Ofrivillig TV-tittare ser dansbandstävling


Ibland styr man inte helt själv över sådant som ska beskådas i en televisionsmottagare, det i kombination med en icke obetydlig nyfikenhet fick mig att sitta stilla i över en timme och se något som jag inte är intresserad av. Varför? Jo för att det helt enkelt blev för intressant.

För egen del är jag allätare när det gäller musik. Jag är lika förtjust i Traveling Wilburys som i Mozart. Men mitt sinne för dansmusik har aldrig varit större än ett knappnålshuvud, och mina fördomar förstärktes dramatiskt igår kväll då jag ofrivilligt följde något som kallas ”Dansbandskampen” på en av SVT:s kanaler.

I korthet så var det fem olika dansband som tävlade om två platser i tävlingens slutspel. Två band, Scotts och Larz Kristerz har redan vunnit ett antal gånger och ställdes nu inför tre utmanande dansband. Det första av dessa band åkte ut redan i första omgången, en helt korrekt bedömning av TV-publiken. Bandet gjorde ett slemmigt intryck, något som förstärktes av deras sångare.

De två kvarvarande konkurrenterna hade båda färgstarka sångerskor, det ena bandet hette Shake och det andra hette Slipz. Utomordentligt fåniga namn men det var tighta musiker förstärkta med jätteduktiga sångerskor, tjejer med röster som skulle kunna föra dem långt, i alla fall i dansbandshimmelen.

De band som var med sedan tidigare var Scotts, vars enda förtjänst är en sångare med småflickstycke, och dessutom Larz Kristerz som var det värsta kalkongäng jag någonsin skådat. Nu var det visserligen 47-48 år sedan jag var ute och dansade sist, i varje fall till dansbandsmusik. Då spelade Ken Levy and the Phantoms, ett Shadows-inspirerat band som med den tidens mått var ett av de allra bästa. Deras versioner av Misty och Twilight Time var helt suveräna och troligen skulle bandet klara sig utmärkt även idag.

Men att jag skulle skriva om en medioker under-
hållningsidé som en dansbandstävling, nej det hade jag aldrig trott. Men dessa Larz Kristerz var så otroligt dåliga att jag aldrig hört på maken. Men likafullt går de och Scotts vidare till nästa omgång trots att de var förställningens sämsta band. Uppenbarligen har TV-publiken tagit dessa till sitt hjärta eftersom det ena bandet är så kalkonbetonat, och det andra bandets sångare är söt.

Men nej, Sveriges Television får allt ta och hyfsa till programidéerna om jag någonsin ska skaffa mig en TV igen. Det var ett så katastrofalt pekoral att jag måste se till att kolla in även nästa omgång. SM i tönt! -> AB12 Resumé DN HD it

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Dansbandskampen, Scotts, Larz Kristerz, Shake, Slipz, Ken Levy and the Phantoms, SVT, Pekoral, TV-underhållning, Kalkonband, Kalkon-TV, Kultur, Mediekritik[/tags]


9 svar till “Ofrivillig TV-tittare ser dansbandstävling”

 1. Ja Larz Kristerz är verkligen ett kalkongäng. Men Scotts är faktiskt bra, men igår gick de vidare på gamla meriter.

 2. Jinge, det lär ska finnas ett program där kändisar tävlar i konståkning – det kanske är bättre?

  MKVH

  Lasse W

 3. Jag skrev om eländet för någon månad sedan och hela tävlingsupplägget är bara så dåligt. Dansbandssverige är förmodligen mer konservativa än en burk med ärtsoppa och har de bestämt sig för två band så är det bara så. Det gör mig också väldigt beklämd att vuxna människor kan tycka att så medioker musik är värd att lyssna till.

 4. ”Det var ett så katastrofalt pekoral att jag måste se till att kolla in även nästa omgång”
  Ajaj Jinge nu rationaliserar Du och ägnar dig dessutom åt eskapism. ;)

 5. Nu när brödet tryter får de lägre klasserna
  lättsmält skådespel i stället. Jag tror inte att det är någon tillfällighet att vulgäritet är det som ”säljer,”
  i lågkonjunturen. De som har råd går på Dramaten.
  Fast inget ont om dansbandsmusiker i grunden, annat än att dom är för många – och för mycket – och tar för stor plats.

 6. Jag och många andra unga dansare röstade på Shake och Zlips (som är bland de absolut populäraste dansbanden i Sverige bland unga dansare), men TYVÄRR gick de inte vidare :-(
  (Jag hittade förresten hit från en länk på dansmaffian.se)