OneSwarm stjälper nya lagar


Inom EU pågår det hemliga förhandlingar om ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement, och när parlamentarikerna vill ta del av förhandlings-
protokoll så möts de av hemligstämpeln.

DN: ”Vänsterpartiets ledamot Jens Holm, har tidigare ställt en fråga till ordförandeskapet och Rådet om huruvida parlamentet ska få vara med och besluta om ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Avtalet rör den framtida upphovsrätten som flera länder just nu för hemliga förhandlingar om. Bland annat deltar EU, USA och Japan. Nu har EU:s medlemsländer, genom Rådet, fattat beslut om att låta Europaparlamentet godkänna förslaget eller avvisa det. Jens Holm (V) är kritisk till att parlamentarikerna troligen inte kommer att få se förhandlingsprotokoll och andra dokument som kommer att leda fram till avtalet.”

Det är kännetecknande för allt som idag rör filtankning, Pirate Bay, upphovsrätt, signalspaning och lagstiftning. Det är hemligt och insynen begränsas så mycket som möjligt. Men när inte ens EU-parlamentarikerna ska få ta del av innehållet i de underlag som ska leda fram till viktiga beslut så blir situationen rent absurd.

Att den nya FRA-lagen gör att Säkerhetspolisen inte får nyttja FRA:s hjälp visar att lagarna är viktigare än det de är satta att skydda. IPRED-lagen, FRA-lagen och den kommande ACTA-lagen verkar alla vara hastverk, och än så länge har vi inte sett några tecken på att de skulle vara framgångsrika. När det gäller IPRED så kommer vi däremot få se stora rubriker när upphovsrättsindustrin börjar skicka sina räkningar, räkningar på filtankning som man inte kommer kunna bevisa har skett.

Vi är alltför många som upplåter bandbredd åt hugade grannar utan att kontrollera vad dessa grannar gör. Antalet möjliga nät att logga in på ökar hela tiden här hos mig, inte för att jag testat att


logga in på dem, men antalet. Jag är helt övertygad om att några av dessa nät har samma typ av router som jag själv har – admin + admin och sedan är man inne.

Det som sedan händer är förstås att man anammar det nya verktyget för Peer to Peer, OneSwarm. Sedan kan man lugnt fortsätta att tanka hem filmer och musik. Ingen kan göra något åt det. Är man dessutom listig så använder man givetvis en nätverksdisk, en disk som saknar fysisk kontakt med datorn. Den behöver då inte ens finnas i bostaden.

Man har börjat i helt fel ände, OneSwarm är bara en av de möjligheter som kommer att ge anonymiserad filtankning, vi kan utgå ifrån att det finns betydligt vassare verktyg innan året är slut. Det enda vi kan vara helt säkra på är att detta kostar skattepengar i en enorm utsträckning, och vad får man? Ett antal lagar som är omoderna redan då man funderar på att instifta dem.

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , it SDS AB12 DPS DN1 SvD123

[tags]OneSwarm, Ipred, FRA, Torrent, Bit Torrent, Fildelning, Pirate Bay, ACTA, EU, Lagstoftning, Säpo, Musik, Film, Copyright, Upphovsrätt, Politik[/tags]


6 svar till “OneSwarm stjälper nya lagar”

 1. Bra bloggat igen. Det är som virus och läkemedel, viruset hinner ändå först! Å andra sidan behöver vi omdefiniera ordet ”demokrati”. Kram och hej, Uno

 2. OneSwarm är sannerligen annorlunda än allting annat jag provat. Jag fattade verkligen ingenting. Skall göra ett nytt försök ikväll…

 3. Det finns en viss poäng i talesättet att lagar inte kan vara teknikbaserade. Men politiker som inför lagar måste ju ställa nytta mot eventuella svagheter. Och bla IPRED har ju många potentiella svagheter – och när då nyttan visars ig vara väldigt lite så börjar man undra hur det är tänkt ….

  Apropå Oneswarm+nätdiskar – näsat steg är kanske att man lägger ut på en ”agent” i nätet att söka upp, ladda hem och förvara verk åt en ? Sedan laddar man bara hem det man behöver för tillfället eller tom streamar ned det från en tjänst – jag skulel nog tom tro att inom inte alltför lång tid så är nätaccess så utbrett och bandbredderna så stora att ingen kommer ladda hem ngt (i bemärkelsen spara hela verk på disk) – allt kan alltid nås från i stort sett överallt – det enda är skillnader i format (kvalitet osv).

  TPB i streamformat typ: Men då förutsätts en eller flera uppladdningspunkter – som tex spotify utnyttjar…Guldläge för de bolag som inser potentialen -förödande om man bara är ute efter enstaka syndabockar !

  /K

 4. Det är inte första gången eliten i skymundan försöker teckna avtal som inskränker människors friheter. Det är just så demokratiska som västvärlden är. Folks uppfinningsrikedom kommer nog i slutändan att stjälpa deras antidemokratiska hegemoni.

 5. Välkommen till EU! Korruptionens och smusslets högborg.

  Sverige ut ur EU innan det är för sent, tack.