Oroande debattinlägg av Polisen

Idag på morgonkvisten läser jag en debattartikel i Dagens Nyheter som handlar om polisens resurser och beredskap inför Sveriges ordförandeskap i EU från 1 juli i år. Den är skriven av Polisförbundets Jan Karlsen och jag tänker givetvis på Göteborgs-
händelserna under förra ordförandeskapet.

DN: ”Våra bristfälliga resurser och rutiner bäddar för kaos och säkerhetsrisker. Svensk polis är inte tillräckligt förberedd inför de stora kommenderingarna under det svenska EU-ordförandeskapet efter halvårsskiftet. Det visar en färsk undersökning som Polisförbundet har gjort om polisberedskapen vid kravallerna i Malmö i höstas. Trots utvecklingsarbetet efter EU-kommenderingen i Göteborg 2001 har den svenska polisen fortfarande problem med att hantera situationer med kravaller och vandalisering i stor skala.”

Intern maktkamp mellan olika polisbefäl, konse-
kvent oförmåga till samarbete samt en näst intill manifest drift att skylla fel och brister i polisarbetet på underställd personal, det är vad som påverkar min oro inför det budskap som Karlsen för fram. Åren efter Göteborgshändelserna har jag läst ett flertal böcker som berör inte bara dem utan även polissamarbetet efter de stora brott vi fått se hända. Inte bara mordet på Anna Lindh, även diverse skandaler inom polisen som belyser oförmågan att följa de lagar som styr verksamheten.

Läs artikeln och oroas!

it Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Polis, EU, Ordförandeskap, Samarbete, Polisledning, Konkurrens, Oförmåga, Planering, Jantelagen, Krisberedskap, Batonger, Demonstrationer, Protester, Politik[/tags]

  1 comment for “Oroande debattinlägg av Polisen

  1. Karin
    17 januari, 2009 at 00:45

    Oroande. Kan leda till att de tar in Nationella insatsstyrkan igen, och vi vet ju vad det gav för resultat sist med övervåld och trakasserier mot ungdomar som inte ens var i närheten av något bråk. Får också hoppas att poliserna får en uppdaterad utbildning – inför Göteborgstoppmötet hade de ju fått en skrift där bland andra ATTAC (kort för Föreningen för beskattning av kapitalflöden till medborgarnas fromma) utmålades som demokratins hängivna fiender.

Comments are closed.