Obamas State of the Nation


Nu har jag återigen bevisat att jag är en politisk nörd, en tönt som knallar upp 02.30 för att lyssna till en direktsändning av Barack Obamas State of the Nation.

Jag har aldrig gjort det förut vilket gör det svårt att jämföra med de minnesbilder jag har från korta filmsekvenser i TV. Men ett frapperande faktum är något som vi alla känner till sedan tidigare, Barack Obama är en alldeles lysande talare. Han trollbinder sin publik oavsett om det är stora folkmassor i en valkampanj eller som nu, ledamöterna i kongressen och senaten.

Och Obama är de fattigas vän. Varje amerikan som tjänar mindre än 2 200 000 om året kommer att få en skattesänkning. Ja, du läste rätt, två komma två miljoner kronor, eller i dollar $ 250 000. Och när han berättar att USA ska sluta tortera sina fångar så reser sig församlingen och jublar och applåderar. Talet skulle ha framförts på tio minuter om det inte vore för alla gånger han blev avbruten av stående ovationer och jubel. Eftersom talet tog en timme så kan alla inse att alla politiker stod upp, jublade och applåderade mest hela tiden.

Och visst förstår jag dem. USA står inför en kris som kan bli lika djup som depressionen, kongressledamöter och senatorer inser att de har ansvar för detta och kommer det då en ung man som tycks kunna trolla med knäna så gläds de givetvis. De blev inte mindre glada av att få beskedet att han nu på allvar ska ge sig efter de skäggiga gubbar som gömmer sig för USA i de Afghanska bergens olika grottsystem.

En senator som stod upp och applåderade lika mycket som alla andra var hans f.d. konkurrent John McCain. Möjligen gillade han Obamas krigiska ambitioner. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att inte imponeras av Obamas talekonst. Han talar med en absolut timing och auditoriet verkar troll-
bundet. Han påminner om en väckelsepredikant som talar inför en skara nyfrälsta.


Det rödmarkerade är Facebook-kommentarerna…

Låter jag alltför negativ? Jag vet inte, men jag anar att han inom kort kommer att tvingas bevisa att det går att genomföra åtminstone några av de reformer han lovar amerikanerna. Och sänker man skatten för alla som tjänar mindre än 2,2 miljoner så är det en berättigad fundering att fundera på varifrån pengarna ska komma.

Att Obama är en internetpresident råder det ingen som helst tvekan om. Jag såg CNN på nätet och i höger bildkant så kom tittarkommentarerna ocensurerade i realtid. Nu var det bitvis så många att jag inte hann läsa, men ibland hann jag med 3-4 stycken i rad. CNN utnyttjade Facebook och jag hoppas att detta kommer att leda till efterföljd i nästa partiledardebatt här hemma i Sverige. Möjligen är svenskarna mindre väluppfostrade, det kanske skulle bli alltför många elaka kommentarer.

Obama lovade att ordna allt, och han gjorde det på ett sätt som inte kan beskrivas på ett annat sätt än som trollbindande. Publiken i kongressen var hän-
förd, och just detta ger mig en känsla av obehag. Vi har sett duktiga talare förut, bland annat här i Europa, talare som kunnat få publiken att bara lyssna, att sluta reflektera. Vi har också sett vad det kan leda till och många miljoner människor har fått betala priset för denna brist på eftertanke. Nu säger jag inte att det kommer att bli likadant med Obama, men jag är absolut tvungen att tala om mina egna obehagskänslor.

Många vackra ord, ord framföda med stor skicklighet, men hur är det med verkstan? Vi får hoppas att vi snart kan se och höra att det pågår något inne i den..

Andra om: , , , , , , , , , , , it DN SvD Dbl AB1

[tags]Obama, State of the Nation, Talare, Retoriker, USA, Kongressen, Senaten, Nationen, Talekonst, Verkstad, Depression, Politik[/tags]


5 svar till “Obamas State of the Nation”

 1. Med undantag från stängningen av tortyrlägret på Kuba så är det i princip samma politik som Bush förde. Nya friska pengar fortsätter kastas efter dåliga för att rädda bankerna som har försatt inte bara sig själva utan hela nationen och hela världen i ekonomisk paralys, tortyren fortsätter som vanligt i diverse hemliga fängelser världen runt – inklusive den i ökända afghanska…

 2. Obama kan fortsätta sälja Drömmen men snart måste alla vakna, vad man vaknar till det vet ingen, men jag anar oråd.

 3. Det här med att jämföra löner mellan Sverige och USA är inte helt lätt. 250k låter som en hiskelig massa pengar (och det är det). 2006 var det nära 2% av hushållen som hade den inkomsten eller mer. Inkomsten sambeskattas dessutom i USA men inte i Sverige.
  Enligt mitt förmenande så spelar valuta kursen också ett spratt just nu, en mer rimlig kurs vore 6kr per dollar.
  Då pratar man om en inkomst på 1.5 miljoner per hushåll och då skall skolor, sjukförsäkringar och liknande betalas vilket är svårt att jämföra med Sverige.
  1.5 Msek är inte ovanlig inkomst för en svensk höginkomstagarfamlilj, och det är bara 2% av de ”rika amerikanarna” som når dit!

  Lik förbannat har du rätt, var ska pengarna tas ifån

 4. Om de skär ned militära budgeten med 75% så får de pengar de behöver och spenderar fortfarande mest per innevånare på sitt försvar.

  Och om någon säger att deras försvar blir lidande så kan de helt enkelt effektiviesra det för de får väldigt lite för väldigt mycke pengar, USAs försvar är ett svarthål som äter alla pengar som de stoppar in i det och ger väldigt lite tillbaka.