Ordförandelandet får svininfluensan

En sak som jag tycker att media missar när det gäller de svårigheter som ordförandeskapet står inför är – svininfluensan. Man talar om finanskrisen och arbetslösheten, och delvis om det nya parlamentet och valet på Irland.

Men fakta pratar man inte om. WHO hävdar att vi har en pandemi med ett virus som inte människan är van vid, man talar t.o.m. om att hälften av planetens innevånare kommer att insjukna. Dessutom tror man att det för vår del kommer att inträffa under hösten, den tiden då Sverige sköter ordförandeskapet i unionen. Vad det kan betyda nämns inte ens.

Ett samtidigt insjuknande av någon miljon människor innebär förstås att sjukvården kommer gå på sina knän redan efter en tiondel av detta. Antalet respiratorer kommer inte att räcka till och man får verkligen hoppas att H1N1 kommer i en lindrig variant som inte kommer att slå ut halva befolkningen.

Men även om det är så det blir så kommer både ordförandeskapet och hela EU påverkas på ett dramatiskt sätt. När man i sammanhanget talar om Irland och finanskrisen så undrar jag hur man tänker. Hur mycket arbete kommer att kunna ske om hälften av alla som deltar i arbetet och är med på de möten man ska ha insjuknat? Dessutom är många av besökarna i Sverige sådana som reser väldigt mycket.

Blir hälften av dessa sjuka bara en vecka så påverkar det givetvis, blir de sjuka i två veckor så

blir det ännu värre. Nej, jag hoppas verkligen att smittskyddsläkarna och WHO har fel. Vi har i dagsläget inga resurser att bemöta en pandemi av detta slag. Regeringen talar om att vaccin ska finnas i september, men hur många tror att svenskarna blir de första som får vaccin av sex miljarder människor?

i Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ab12 ex svd12 dn12 t

[tags]Svininfluensa, Reinfeldt, EU, Ordförandeland, Pandemi, Politik[/tags]

  10 comments for “Ordförandelandet får svininfluensan

 1. 2 juli, 2009 at 14:10

  Som jag förstod det har Stockholm redan fått iaf en del av sina beställda 4 mio doser.

  Jag uppfattade också uttalandet häromveckan som att H1N1 är ett problem just ur samhällssynpunkt snarare än för enskilda individer. dödligheten är låg, men smittorisken hög.

  Vem vet – i höst kanske blir 12a gången jag vaccinerar mig mot influensan… :)

  /K

 2. Mr. T.
  2 juli, 2009 at 21:07

  Ta inte detta vaccin, helt onödigt, för när muteringen av viruset skett tills hösten så är det vaccin som nu tas fram verkningslöst..!

  Siffror visar att det dör ca 30000 i ”vanlig” influensa i USA årligen och nu har det dött mindre än 200 personer i denna s.k. svininfluensa , snacka om att överreagera?

  Dessutom så hade USA ett utbrott av svininfluensa 1976, fler dog då av vaccinet än av själva influensan..

 3. Pether
  3 juli, 2009 at 03:23

  Man sa samma sak om Sars o fågelinfluensan.
  Det är bara skit alltihop.

 4. sörmlänning
  3 juli, 2009 at 19:01

  Vem blir gladast av att det säljs mycket vaccin?
  Du som är rädd eller den som kammar hem stålarna?
  Allting går att sälja med mördande reklam…

 5. jesper
  4 juli, 2009 at 07:31

  Per:
  Förutsatt att viruset inte blir mkt dödligare.
  Då ska du se att kontrakt inte betyder ett skit, och att länderna där vaccinet produceras och deras närmsta vänner tar vad dom behöver först.

 6. Mr. T.
  4 juli, 2009 at 15:56

  Det är inget mer än skrämselpropaganda, synd bara att den är så effektiv, regeringen/riksdag säger: Hoppa! Medborgarna replikerar: Hur högt?

  Jag uppmanar verkligen alla att göra sina egna efterforskningar om svininfluensan, det är nåt som inte stämmer, sen att en del skumma läkemdelsföretag som tidigare ”råkat” blanda i fågelinfluensa-virus i influensavaccin är involverade bör tas på allvar??

  “The company that released contaminated flu virus material from a plant in Austria confirmed Friday that the experimental product contained live H5N1 avian flu viruses,”

  Baxter: Product contained live bird flu virus
  http://www.torontosun.com/news/canada/2009/02/27/8560781.html

  Dessutom så görs dessa vacciner i så kallade BSL3-laboratorium, dessa är högt klassade så att liknande saker INTE kan hända..

  Denna rubrik kunde man tex läsa i The Sydney Herald:

  Indonesia accuses US of bird flu plot

  ”THE Indonesian Health Minister has said the United States and the World Health Organisation are part of a global conspiracy to profit from the spread of bird flu and the US may use samples to produce biological weapons.”

 7. 6 juli, 2009 at 19:27

  Svininfluensan kan bli en pandemi i höst ja. Men svininfluensan kommer inte att massdöda människor. De flesta av dödsoffren är äldre människor eller sjuka människor som var känsligare. Den kan dock ställa till lika mycket elände ändå precis som en rejäl influensa.

  Don’t worry – be happy

 8. Mr.T
  8 juli, 2009 at 21:19

  Cosmoskitten, det förstår du väl själv att ingen kan veta vilken typ av mutering detta virus kommer att göra, precis som med alla andra virus.. Inte förrens man vet exakt vilken typ av mutering viruset har gjort så kan man framställa vaccin som passar men detta tar minst 2-3månader..

 9. Stefan
  17 juli, 2009 at 01:20

  Dom som blir riktigt sjuka av svininfluensan, har i samtliga fall fått virusangrepp långt ner i lungorna och därmed har andningssystemet klappat ihop totalt, i dessa fall har man kunnat ventilera patienten med respirator och i många fall kunnat rädda patienten från en säker död, vad massmedia inte talar om är att det bara finns ca: 10 respiratorer/ 30000 invånare, det fungerar ju bra så länge det är mycket få fall som blit alvarligt sjuka med lungproblem som följd men hur gör vi när 20 till 40 % av svenska folet blir smittade och därmed tusentals svenskar som behöver andningsstöd, det kanske tidningarna borde skriva om så alla får veta, kan det kanske vara locket på, eller bara bristande kunskap hos journalisterna.

 10. 17 juli, 2009 at 21:45

  xx

Comments are closed.