Olof Palme och Håkan Juholt


Många har kritiserat Olof Palme genom åren, och jag antar att man har gjort det med viss rätt. Palme spelade under täcket med folket under Geijeraffären och under IB-affären, och säkerligen många gånger som jag har glömt.

Nu var det ju ett tag sedan han var stats-
minister och antagligen skulle man kunna dra upp mängder av små historier om både det ena och det andra. Skulle han vara sosse-
ledare idag så skulle det givetvis bli ett himla hallå i kvällspressen, för att inte tala om de politiska reportrarna hos SVT som helt struntar i Sveriges Televisions avtal med staten, och som också bortser från pressens etiska regler, de låtsas ha lite distans men bägge följer samma agenda som kvälls-
pressen.

En sak som skiljer Juholt från Palme, bort-
sett från bältesvidden, är förstås Palmes auktoritet. Han var en väletablerad politiker och kunde säkert använda sina hårda nypor när det behövdes. Men på den tiden (bilden är från sjuttiotalet) så var det knappast någon tidning som kunde sätta sig på honom, försökte de så fick de nog hålla i sig ordentligt för att bli kvar. Och så gick det ju som det gick också. Att brottet aldrig klarades upp kommer tära på oss som var med på den tiden, alldeles oavsett vad man har för politiska sympatier.

Det gjordes nidteckningar av Palme och spreds en massa illasinnade lögner och påståenden om honom, och det värsta av allt är att det nu ser ut precis likadant för Håkan Juholt. Att kritisera Juholt för det ena eller det andra är helt accepterat, och till och med Göran Greider skriver i Dala-Demokraten: ”Han är ohjälpligt skadeskjuten av medierna, av krypskyttar på den högra kanten i sitt eget parti – samt av sig själv.” Då har det gått långt, Greider brukar vara en klippa.

Frågan just nu är väl – när och inte om. Fast hade det varit Palme så hade svaret blivit – Aldrig. Frågan är om Juholt har den möjligheten och den kraften?

it Andra om: , , , , , ab1 svt sr dn1 svd1 ex1


34 svar till “Olof Palme och Håkan Juholt”

 1. Bra bild på Palme! Är det du som tagit den? Jag har för mig att jag sett den förr?

 2. En fantaastisk fin porträttbild. Det är precis så jag minns Olof Palme. Det öppna hat som då visades ser likadant ut idag . Hätsk pch blind och hatfullt. Nu är det Juholt som är måltavlan. Då , dagen efter mordet på Olof Palme satt en kille som tillhörde muf och asgaravde och faktiskt pekade finger åt en ledsen och chockad kamrat i klassrummet..

  • Jo det var många moderater som hurrade. Men det gjorde inte folk på stan. Jag hade en BBS på den tiden och fnattade upp vid 03.00 och läste en av besökarnas rapport om att Palme hade skjutits. Jag blev VANSINNIGT FÖRBANNAD över det dåliga skämtet, men slog för säkerhets skull på TV:n. Sorgemusik…

   Hatet mot Juholt påminner en hel del om attityderna mot Palme.

   • Jag nåddes av meddelandet säkert en timme innan det nått nyhetsmedia. En chockad kompis som körde för Taxi Stockholm den natten ringde mej och berättade. Satte igång radio och TV och fick det bekräftat senare.

    Folk på stan hurrade inte. Några kvällar senare var jag vid mordplatsen. Ett gäng fånar i en bil stannade och triumferade över mordet. De lyftes snabbt ut ur bilen av de uniformerade poliserna på platsen och föraren visade sig vara rejält full. De poliserna hade all anledning att känna sig uppskattade av allmänheten.

    • Hade inte polisen varit där så hade dårarna förmodligen blivit illa åtgångna av en tvärförbannad folksamling.

  • Palmehatet var stort i borgarkretsar.Man konstruerade affärer, skolbarn gick omkring
   med märken på tröjorna där texten var SKJUT PALME! Naturligtvis fanns det bild på P – knarkarblick och huggtänder. Han ansågs vara sovjetagent och landsförrädare .Kvällen Olof avrättades hade MUF en tillställning i Gamla Stan.När nyheten om mordet nådde dem på mufmötet ställde man sig upp och applåderade.( Så minns jag den aktuella tiden.Var det så? Hjälp mig att minnas eller rätta mig om jag har fel.) Det är den generationens moderater som styr Sverige idag.Hur många av dem jobbar i kanslihuset¨, Timbro , borgerliga tidningsredaktioner eller övriga borgerliga nätverk?Finns det forskare som…

 3. Hallå Jinge.
  Jag röstar inte vänster men är det inte märkligt hur lite bla Reinfeldts fru nagelfars i debatten ang försäljningen av den där vårdcentralen.Var är drevet?
  Borde inte det vara föremål för en utredning av åklagare? Har inte ett brott begåtts här?
  Att se hur så mycket offentlig egendom säljs ut till vrakpriser…för att nån insider snubbe ska göra sig en rejäl hacka på vår bekostnad.
  Man undrar ju hur folk tänker, det är ju Nordkorea-varning när så många uppenbart blundar för dessa fakta.

 4. Ja, det är rent utsagt åt helvete!Att borgarpressen med AB i spetsen driver drevet får man väl finna sig i ,men att partibröder låter sig nyttjas som nyttiga idioter är obegripligt.Hur kan man dagen före en viktig debatt underminera partiledaren och partiet på detta sätt? Jag tycker att denna Gustavsson från Gotland borde sparkas ur partiet. Han är en större fara för SAP än JH. Om Håkan får lämna posten som partiledare så uppmanar jag alla sk. kärnväljare att rösta på v. Mvh s PS Hur många av de applåderande muffarna jobbar i Kanslihuset idag?Det är väl en uppgift för grävande reportrar( finns det sådana idag). DS

 5. Du liknar en av Sveriges mest kända politiker genom tiderna med en person som ingen utanför Sverige har hört talas om? Du liknar en av de mest välutbildade och språkkunniga statsministrar som Sverige någonsin har haft med en person som talar engelska? Herrregud, Palme, var en jätte och Juholt en mycket sliten politiker i jämförelse. Iofs så övertygade ju Palme svenska folket att rösta borgerligt och därtill två gånger i rad, så kanske det finns någon likhet…

   • Man bör komma ihåg att under hela andra hälften av 1990-talet och första hälften av 2000-talet betraktades Moderaterna som ett nästintill uträknat parti. Efter katastrof-valförlusten 2002 fanns det moderater som menade att man lika gärna kunde lägga ner partiet och starta ett eller ett par nya.

    Folk som gör tvärsäkra påståenden om stora politiska paradigmskiften har en benägenhet att avbildas i historien med stora, röda clown-näsor mitt i ansiktet. Tänk på det!

 6. Till Greiders försvar, så här skriver han på Dala-Demokratens ledare idag:

  ”När Juholt får minsta chans att tala politik, ja då vinner han poäng och jag tror att han då gör Reinfeldt orolig. Samtidigt vet vi att allt det han säger kommer att filtreras genom i förväg extremt negativa medier och mycket litet av det han säger kommer att nå ut till allmänheten. Därför ser det mörkt ut för Juholt: Pressen samt några dussin ledarsidor har lagt snaran om halsen på honom så att det nu bara är för högerfalangen att sparka undan den vingliga stol han står på. Och framför avrättningsplatsen sitter halva befolkningen uppradad för att få sig den underhållningen till livs.”

  • Ingen skugga faller på Greider. Han gör en adekvat situationsanalys och fyller dessutom på med hård mediakritik – som den egentligen ende ledande mediaföreträdaren.

  • Det är så klart så här det går till som Greider skriver:

   ””Samtidigt vet vi att allt det han säger kommer att filtreras genom i förväg extremt negativa medier och mycket litet av det han säger kommer att nå ut till allmänheten””.

   Så här har det ju varit hela tiden! Borgar Median släpper inte igenom det, när Juholt talar Politik, för det Juholt säger är så obekväma sanningar att Borgarna med Medians hjälp gör allt, för att det inte ska komma till allmänhetens kännedom….!

   Detta är ju vidrigt!!!

   • Det är inte alltid garanterat att sanning och rättvisa vinner i längden.

    Det sägs att historien tillhör segraren!

    därav moderaternas försök att ändra den radikalt, tydligen. ”Moderaterna har alltid varit ledande mot apartheid”, jo tjena!

 7. Jonas Sjöstedt lät meddela att V inte kommer att delta i drevet mot Juholt, samtidigt som ett antal högt uppsatta sossar mer än gärna ställer upp.

  Igår passade Sven-Erik Österberg återigen på i P1, mannen som under en middag kom överens med Thomas Östros och Björn Rosengren att Juholt måste gå, att svara instämmande på ledande frågor från en politisk kommentator, frågor som hade som syfte att sänka Juholt ytterligare.

  Agendan är glasklar från högersossarna, de som alltid är först ut att säga att ”vi är alla goda socialdemokrater, förutom ett en liten minoritet förvirrade på vänsterflygeln som man inte skall bry sig om”, – Juholt skall bort och ersättas med en person som är positivt inställd till privatiseringen av vård, skola, omsorg med vinstuttag, positiv till EU, EMU och överskottsmål som är till för att rädda en fortsatt avreglerad bank- och finansmarknad, kort sagt en person som kör vidare i Göran Perssons och numera Reinfeldts spår.

  • Väljarna söker en klar opposition och ingen ”moderaterna-light”!

   Röstar du till höger så röstar du på moderaterna, oavsett vad än centern, socialdemokraterna, kristdemokraterna och folkpartiet försöker lägga sig så höger som möjligt. Socialdemokraterna har ingenting där att hämta ty moderaternas kärnväljare röstar unisont trälaktigt och okritiskt på sitt hårt centraliserade och toppstyrda parti. För dem är det ”stabiliteten” som är viktigare än den demokratiska processen inom ett parti. Stabiliteten av en stark ledare som säger vad alla andra ska tycka och som skrivit en bok om hans stora ambitioner för Sverige! Stabilitet och ”sunda statsfinanser”. Där är det tydligen viktigt med ledord som ”arbetslinjen”, ”effektivisering” (för övrigt även tydligen bemanningsföretagens favoritord), ”blut und boden”, ojsan! Det sista var ledord från ett annat auktoritärt parti som förespråkade ett folks ”frihet”!

   det räcker med att vi har Reinfeldts nickedockor till partiledning för kristdemokraterna, ”centern” och folkpartiet som gör allt som deras herre säger åt dem att göra. Fredrik Reinfeldt, mannen som aldrig gör några andra framträdanden än noggrant regisserade spektakel och tillåter inga ”obekväma” frågor från gemene man.

   Vår egen Putin!

 8. Jämförelsen med Palme leder vidare till en intressant notering: om han hade levt och blivit vald till partiledare idag skulle han förmodligen också ha mötts av ett lika förödande mediadrev. Palme hade också egenskaper, inklusive svaga sidor, som inte skulle ha godkänts i dagens bistra klimat.

  Själv är jag dock inte lika pessimistiskt inställd som många här. Medierna förmedlar bara den ena sidans bild av situationen. Juholts eventuella brister måste i slutänden ändå vägas mot de brister som nästa partiledare skulle kunna ha. Man vet vad man har men inte vad man kommer att få. De kan knappast byta partiledare varje gång opinionssiffrorna inte pekar uppåt eller mediaframtoningen är ofördelaktig.

 9. Tack Jinge.
  Drevet mot Håkan Juholt saknar motstycke, och det är svårt att förstå hur folk kan hävda att de svenska massmedierna är vänsterorienterade.

 10. Självklart ska media granska, men det vi nu ser är något helt annat. Jag skäms för att tillhöra en kår som beter sig så här mot socialdemokratin och Håkan Juholt. Visst befinner sig socialdemokratin och Juholt i en kris, men varför? Krisen är långt mycket djupare när det gäller medierna, samhällsdebatten och demokratin. Tragiskt är att alltför många journalister ännu inte har förstått det.

  Skrev en krönika i ämnet för en tid sedan: http://www.folkbladet.se/opinion/ledare/default.aspx?articleid=5891574

  • Det var en jättebra krönika du skrivit! Mer sånt vill vi se. Jag tycker det närmast tyder på ett folkförakt det som de flesta i media ägnar sig åt nu. Dom vill tro att lyssnare, läsare, tittare bara vill ha skvaller, sensationslögner, ointelligent och oideologiskt åsiktsdravel. Varför får vi inte se att journalister går i opinion mot det här snart.

  • Tack Robert!! Det var glädjande att se att inte alla fallit offer för mobbningsmentaliteten som råder på visst blad. Jag önskar att 2012 blir året då ett flertal reagerar och agerar mot otidigheterna som från vissa numera serveras dagligen och stundligen. Kanske något för SJF att bita i?

  • Mycket bra skrivet,Robert Svensson! Vi behöver flera som dej och Göran Greider!

 11. Jag kommer väl ihåg Palme och hatet mot honom.Hatet mot Palme var mycket mera otäckt än det mot Juholt. Palme hatades innerligt av högermobben medan Juholt mer är utsatt för försök till förlöjligande.Palme stod ut och Juholt verkar göra det-strongt.
  Kommer ihåg när Palme förlorat valet och uttryckte: ”Nu kommer tystnadens konformism att breda ut sig i landet”. Det blev kanske inte så mycket då men med ännu färre sosse media idag är det påtagligt hur borgarna skyddas av media som bullrar fram som en cyklop: Stor,klumpig och med endast ett öga mitt i pannan.

  • +1!

   Ja det var läskigt vilket grundmurat hat det fanns bland många. Förvisso före internet så spridningen såg ut på ett annat sätt. Tröjor med text, bildekaler, rockslagsknappar mm. Vilket får mig på tanken kan man inte trycka upp dekaler, tröjor, knappar mm med texter mot pressen? Det märkliga med dagens kampanjer är ju som du säger förlöjligandet, men det kan ju oxo vara grundat på hat. Liksom vissa främlingsfientliga försöker rumsrena sig så blir förlöjligandet då en renare variant än det uttalade hatet, kanske, tror jag, som Fru Melass förmodligen skulle uttryckt sig.

   Jag gillar liknelsen med cyklopen, ser den framför mig dagligen och ryser. Men det verkar inte medmänniskorna göra…

 12. Karl Rove,expert på ”negative campaigning” (George W. Buchs gamle kampanjmakare) står på Moderaternas lönelista (inte utan anledning).Han har myntat en strategi om att val handlar inte om sakfrågorna,val handlar om vad väljarna sammantaget får för uppfattning om kandidaterna som personer.Knappast någon kan ha missat att propagandaminister Schlingmann har anammat denna strategi fullt ut (politiken blir ett skådespel/kuliss).Metoden är språkliga innovationer (nyspråk),mediamanupilation och konsten att föra smutskastningskampanjer.I strategin ingår klädkoder,yttrandekoder och historieförfalskning för att upprätthålla fasaden.
  I samhället råder en total Borgerlig hegemoni på hart när alla områden (inkl.ett enormt pressmonopol)en maktkoncentration som icke tidigare någonsin skådats.
  I sammanhanget så tycker jag att Håkan Juholt framstår som mer äkta och ärlig(trots sina brister) än vår ”store ledare” som förvaltar sitt fögderi ”knapptryckarkompaniet” och ter sig påtagligt konstruerad och falsk.