Nya WordPress 2.7


Ikväll släpps den nya versionen av WordPress, nu heter den 2.7 och nästa version lär enligt ihärdiga rykten bli 3.0, vi får väl se om det stämmer.

Den nyhet som är mest påtaglig är en ändring av gränssnittet mot administratören. Personligen så kan jag inte säga att jag är speciellt imponerad, snarare tvärtom. Det är möjligt att det grafiskt sett är snyggare, men det är definitivt inte mer effektivt. Som administratör har jag ännu inte kommit till klarhet om hur man ska ställa in den på bästa sätt. Jag vet inte vad folket bakom WordPress är ute efter, men förändringar i den administrativa miljön innebär alltid att man måste tänka om och göra allt på ett nytt sätt.

Det man vinner på detta är definitivt inget som bloggbesökarna har någon större glädje av, det man åstadkommer är en bloggare som undrar över att själva ”skrivytan” minskar från ungefärligen omkring 600 px ner till 400. Hade inställningsmöjligheterna varit lätta att begripa så hade jag inte gnisslat, men jag har ännu inte kommit underfund med dem fullt ut trots att jag kört versionen från betastadiet och nu senast release candidate 1 på min testblogg.

En annan sak som är viktig för mig är möjligheten att stänga av den automatiska backupen av poster som man håller på att editera. Det är möjligt att man satt in den funktionen i version 2.7 men jag har i så fall inte hittat den ännu. Orsaken till att många har klagat och frågat efter den är att det ibland har blivit skräptecken i stället för läsbar text om man råkat trycka på ”spara” samtidigt som automatiken håller på att spara en kopia.

Vad det innebär för databasen vet jag inte, men på min blogg är bara texten på över 45 Mbyte eftersom det finns 5 700 bloggposter och närmare 60 000 kommentarer i databasen.

Med andra ord så kommer jag nog att vila på hanen i några dagar. Jag kanske avvaktar version 2.7.1 innan jag uppdaterar, just in case of…

it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Wordpress, WP 2.7, Bloggosfären, Gränssnitt, Buggar, Utseende, Administratören, Ögongodis, Användbarhet, Backup, Skräptecken, 4 december, Internet, Bloggar, Blogg[/tags]


4 svar till “Nya WordPress 2.7”

  1. Då skall jag uppdatera till 2.7 ikväll. Ett snabbt sätt att öka skrivytan är att dra in sidomenyn så den bara visar ikoner. Men visst har jag också stött på en del tvivelaktigheter. Ingen cursor i skrivytan är ju ingen liten fadäs. Får se om slutversionen är bättre.

    Nu funkar iallafall trådade kommentarer exemplariskt på min blogg. En annan mindre trevlig överaskning är att man själv måste konvetera en del pluginer för att den ursprungliga killen inte orkar eller har lust. Alla är ju mer eller mindre beroende av pluginer.

  2. Tyvärr så har nog många missuppfattat detta med releasen lite tackvare lorelles blogg. Någon fullversion av WordPress kommer inte att släppas förens den 10 dec. Det som lorelle skrev om gällde wordpress.com, dom gick alltså nu i natt över till 2.7.

    Nästa version kommer inte att bli 3.0 man kommer inte att hoppa över några versionsnummer alls i framtiden. Med andra ord blir nästa stora release 2.8.

  3. Jämrans! :-(

    Jag som hade bespetsat mig på att installera den på min testblogg. Nåja, det är inte långt dit..