Obamaland


Nu ska Barack Obama ut och resa och i resan ingår ett besök i Jerusalem. Han ska visserligen besöka Ramallah men jag anser att ett besök i Jerusalem sänder fel signaler.

Det hade varit mer rimligt att han besökt Tel Aviv än den stad israelerna vill ha som huvudstad. En lustig detalj i sammanhanget är att även ett Irakbesök är planerat, något som McCain tydligen avslöjat och som enligt Aftonbladet innebär en direkt fara för Obamas liv. Man menar uppenbarligen att de som kämpar mot ockupationsmakten glatt skulle försöka skjuta ett flygplan med en amerikansk presidentkandidat, och det är väl rimligt.

SvD: ”Barack Obama förbereder sin första utlandsresa som sannolik presidentkandidat. Kosan styrs i nästa vecka mot London, Paris och ett stort tal i Berlin den 24 juli, med fortsättning till Amman, Jerusalem och Ramallah. Nästa anhalter blir Irak och Afghanistan, men den exakta rutten lär inte offentliggöras förrän i sista stund.”

Alldeles oavsett Obamas resor hit och dit så tror jag att han kommer att få mycket svårt att uppfylla folks förväntningar om han blir president. Visst, jag håller honom före Hillary Clinton och givetvis McCain, men i slutändan så kommer jag säkerligen ha lika mycket att skriva om amerikansk politik som jag haft under åren med George W Bush. Man ändrar inte riktning på ett land som USA, inte ens om man skulle vara snäppet bättre än nu sittande president.

Svensk press har gullat länge nu med Obama, men är det någon som på fullt allvar inbillar sig att han skulle ändra på vilka som kan åtalas för krigsförbrytelser i Haag? Inte då, alla amerikaner kan bete sig hur illa som

presidentval

helst i världen om de är beväpnade med ett M16-gevär och bär en amerikansk uniform. Det kommer inte att ändras av Obama, lika lite som resten av den amerikanska utrikespolitiken.

SvD12 DN12 AB i t

Andra om: , , , , , ,

[tags]Barack Obama, Presidentval, Mellanöstern, Jerusalem, Haagtribunalen, USA, Politik[/tags]


9 svar till “Obamaland”

 1. Tror nog att Irakierna hellst ser Obama som USAs president, något jag för övrigt också gör. Dock finns det ju alltid en risk att han utsätts för attentat.

 2. McCain precis såsom Bush är inte intresserad av att lösa en konflikt utan bara intresserad av att vinna.

  För att ge ett exempel på hur infantilt det är så föreställ dig att din partner beter sig på samma sätt.

 3. Vad gäller ockupationen av Palestina så är det svårt att sia om vad Obama tänker innerst inne. Utåt sett fjäskar han dock lika mycket för Israellobbyn som alla andra amerikanska politiker.

  Själv skulle jag röstat på de grönas Ralph Nader om jag vore amerikan.

 4. @alandalus:

  Jag har fått en känsla av att han inte tänker. Jag vet inte varför men jag tror inte att han kan rädda USA:s anseende i världen.

 5. Istället för att fortsätta gnälla på USA är det nu dags att svenska vänstern (som Jinge) erkänner att kriget har vänt sig till förmån för USA, dess (39) allierade och framför allt Irakierna själva som vill ha rättvisa och demokrati.

 6. John Olfsson, jag vet inte vilka källor du har, men nog strider dina åsikter mot det mesta man vet om situationen i Irak.
  Sedan förstår jag inte hur du kan tro att demokrati kan skapas i ett ockuperat land, där oljetillgångarna har tagits över av multinationella företag och infrastrukturen bara fungerar i de zoner där amerikanarna har byggt upp sina alldeles egna och hårt säkerhetsskyddade oaser.
  Naturligtvis är den USA:stödde irakiska regeringen lojal mot sin herre, de är inga dumskallar precis.
  Men folket, det irakiska folket, sörjer sina nära en miljon döda och sitt förödda land, var så säker – och bryr sig allt mindre om den s.k demokratin USA och dess allierade vill prångla ut mitt i ödeläggelsen.
  Irakerna är helt inriktade på att överleva, det är allt, sedan få du och de andra tolka situationen bäst ni vill – men det vore tacknämligt om du och dina gelikar slutar att förhärliga det grymma och olagliga USA-kriget och försöker se verkligheten som den är!

 7. Sara, det vet du väl att högern aldrig brytt sig om futtigheter som demokrati så länge oljan och den amerikanska, icke förhandlingsbara livsstilen varit säkrade.

  Mycket bra reality check till en snubbe som inte har kontakt med verkligheten för övrigt.