Oroande nyheter om svininfluensan

Jag lyssnade nyss på Ekots sändning kvart i fyra. Där var ett inslag om svininfluensan som varnade för att viruset, H1N1, verkar ha börjat mutera på södra halvklotet. Att viruset ändrar karaktär är inte ovanligt, men man oroar sig för att det ska utvecklas en allvarligare sjukdom än vad det i praktiken är idag.


Ekot: ”I höst väntar en gigantisk massvaccinering av befolkningen mot den så kallade svininfluensan H1N1. Bland annat kommer skolor och sporthallar att användas för att klara av vaccineringen. – Även om vaccineringen är frivillig är det viktigt att alla vaccinerar sig. Det är bland annat för att få själva samhället att fungera. Under en kort period kommer en väldigt stor del av befolkningen att kunna insjukna. Genom att vaccinera oss så undviker vi att alla ligger sjuka samtidigt. Det är ett sätt att få samhället att fortsätta fungera trots att vi har en pandemi, säger Maria Brytting, chefmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.”

Maria Bytting sade också att man räknar med att influensan ska slå till ungefär samtidigt över hela landet, och att man befarar att en tredjedel av svenskarna ska insjukna – samtidigt. Stämmer den prognosen så betyder det att vi i höst kan vänta oss att 15 000 svenskar dör i svininfluensa. Detta under förutsättning att den inte blir allvarligare än vad den är idag. Men att använda skolor och sporthallar till vaccineringen låter som verklig massvaccinering.

Ekot: ”Oron växer sig allt starkare och därför kommer Mexiko i början av juli att stå värd för ett internationellt möte om hur man ska komma till rätta med viruset. Kanske är det hög tid, för nu varnar Tysklands smittskyddsinstitut för att H1N1-viruset redan kan ha börjat mutera på södra halvklotet. Risken är stor att det sedan ska återkomma till norra halvklotet i höst i en mer aggressiv form.”


Jag rekommenderar läsarna här att lyssna på de två ekoinslag som jag länkar till. Det verkar som om WHO börjar oroa sig på allvar inför vad som ska komma. Frågan är väl om det verkligen är en god idé att skrämma upp folk, något som jag tycker att dessa inslag sammantaget gjorde. 1/3 av alla svenskar, sjuka ungefär samtidigt, det pekar verkligen på det faktum att sjukvården inte kommer att kunna ta omhand mer än en bråkdel av dem som behöver sjukhusvård.

Sedan är förstås frågan kvar, kommer det vaccin man får fram verkligen skydda mot influensan?

i Andra om: , , , , , , , , , , , ab svd dbl t

[tags]Pandemi, Svininfluensa, H1N1, Vaccin, Tamiflu, Högerregeringen, Vaccinfabrik, WHO, Smittskyddsinstitutet, Maria Bytting, Ekot, Politik[/tags]

  15 comments for “Oroande nyheter om svininfluensan

 1. Mansour
  24 juni, 2009 at 17:12

  Nu när man har sett bilden på den kan man andas ut. Hur kan någonting med 3 tår, tre fingrar och 11 tänder vara farligt?? Dessutom ser den glad ut :o) Ring i näsan, kan det vara en hiphoppare må tro?

  • 24 juni, 2009 at 17:24

   Jädrans vassa tänder.. :P

 2. Marcus R
  24 juni, 2009 at 17:27

  Den har taggar istället för hår också!

 3. Christer W
  24 juni, 2009 at 17:35

  Undra om den har förkärlek för blått blod?

 4. Erik F
  25 juni, 2009 at 00:00

  Mutationer sker ju gradvis, och enligt den information som ges här i Australien så kommer vaccinet att ge skydd mot den virustyp som just nu florerar. Viruset kommer inte att hinna ändra karaktär såpass snabbt att vaccinet blir verkningslöst.

  Spridningen fortsätter som tidigare, men det känns som att ökningstakten har minskat något. Dessvärre har vi nu fått våra första dödsfall. Tre döda. 26, 35 och 50 år gamla. Samtliga med andra sjukdomar i bagaget.

  Följande ger ökad risk att få sjukdomen samt att få allvarliga komplikationer:

  – nedsatt immunförsvar pga andra sjukdomar, t ex cancer
  – hjärtsjukdomar
  – astma
  – extrem fetma
  – graviditet

 5. 25 juni, 2009 at 02:33

  Och rätt som det är har vi böldpesten här igen också. Fast det dröjer nog tills läkemedelsindustrin har hittat något medel att sätta in mot sjukdomen ifråga förstås och eventuellt tills man betalat en tribut till alliansen för att hela svenska folket ska förhandsbehandlas.

 6. nature
  25 juni, 2009 at 10:43

  Är det ingen som får ordet marknadsföring i huvudet? Sverige har KÖPT in ca 18 000 000 doser ett visst sorts vaccin som sägs skyddas oss mot svininfluensan som MÅSTE SÄLJAS; och är det inte också så att vi INTE för dessa doser GRATIS?

 7. Stan
  25 juni, 2009 at 15:37

  160 kr tror jag att det skulle kosta. Jag har noll i förtroende för myndigheterna och media. I bästa fall är det väl bara ekonomi som ligger bakom.
  Det känns mer och mer som 1984…
  Kan den här influensan verkligen vara så farlig att den skulle motivera detta? Man brukar meddela att det finns möjlighet att vaccinera sig. Men nu, enligt den intervjuade experten på radion, var det inte bara viktigt att alla vaccinerade sig. Inte ens bara väldigt viktigt, utan väldigt väldigt viktigt!

 8. nature
  26 juni, 2009 at 07:23

  @Stan
  Varför är det så viktigt? Förr var vi medborgare med rättigheter, nu är vi konsumenter med skyldigheter.

 9. nature
  26 juni, 2009 at 07:51

  Det är så här det ser ut! Har man barn så får man ständigt förfrågningar om vaccinationer hit och dit; t ex vaccinationer mot livmoderhalsencancer – vaccinationer som kostar tusentals kronor, per dotter. Ju fler barn du har, ju populärare är du som som mottagare av allsköns vaccinationer.
  Breven kan i bland formuleras så som: ”vill att du att dina barn ska dö”? Vad svarar man på sådant? Ja, för jag har inte råd att ge dem vaccinationer mot allt ni föreslår!
  Var vid de säger att: ”Det var ju synd. Hoppas de överlever”.

 10. nature
  26 juni, 2009 at 08:04

  I Sverige får ca 450 kvinnor livmoderhalscancer varje år. Dela det med ca 2 000 000 kvinnor och risken att du som kvinna får livmoderhalscancer är 0,0001125 risk.

  Vad de INTE informerar om är att orsaken till livmoderhalscancer nämligen är en HPV-infektion (Humant papillomvirus) eller enklare sagt: Kondylom!

  Varför informerar de inte att det BILLIGAST sättet att slippa dyra vaccinationer eller än värre livmoderhalscancer stavas KONDOM???
  Men då skulle ju gardasil.se förlora pengar!

 11. Marcus R
  26 juni, 2009 at 09:41

  #11 nature – Beror väl på hur ofta man har sex? ;) En komplett vaccination kostar 6216kr, är man 13-17 år ingår det i läkemedelsförmånen dessutom.
  En kondom kostar runt 6,50kr i snitt. Efter 957 skyddade samlag är det alltså dyrare med kondom.

 12. 26 juni, 2009 at 11:31

  Jag blev också lite oroad när man dra på stora kanonen med ”vaccinering i idrottshallar”. Denna gång skulle dom också angripa influensan fårn ett annat håll – istället för att börja med svaga och sjuka, så skulle man börja med barnen.

  men dom har iof säkert tänkt på detta ett tag. För varje barn som insjuknar så är det minst en förälder som vabbar, och därmed belastar samhället, och sedan är det en stor risk att denna förälder också insjuknar. Barn smittar också andra barn i stor omfattning, vilket gör att smittan sprider sig mkt fortare än för tex gruppen pensionärer.

  När det gäller farligheten tycker jag fortfarande att det är en hype – såklart viruset kan mutera, eller så kommer det ett nytt.
  men som vanligt – att oroa sig är det absolut sämsta man kan göra, till och med sämre än att sticka huvudet i sanden. För oro ger dålig hälsa, stress och ett sämre liv – oavsett om ”det värsta” inträffar eller inte…dvs ett säkert sätt att ”förlora” :)

  /K

 13. nature
  26 juni, 2009 at 14:28

  @Klas Och det är just orosmoment som är säljfakorn här!

  Köp dig en vaccination och slipp din oro. En perfekt marknadsföring.
  Förr ville läkemedelsindustrin prokla på oss allsköns lyckopiller; nu säljer de vaccinationer som tar bort ORON för pandemier! Vänta till du blir pensionär, då haglar erbjudanden om DYRA vaccinationer över dej på VårdCentralen.
  Media säljer på denna oro. Läkemedelsindustrin säljer på samma oro. Alla glada och lyckliga.

  Smart!

 14. 1 juli, 2009 at 09:19

  Först skapar man ett problem, sedan säljer man lösningen. Gammal beprövad teknik! Jag ser med avsmak på detta fenomen. Och jag ska faan inte bli kallad barnamördare utav en ignorant mobb, bara för att jag inte är ett får, och gör allt vår ”välvilliga regering och media säger till oss! Viruset är för övrigt tillverkat i ett labb i Canada, och kom ut ”utav misstag”. Dör jag utav det, var min tid inne. But that´s just me!

Comments are closed.