Obamas seger en motgång för Sverigedemokraterna


Sen någon timme tillbaka har det stått klart att Barack Obama vunnit presidentvalet i USA år 2008. När detta skrivs så har inte alla röster räknats och det är bara prognoser, men segern är i praktiken klar.


Det är många som gläds med Obama
och i Vita Huset sitter en man som nu är fullständigt krossad. Många har sagt att historien kommer att ge George W Bush ett uselt betyg, ja att han har varit USA:s absolut sämsta president genom nationens historia. Och nu har han fått det slutliga kvittot på hur illa sedd han är bland amerikaner. Här i Sverige är det väl bara Ahlmark och andra ”liberaler” som har tyckt att han har tillfört någonting.

Men det är inte bara Bushälskare som är förlorare idag. Här i Sverige så är antagligen Sverige-
demokraterna de största förlorarna. Partiet byggdes av skinnskallerörelsen och den rasistiska gren som kallade sig Bevara Sverige Svenskt, BSS. Det var det gänget som lät håret växa och som någon häromdagen kallade slipsfascister, jag tror att det var Helle Klein. Sverigedemokraterna har blivit den största främlingsfientliga gruppen i Sverige och de som fått bli islamofobins och homofobins ansikten.

Jag tror mig veta hur sverigedemokrater sinsemellan talar när de diskuterar Barack Obama. Jag vill inte citera vad de kallar honom, men det är inte svårt att föreställa sig. Hade Barack Obama kommit hit som flykting, eller varför inte som vapenvägrare och desertör, så hade givetvis SD precis som när det gäller alla andra utomnordiska invandrare talat om – repatriering. Och de skulle inte ha kallat honom för ”färgad” eller ”afroamerikan”.

USA har alltid haft ett enormt inflytande i Sverige, det gäller inte bara ekonomiskt, det är en betydande kulturell inverkan både vad gäller film, teater, litteratur och musik. Svenskar ser i allmänhet upp till USA, även om många givetvis tar avstånd från landets beteende när det gäller Irak och det som kallas Kriget mot Terrorismen. Nu kommer USA:s anseende att öka i Sverige och det finns fog för att anta att Obamas hudfärg även kommer att betyda något även här.

Det går inte längre att ropa ”svarting” efter invandrare på stan, inte nu när världens mäktigaste man är just – svart. Även om det finns skäl att kritisera Sveriges invandrarpolitik, eller om man så vill frånvaron av invandrarpolitik, så kommer främlingsfientliga tankar att möta på ett större motstånd. Jag tror inte på något sätt att rasismen försvinner, det gör den givetvis inte. Men ordet ”främlingar”, som sverigedemokraterna så gärna använder, kommer att vara mindre politiskt användbart. Fler kommer att reagera på SD:s retorik även om det dröjer ett bra tag innan Obama är installerad och etablerad som ny amerikansk president.

Jag tror att främlingsfientligheten kommer att bli mindre rumsren. DN1 AB12 SvD12 it

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Barack Obama, Sverigedemokraterna, Främlingsfientlighet, Rasism, Repatriering, Islamofobi, Fascism, Slipsfaschister, Val 2010, BSS, Skinnskallar, Politik[/tags]


30 svar till “Obamas seger en motgång för Sverigedemokraterna”

 1. Har varit vaken hela natten med en kompis för å kolla på valet! Fan va bra det känns.

  Vågar man tro på fred och frihet för Palestina nu? :)

 2. Det finns många angreppspunkter för den som vill kritisera USA, och det kan och bör man göra i väldigt många fall då landets roll i världspolitiken är inte helt och hållet positivt (understatement). Själv är jag väldigt skeptiskt till mycket i den amerikanska politiken.

  Dock. Då jag ser en folkmassa på hundratusentals (vissa säger 1 miljon) människor i alla åldrar och hudfärger hylla en nyss vald färgad president i ett land där slaveriet var ett faktum för 150 år sedan och där rassegregering existerarade för bara 50 år sedan (och där stora problem inom det området kvarstår än idag) ja då är det svårt att inte få ståpäls, svårt att förneka den storhet som ändå finns i det här landet (skulle till exempel en kandidat med nordafrikanskt ursprung kunna bli president i Frankrike? en med turkisk ursprung som kansler i Tyskland? definitivt inte). Det som framför allt är hoppfullt är det enorma stödet från den unga generationen. Det visar att framtiden inte tillhör de stora fickor av kvarlevd unken rasism och inskränkthet i den amerikanska södern, något som är oerhört skönt att se. Ungdommen röstar inte konservativt, oftast röstar den inte alls men den här gången var det annorlunda. Grattis Barrack Obama!

 3. Jag är inte så säker på att det har en odelat positiv effekt att USAs president är svart. Om det motverkar rasism eller inte beror helt på USAs agerande framöver. Vill det sig illa så kan det få motsatt effekt.

 4. Ja det är möjligt. Det blir lite jobbigare att gnälla på svenska muslimer när den ameriikanska presidenten ser likadan ut, och dessutom har varit muslim.

 5. Ryan, kanske inte fred och frihet för Palestina men åtminstånde är risken för ett USA stött krig mot Iran mindre. Tacka nån för det.

 6. Jag hoppas och tror att USA-valet inte påverkar svensk politik överhuvudtaget. Om man tittar på kartan så ser man att Sverige faktiskt ligger i Europa. Då bör Sverige bedriva europeisk politik med syfte att göra Europa till en god konkurrent. Detta gör man bäst genom att bedriva hårdvalutapolitik. Så länge som man har kontroll över ekonomin så slipper man styras av andra. USA:s-president skall styra i USA. Inte i Europa. Här är det vi som bestämmer!

 7. Kalle E:

  Europa är större än USA. Men i skvalpvalutans Sverige så är det klart att USA är den viktigaste partnern. Sverige har ju inget annat att välja, eftersom vi är för fattiga för att gå med i Euro:n

 8. Mattias :

  borde man inte tänka på att Tyskland tillhör tyskar och Frankrike fransmän till skillnad från USA som från början varit ett invandringsland och inte tillhör de vita?

 9. Håller med det du skriver.
  Jag blev glad när jag vaknade imorse och läste nyheten om Obamas Seger. Jag hade den förhoppningen när jag lade huvudet på kudden inatt o somnade.
  Men idag – När man gått hela dagen och egentligen inte trott att det är sant.
  Jag lyssnade precis på hans segertal.
  Han är oerhört vältalig , Karismatisk , Retorisk. Man får Gåshud.
  Han har den förmågan att vare sig man gillar eller ogillar honm så LYSSNAR man på vad man säger.
  En svart som nu är USA:s president… det är ju egentligen otroligt…ofattbart… O inte är det vemsomhelst – en person som verkligen PASSAR!!

  Men är man inte FÖR naiv så vet man att presidenten i USA egentligen är en som styrs av osynliga mäktiga händer i landet.
  Kennedy fick en gång sätta livet till för att inte ”göra som han blev tillsagd”.
  Hur än Obama gör är resultatet inte så positivt. Nu syftar jag mest på utrikespolitiken.
  Hur jag menar? Jag ska förklara!
  Ifall han gör som ”DE” säger , så har inget förändrats egentligen . En svart BUSH sitter i vita huset och allt går på som vanligt.
  Ifall han INTE gör som ”DE” säger och sticker ut o går emot och gör det som är moraliskt och rättvist… ja, då kommer han på nåt sätt att mördas av nån ”galning / rasist / nazist etc”

  Kennedy, Olof Palme , Martin Luther King och flera andra fick ett sånt drasktiskt slut… Jag hoppas inte detta händer Obama verkligen…

 10. Jag är övertygad om att Obamas seger påverkar sd negativt. Man kommer nog att märka ett stort tapp i opinion, precis som Sahlins. Alltid nåt sa prästen som sket i dopfunten…

 11. Att 96 % av dom svarta röstade på Obama visar hur stort det etniska tänkandet är även i ett invandrarland som USA. På vilket sätt skulle det minska i Sverige när det mannifesteras så stort i USA ?
  Att tro att stödet för SD skulle minska med Obama är som att tro att stödet likväl skulle falla med en nyhetsuppläsare i slöja. Är övertygad om att det får motsattt effekt.

 12. Ja, förhoppningsvis blir främlingsfientligheten mindre rumsren. För att sen försvinna.

  Charlie: Obama har väl inte varit muslim. Inte för att det spelar mig någon roll vad han har för religiös hemvist, men rätt ska vara rätt. Tycker f.ö. det är rätt onödigt att de där amerikanska presidenterna alltid måste säga ”God Bless …” precis som Barack Obama gjorde i morse. Men det är väl någon slags tvångstanke att göra det ideligen i sammanhang som har ganska lite med religion att göra.(Får man lämna en länk som ger ”svaret” och som fick mig att dra på smilbanden…: isobamamuslim.com )

  Inte bara Ahlmark – MUF hade ju en Love Bush-kampanj också för ett antal år sedan. Skamligt.
  Det kan ju knappast bli sämre, men vi får komma ihåg att även Barack Obama är konservativ med svenska mått mätt. Dessutom är han för dödsstraff, vilket jag tycker är osympatiskt. Men nu ska inte jag förstöra glädjen denna dag. Lite celebration är det ju onekligen.

 13. Det tog några hundra år innan en icke-vit man (Obama är varken svart eller vit) kunde väljas till president i USA. Förhoppningsvis är det ett tecken på att rasismen sakteliga minskar och att det inte bara beror på dåliga republikaner.

  Hur många år kommer det ta i det smyrasistiska Sverige innan vi har en icke-svensk som ledare för något parti, som kommunalråd eller varför inte som statsminister?

 14. #19 Hans – Lite taskig jämförelse. USA har ju inte valt en icke-amerikansk president heller.
  Sist vi hade en icke-svensk ledare var väl när Bernadotte tog tronen och något sådant hoppas jag inte sker igen. ;)

 15. Utmärkt att vi har kommunalråd som kommer ”lite utifrån”, det visar att Sverige i allafall är på väg i rätt riktning.
  Marcus #21 jag skrev ”icke svensk” eftersom jag inte gillar de svenska skällsorden på de som bor i Sverige och inte ser ut som arier.
  Vad jag menar är att vi svenskar tillåter en smygrasism som ger grogrund för främlingsfientliga partier samtidigt som vi har lätt att se rasismn i andra länder och områden.
  Givetvis menar jag inte statsminsitern skall tillsättas odemokratiskt som Bernadotte. Det gäller mer om gemene svensk skulle vara beredd att rösta på en mer mörkhyad person och om partierna vågar släppa fram den kompetensen som bevisligen finns i Sverige.
  Marre #22, jo ja känner till att vi har en minister från Burundi. Förmodligen ditsattt som integrationsminsiter för att vara politskt korrekt.

  USA har och har haft många afroamerikaner på höga poster men vi har fortfarande kunnat se rasismen som finns på många ställen. Varför är vi inte lika klarsynta i Sverige?

 16. Obama, Usama eller Valderama. Svart, vit, gul eller röd. Allt det kvittar, för det e fortfarande den ”inre cirkeln” som styr. Så grattis Obama, du har nyss blivit USAs nya ”poppet”, lova inte för mycket, för du kommer nog inte att kunna hålla det och försöker du gå emot den ”inre cirklen” då sliutar du plötsligt en dag som Kennedy. så jag förstår inte jublet som folk ställer till med, lurar tyvärr bara sig själva att tro på drastiska förändringar.

 17. Obamas tal den här morgonen var lysande. Det enda som kändes malplacerat var avslutningen med ”God bless america” men det kommer man ju aldrig ifrån!

  Smygrasismen är stark inte bara i Sverige och USA. SD vill göra denna smygrasism rumsren. Det blir svårare med Obama som president. För Obama är en briljant politiker vars intellekt överglänste konkurrenternas! Rasism handlar ju i grunden om tron på den egna gruppens överlägsenhet och med en briljant svart ledare som Obama i Vita huset, blir den falska bilden svårare att sälja in för brunskjortorna!

  Men allra bäst vore det naturligtvis om vi med tiden får en svensk ”Obama”. För idag har vi ett svagt politiskt ledarskap, som är ovilliga att försvara demokratin mot de odemokratiska krafterna, försvara individens privata integritet och värna en självständig utrikespolitik!

 18. Jag blir inte nöjd förrän vi fått en romsk statsminister, naturligtvis kvinna.
  Då,först då, kan vi lägga en glömskans slöja över rasismen.

 19. Intressant att en likartad slutsats har nåtts av Joe Klein i TIME Magazine.

  The ”new ’real’ America”. ”It is a place where the primacy of racial identity — and this includes the old, Jesse Jackson version of black racial identity — has been replaced by the celebration of pluralism, of cross-racial synergy.”

  http://www.time.com/time/politics/article/0,8599,1856649,00.html

  Bara nyfiken…men i Sverige, vad innebär det egentligen att VARA SVENSK? Tycker ni att er integrationsminister är svensk?

  ”Whatever our differences, we are fellow Americans.” – John McCain

 20. Hans: Du skriver att ”gemene svensk skulle vara beredd att rösta på en mer mörkhyad person och om partierna vågar släppa fram den kompetensen som bevisligen finns i Sverige”. MEN samtidigt att vår integrationsminister förmodligen är ditsatt ”för att vara politskt korrekt”. Vem avgör vilken politiker som kommit dit p.g.a. kompetens eller pk-strävan? Du?

 21. Varför förminska betydelsen av att vi har ministrar och kommunalråd med invandrar-bakgrund? Det spelar ingen roll om de kommit dit pga någon pk-strategi hos partiet eller de kom dit för att de var polare med Göran Persson eller någon annan höjdare i partierna.

  Det krävs ingen speciell kompetens för att bli politiker och det normala sättet att komma fram i politiken är väl att vara bundis med rätt höjdare. Mot den bakgrunden inser man att det inte spelar minsta roll hur politikern fått sin post. (Eller namn på partiets personvalslista). Den absoluta majoriteten politiker har kommit dit de är på sätt som inte är mer eller mindre fint än andra.

 22. Galaxa #28 Jag har en åsikt om saken, sedan får andra gärna ha motsatt uppfattning.

  Jag misstror inte hennes strävan, jag anser att Reinfeldt gett henne jobbet frö att han skall vara pk.

  Det är inte så att icke-vita är överepresenterade i partierna. Speciellt inte i de höre postionerna. Det luktar rasism och diskriminering i Sverige

 23. Hur länge kan folk vara afroamerikan? Den frågan ställde jag i morse på fiket. Det var intressant att se hur flera studsade till och inte visste vad de skulle säga.
  Är folk afroamerikaner för evigt, har man då kommit till rätta med rasismen?