det billigare att producera för USA-marknaden i USA än i Kina. Så i jakt på billig arbetskraft flyttar nu företag från Kina, de kan t.o.m. flytta tillbaka. Kina å andra sidan är på väg upp i värdekedjan. Man satsar stenhårt på forskning och högteknologi. Låglöneproduktionen ska förläggas någon annanstans.
    Artikeln slutar med att om nu huvudkontoren och forskningen har flyttat till Kina om tio år var lämnar det Sverige?

    Min slutsats, för eleverna, var att antingen såg de till och plugga, och skaffa sig en rejäl, och kvalificerad, utbildning. (Som sagt: att ha med mandarin eller hindi eller bägge i sitt CV skadar definitivt inte.)
    Eller så skulle de bli tvungna att försörja sig på låglönejobb åt kinesiska och indiska företag i ”svenska” sweatshops.

    De sade: ”Aldrig!”