Nytt solidaritetsmöte med Gaza idag kl 14 på Medborgarplatsen


Idag 27/7 samlas alla demokrater och humanister för att fördöma de israeliska attacker och visa solidaritet med det palestinska folket, liksom fyra gånger tidigare på 2 veckor i Stockholm.

Arrangörer:

– Jerusalem kommittén
– Palestinska föreningen i Stockholm
– Palestinagruppen i Stockholm
– Ship to Gaza
– Judar för israelisk-palestinsk fred (JIPF)
– Stockholmsavdelningen av Folket i Bild/Kulturfront.

Bilden nedan är från mötet 12/7.
GAZA 140712 II 10369588_795977733766639_2826025644134239199_n

Uppropet 20/7, ännu aktuellt.

Förutom att bomberna fortsätter att falla har nu Israel även inlett en offensiv både till lands och till sjöss. Gazaborna har ingenstans att fly. Vi nås av rapporter om dödade barn som leker på stranden, av bombade sjukhus och dödssiffror som fortsätter att stiga. Men vi är också många som vägrar vara tysta medan massakern pågår. Vi uppmanar er alla att återigen komma med och fördöma Israels folkrättsvidriga angrepp; stoppa massakern! Slut upp för att påverka våra makthavare att vidta åtgärder mot Israels brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt: inför sanktioner och skicka förbrytarna till Haag!”

Israel invaderade Gaza för att slå sönder den demokratiskt valda organisationen Hamas’ infrastruktur, dvs. infrastrukturen i Gaza. Närmare 1000 människor, mest civila, har dödats i Gaza, medan knappt 40 israeler, nästan bara soldater Den USA-stödda apartheidstaten Israel har också hjältemodigt attackerat sjukhus och privata bostäder,

DN skrev sent kvällen innan ”Israel, Hamas och den palestinske presidenten Mahmud Abbas förhandlade intensivt om ett eldupphör på torsdagskvällen. I stället avslutades dagen med att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gav order om att påbörja en markoffensiv.”
Det är mycket möjligt att Israel nu vill ta kontroll över Gaza, även om detta förnekas. Man har ju tagit kontroll över andra länders områden, upprättat murar och olagliga bosättningar, med USA:s stöd.

”Jag har varit i Gaza under samtliga kriser sedan 1981. Men jag har aldrig sett sådan brutalitet från israelerna – inte på så kort tid.” säger den norske läkaren Mads Gilbert till DN.
Gaza - brand

I Gaza är arbetslösheten omkring 40 % och nästan 80 % lever på humanitär hjälp. FN menar att Gaza kommer att vara beboeligt år 2020 om inget drastiskt sker. Democracy Now konstaterar att Hamas mål är fokuserade på att blockaden av Gaza upphävs och att fångarna friges. En del trodde att den senaste vapenvilan i november 2012 skulle innebära en minskning av blockaden, men Israel förstärkte i stället blockaden. I Haaretz skriver den israeliske journalisten Gideon Levy ”Hamas krav är civila, medlen för att uppnå dem är våldsamma och kriminella. Men den bittra sanningen är att då Man inte avfyrar raketer från Gaza mot Israel så bryr sig ingen om palestiniernas situation. Läs listan på Hamas krav och se om något enda av dem är orimligt.” Jag tillägger gärna: Om Hamas krav är våldsamma och kriminella – hur ska man då beskriva Israels?

Hamas förhandlingskrav.
Dessa var Hamas rättfärdiga krav för förhandling, vilka publicerades i den arabiska tidning Al Manar
1 – Tillbakadragandet av israeliska stridsvagnar från gränsen till Gaza för att ge mer utrymme för palestinska jordbrukare att arbeta fritt på sina odlingsmarker .
Palestina moder imagesCAMJYQ6M

2 – Frisläppandet av alla fångar som greps av Israel efter kidnappningen och morden på de tre israelisk bosättare .

3 – Häva belägringen av Gaza och öppna gränsövergångarna så att folket kan röra på sig fritt .

4 – Öppna hamnen och flygplatsen och låt de stå under FN kontroll .

5 – Utöka fiskeområdet så att fiskaren kan ha en yta på mil .

6 – Låt staden Rafah som är så närmaste till Israel att så under FN kontroll .

7 – Hamas är redo att underteckna ett eld upphör som sträcker sig i 10 år framåt i närvaro av internationella observatörer .

8 – Ge Gaza borna ett tillstånd för komma till Jerusalem för att be i Al Aqsa moskén .

9 – Israel ska inte lägga sig i den interna palestinska politiken .

10 – Återupprättandet av industrizoner för att främja utveckling .

DN skrev i fredags under rubriken ”Stor upprop mot insatsen i Gaza” att ”Alla militära handlingar från bägge sidor måste upphöra omedelbart. Sedan 2009 har det visat sig att militära insatser inte lett till fred eller säkerhet i Gaza eller Israel”, skriver ett trettiotal internationella hjälporganisationer i ett upprop. Bland dem finns ActionAid, Oxfam och Rädda barnen samt Diakonia och Individuell människohjälp”.

Några snapshot om bakgrunden.
* I samband med Israels tillblivelse 1948 genomförde judiska terrorgrupper omfattande raider in i de palestinska områdena, drev omkring 750.000 människor på flykt och förstörde över 500 palestinska samhällen. Sedan arabiska arméer ingripit kunde småningom en vapenvila uppnås. Omkring hälften av den tilltänkta palestinska staten hade då gått förlorad och bara lämnat Västbanken och Gaza, totalt 22% av mandatet Palestina, kvar att bygga en palestinsk stat på – något som dessutom ännu ej skett.
Palestina 8karta2

* Detta, och de ytterligare erövringar som Israel gjort i krigen 1967 och 1973, samt misslyckade försökt till fredsuppgörelser är en bakgrund till dagens situation.

* Är det för resten inte märkligt att Israels mycket nära allierade USA jämt ska vara fredsmäklare?

Gaza
* Under tiden 29/9 2000 – 26/12 2008 hade drygt 3000 personer i Gaza dödats av Israels militär. Försvarsminister Barak gav enligt israelisk press redan under försommaren 2008 order om att krigsmakten skulle inleda förberedelserna för en offensiv mot Gaza, redna redan innan de förhandlingar genomförts, som skulle utmynna i vapenstillestånd mellan Israel och Hamas. I juni ingicks vapenvila mellan Israel och Hams. Den 1/11 dödade israeliska trupper en palestinier. Därefter avfyrades raketer från Gaza mot Israel och som svar på detta kom anfall från Israel som dödade ytterligare sex palestinier. Ytterligare palestinier dödades i israeliska räder in i Gaza. Hamas ansåg därmed att vapenvilan var bruten.

Israel angrepp sedan Gaza i operation ”Gjutet bly” 27/12 i ett krig som pågick i 3 veckor.

Enligt en FN-rapport dödades under kriget 1434 palestinier, varav 709 enligt israelisk militär var stridande. Bland de döda fanns 288 barn och 121 kvinnor. Av 5303 skadade palestinier var 1606 barn och 828 kvinnor. Det beräknas av ungefär 21000 bostäder förstördes. Tretton israeler dödades under konflikten, därav 3 civila. Fyra av de dödade soldaterna dödades av misstag av de egna.

* 2012. Under åtta dagar av attacker av Israel mot Gaza i november dödades 162 palestinier och sex israeler. Delar av Gazas infrastruktur ödelades. Israel genomförde drygt 1 500 flygattacker under ”Operation försvarspelare” , medan ungefär lika många raketer avfyrades mot Israel under samma tid.

* Massmedia har nyligen rapporterat att ”Svensk åklagare inleder förundersökning om israeliska militärmaktens brott mot Ship to Gaza”, som rubriken lyder på hemsidan för ”Ship to Gaza”

* I december 2012 röstade 138 länder, däribland Sverige, för att Palestina skulle få observatörsstatus i FN, medan 9 röstade emot och 46 la ned sina röster. Hur reagerar då Israel? Jo, premiärminister Netanyaho beslöt att stoppa 120 miljoner dollar i skattemedel som skulle levereras till den palestinska myndigheten, ett uttryck för den apartheidpolitik Israel bedriver med stöd från USA:s president och regering.

* Redan lever 600 000 israeler (10 % av befolkningen) illegalt på ockuperad mark.
Obama och Natanyaho images
*”Den 30 januari och 5 maj 2013 bombade Israeli Syrien.
Cirka 400 människor dog i anfallet våren 2013 och stor materiell förödelse uppstod. Med bombningarna har Israel öppet anslutit sig till den USA-ledda front av Natoländer, arabiska kungadiktaturer som sedan våren 2011 finansierat, beväpnat, utbildat och lett terroristinriktade rebeller i ett terrorkrig med syfte att skapa största möjliga kaos och förödelse i Syrien. Trots Israels uppenbara brott mot FN-stadgans artikel 2(4), det generella våldsförbudet, fördömer inget av riksdagspartierna bombanfallen.

* Varför har Israel fått bygga upp ett förråd på kanske 100 kärnvapen i Mellanöstern medan ”världssamfundet” (=den ekonomiska och politiska eliten i USA och dess allierade, samt de privatäga massmedia med sitt ofta strömlinjeformade jasägeri) håller tyst?
* Är bojkott, desinvestering och hårda sanktioner (BDS) mot Israel samt prövning av Netanyahu & Co inför internationell krigstribunal fel? Varför?i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , , ,, ,

Democracy Now 22/7 DN I 18/7DN kvällen 17/7SvD 17/7 Röda Malmö 17/7 Demonstration 16/7 DN 16/7 DN 16/7 ”Norsk läkare” Nathan Schackar DN Ulf Bjereld GP DN 13/7DN 11/7PSG i StockholmPSG i Sverige Göran Rosenberg i ExpressenDN 10/7DN II 10/7 Svenssons blogg 9/7 Ship to GazaBilderblogg 9/7 Anna Westers blogg 9/7 >

Intervju med Putin mm Globalresearch artikelFria Tidningen 13/9 FIB-KulturfrontAron Lund 24/9 Björnbrum 27/9

  13 comments for “Nytt solidaritetsmöte med Gaza idag kl 14 på Medborgarplatsen

 1. Marwan
  27 juli, 2014 at 09:42

  Ingen nation i världen verkar villig att ingripa för att skydda palestinierna och inte heller FN verkar villig att pressa Israel genom sanktioner och ju längre FN inte agerar desto värre kommer att bli .

  Israels självförsvar är hänsynslös och straffar oskyldiga människor , Detta lämnar fasansfulla känslomässiga och fysiska ärr . När ingen kommer för att hjälpa palestinierna då måste de agerar på egen hand och använda våld för att rädda sig själva , barnen och sina hem .

  Det internationella samfundet måste antigen agera omedelbart för att stoppa dem israeliska attackerna och häva blockaden eller erkänna palestiniernas rätt att använda vapen . Vi palestinier har inneboende självförsvar men omvärlden måste erkänna vår kamp som rättvis istället för att anklagar oss för att vara terrorister .

  Jag har sett fruktansvärda bilder på lemlästade barn och kvinnor i Gaza och jag undrar när omvärlden kommer att agera . Jag har svårt att uttrycka mina känslor och jag undrar hur den civiliserade världen bara står och titta på .

  1049 döda palestinier , 5860 sårade och 3640 byggnader jämnades med marken . Hur många ska dö för att FN ska agera eller ska de låta Israel utplåna det palestinska folket .

 2. Gösta Lilja
  27 juli, 2014 at 11:17

  Kerstin Berminge på Motvallsbloggen har lagt ut en videolänk med tal av Chris Hedges. Det finns journalister som tolkar verkligheten, sådan den ser ut, trots allt.
  http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

 3. 27 juli, 2014 at 11:20

  ”Netanyahu, pro Israeli media can’t resist recycling their trope that Hamas use civilians to guard their rockets. Their argument attempts to plant in our minds the notion that Hamas invite the Israeli military to slaughter innocents and, in doing so, prove that their savagery deserves to be annihilated.
  Therefore according to the twisted logic of Zionists, the more innocent Palestinians that die, the worse the Palestinians are. As a collective they are guilty of being innocent.

  Palestinians are not allowed to protect themselves. We are lead to believe that the only way for Palestinians to prove their integrity, is to lie down like lambs and quietly live out the unspeakably miserable lives of squalor, poverty and despair that Israel has designed for them. In short, Israel wishes the Palestinians were suicidal but, inconveniently, they keep proving to us that they are not.-
  (http://www.stopwar.org.uk/news/whatever-israel-says-the-use-of-human-shields-in-gaza-is-impossible#.U9SZ62IaySM)

 4. Thomas Åkerblad
  27 juli, 2014 at 12:00

  ”Not only is Hamas losing its latest battle with Israel, it may also be losing its popular support, according to a recent poll and interviews with war-weary Palestinians in Gaza and the West Bank.

  But as the body count mounts under superior Israeli firepower, many Gazans are turning on Hamas. A Washington Institute study released this week which surveyed 450 people in Gaza found 70 percent support better relations with Israel. While the poll was conducted two weeks prior to Israel’s operation, some Gazans say those feelings have solidified in the wake of the ongoing destruction of their territory.”

  http://www.foxnews.com/world/2014/07/25/war-weary-gazans-lash-out-at-hamas-over-refusal-cease-fire/

  • 27 juli, 2014 at 15:09

   Om Hamas förlorar stöd är väl svårt att bedöma. En liten opinionsundersökning säger föga, och är särskild i en tid som denna utsatt för selektionseffekter då det gäller deltagande och social önskvärdhet. Enligt SR Radio ökar stödet på Västbanken. Säkert vill palestinierna ha bättre relationer med Israel, men det fordrar en helt annan politik från apartheidstaten Israel.

   • Tom Jensen
    27 juli, 2014 at 16:11

    ”En liten opinionsundersökning säger föga”

    Intressant kommentar. Framförallt då du själv flera gånger har byggt hela blogginlägg på diverse opinionsundersökningar. Och trots att jag flera gånger har påtalat bristerna för dig i dessa opinionsundersökningar inte bara när det gäller ”selektionseffekter då det gäller deltagande och social önskvärdhet” utan även andra klara brister så fortsätter du hänvisa till dem.

    • 27 juli, 2014 at 18:39

     Undersökningen utfördes redan 15-17 juni. Kvaliteten kan inte bedömas faktiskt, och det gäller många andra opinionsundersökningar. Resultatet överraskar inte.

 5. Leif Elinder
  27 juli, 2014 at 12:57

  Rabbies and Jews against the war in Gaza:

  ”We deplore the Israeli government’s military crackdown in the West Bank that led to its lethal, military onslaught on the people of Gaza. We mourn the deaths of hundreds of innocent people, including children.

  We condemn Hamas’ rockets attacks on Israel and are deeply grieved by the anxiety, injury and death they have caused. But we cannot view this as a war between two equal sides. Israel has unlimited hi-tech weaponry; it dominates Gazan airspace, its borders, its utilities and economy.

  Moreover, it was Israel who willfully launched this mission of death on the Palestinian people. Israel hides behind the pretext of avenging the still unsolved kidnapping and killing of three Jewish boys. Rather than seeking recourse through civil, legal means, Israel’s leaders have called for vengeance, with terrible consequences.

  As Jews, we abhor the abuse of human rights that are standard practice of our fellow Jews in the Israeli government and Israeli military. This is not the path of justice.

  As rabbis, we must speak out against collective punishment, the blowing up homes of innocent people, the terrorizing of an entire people, and the killing of innocent children.

  We stand with all people of conscience who reject the ways of militarism and occupation and who seek a path to a truly just peace in Israel/Palestine”.

  *Statements of the JVP Rabbinical Council

  http://rabbibrant.com/2014/07/25/israel-in-gaza-a-statement-by-the-jvp-rabbinical-council/#comment-34789

 6. Mohamed Semir
  27 juli, 2014 at 14:55

  Ur Kjell Albin Abrahamssons senaste bok:”Israel, regionens enda demokrati, är för vänstern en skurkregim. Den svenske partiordförarens (Ohly) ordval är precis vad de diktatoriska grannstaterna vill att också den egna befolkningen ska säga, annars finns en risk för att de börjar kritisera sina egna skurkar. Det är föga överraskande att Ohly har uttryckt en illa dold beundran för den antisemitiska bloggen JINGE…”

  ” Vänsterns stora plakataktion Ship to Gaza d.v.s. att sjövägen illegalt frakta förnödenheter till Gaza som legalt kunde föras in landvägen, hade självfallet Ohlys fulla stöd.
  Ship to Gaza leddes av välkända kommunister: Mattias Gardell, Henning Mankell, Kalle Larsson och Maria-Pia Boëthius. Något Ship to Benghazi och de nödlidande där planerades inte ens. Visst är det synd om människorna men självfallet inte om alla. Det gäller att välja sina nödlidande.”

  • 27 juli, 2014 at 15:05

   Tack för viktig information. Kjell Albin Abrahamsson har fel – detta är ingen antisemitisk blogg. Jag ska skaffa boken – vad heter den? På Adlibris hittar jag en bok av KA Abrahamsson från 2008 ”Snillena i Snilleriket : om revolutionärer, uppfinnare och konstnärer i södra Storsjöbygden”. På Bokus finns ”Låt mig få städa klart! : om kommunister, kryptokommunister och antikommunister”.
   Jag ska undersöka detta närmare. Ohlys inställning kände jag inte till.Det är upprörande, men ej överraskande, att denna KA Abrahamsson får leda programmet ”Ring P1”, där hans egen politiska inställning lyser igenom titt som tätt.

 7. Leif Elinder
  28 juli, 2014 at 08:35

  JVP – Jewish Voice for Peace

  Se Rabbi Brians blogg

  http://rabbibrian.wordpress.com/

Comments are closed.