Ny ska USA trycka nya sedlar – Igen


George W Bush startade Kriget mot Terrorismen, det största misstag en amerikansk president någonsin gjort, ett fiasko som inneburit att sedelpressarna nu går dygnet runt i USA.

Vi har alla fått läsa artiklar om hur enorma försändelser med dollarsedlar flugits in i Irak, pengar som ofta försvunnit utan att kunna användas till det de varit avsedda för, detta trots att världens starkaste armé varit satt att bevaka och fördela pengarna. Den amerikanska upplåningen av pengar har slagit alla rekord, ska man t.ex. ta statsskulden till Kina som exempel så är varenda amerikan skyldig Kina över 60 000 kronor.

George W Bush och hans ministär har inlett en epok av Vilda Västern-ekonomi som idag drabbar amerikanerna som en slägga, och nu fått den amerikanska riksbanken att ta i med en enorm räntesänkning för att motverka tendenserna till deflation.

DN: ”Federal Reserve tar i med alla krafter mot krisen. Räntevapnet är nu i praktiken uttömt, eftersom det inte går att komma längre ner än till noll procent. Det enda som återstår är att pumpa ut så mycket pengar som möjligt. USA befinner sig i en känsligt skede, i skarven mellan två presidenter och med en kongress som väntar på att bli avlöst. Under den närmaste månaden är möjligheterna blockerade att fatta beslut i svåra ekonomisk-politiska frågor.”

USA:s problem är att det här inte kommer att räcka. Man förbereder redan att sätta igång och köpa upp värdepapper som bostads- stats- och ränteobligationer och dessutom öka likviditeten genom att låna ut enorma belopp. Vänder man det resonemanget till individnivå så kan man jämföra med en fattig. Tror man att den fattige blir rikare genom att låna ut sina sista besparingar och dessutom skuldsätta sig, ja då har man inte förstått mycket.

En svårighet för oss i Sverige är förstås att vi är en mycket liten nation och att vi blir indragna hur vi än sprattlar emot. Jag har skrivit det förut, men jag skriver det igen. Vi är på väg mot en depression av 30-talsmodell och snart kan ingenting stoppa den. Möjligen har regeringen ännu en chans genom att


satsa på infrastrukturutbyggnader av storskalig modell. Att bygga ut järnvägsnätet med höghastighetsbanor är en sådan.

Att bygga ut kollektivtrafiken i och runt landets största städer en annan. Möjligen ska vi dessutom bygga ut elkraftproduktionen i en älv, bygga ett par nya kärnkraftsverk och stimulera gruvindustrin att snabbt komma igång med gruvbrytning av järnmalm och andra mineraler. Men vår högerregering väljer att sitta still i båten eftersom de redan grundat för att de som redan har kommer att få mer, allt på bekostnad av dem som inte har.

Kanske vi också behöver kasta skor?

DN SvD AB VG Dbl it

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Depression, Ekonomi, USA, Finanskris, Högerregeringen, Räntan, FED, Infrastruktur, Politik[/tags]


14 svar till “Ny ska USA trycka nya sedlar – Igen”

 1. Nu börjar debatten verkligen vända – när t.om. du Jinge talar om en utbyggd kärnkraft ! :)

  Tyvärr lär det väl ta statsmakten ett par årtionden innan dom känner av hur väljarvindarna blåser i vanlig ordning – så något nytänk där lär vi väl inte få se på ett tag ?! :(

  Lägg också till att förutom järnmalm (där världsefterfrågan ju har stagnerat väldigt mycket just nu iaf) så kanske vi skall försöka oss på brytning av uranmalm (som vi har fyndigheter av) ?
  Så slipper vi ersätta ett oljeberoende med ett urandito – och fyi: uranbrytning är lika farligt/ofarligt som järnmalmsbrytning – det finns en hel del ohälsosamma saker under jorden oavsett vilken malm man jaga efter, och i Sverige får vi väl hoppas att man kan det där med malmbyrtningn ?!
  Det är upparbetningen som man måste ha koll på – i samma utsträckning som själva kraftverken förstås…

  Lägg därtill en utbyggd snabbspårväg, en elbilsinfrastruktur (för laddhybrider i ett 1a steg aif eftersom rena elbilar inte kan snabbladdas med stolpe på ett rimligt sätt/på en rimlig tid) – samt ett stort stöd för innovatörer och nya företag…

  /K

  • Klas: Nu börjar debatten verkligen vända – när t.om. du Jinge talar om en utbyggd kärnkraft ! :)

   Nej du har inte följt med Klas. Jag har alltid förespråkat en utbyggnad av kärnkraften eftersom den är miljövänlig. I vart fall om man bortser från själva bygget. Orsaken är enkel – Jag har varit sportfiskare i hela mitt liv fram till för 5-6 år sedan. Genom en utbyggd kärnkraft kan man ta bort en del utbyggnad i älvarna till förmån för djurlivet där + lax och öring. Dessutom kan vi exportera elenergi isf importera.

 2. Du har helt rätt Jinge om att det nu är enbart sedelpressarna som kan rädda jänkarnas krigsekonomi.
  Det har gjorts tidigare, bland annat under vietnamkriget, och fungerar därför att hela världen använder dollarn som betalningsmedel. Utspädningseffekten, plus det faktum att världens alla centralbanker har intresse av att hålla upp dollarkursen, är USA främst allierade.

  Och det skulle nog fungera lika bra den här gången om inte Euron hade varit.
  Titta på hur valutakurserna rört sig den senaste tiden:
  Dollarn satte fart från en oerhört låg nivå (under 6 kr), var uppe och nosade på 8:50 och har nu parkerat runt 8:-.
  Euron har stadigt gått upp och noteras nu för över 11 SEK.
  De flesta andra valutor går kräftgång.
  Som ”hemmamarknad” är euroområdet idag större än USA. Kursutvecklingen visar också att investerare anser euron stabilare och per pålitlig än dollarn, något som på sikt kommer att rycka dollarvapnet ur jänkarnas händer.

  Själva står vi bara och tittar på när krisen slaktar lokalvalutorna. Bättre vore fullt medlemsskap i ECB och införandet av euron även i Sverige. Det skulle, förutom stabilare valutaförhållanden för vår egen del, stärka euron globalt och bidra till USA:s krigsekonomis undergång.

 3. @Jinge: Ok sorry – de flesta vänsterbloggare som jag läser brukar vara emot kärnkraft.
  Har nog egentligen inte läst något av dog varken för eller emot när jag tänker efter.

  Jag extrapolerade mina andra källor + fördomar och kom fram til en förhastad slutsats – ledsen för det :)

  Men iaf – bra att det börjar pratas mer och mer om detta tycker jag. Att frysa ute kärnkraften och låtsas som om det inte är ett alternativ funkar inte

  /K

  • Ja det är ju inte direkt partilinjen inom (v) som jag förespråkar… :-) Fast det börjar så smått komma upp diskussioner inom (v) oxo i takt med att klimatförändringarna blir alltmer uppenbarade.

 4. Då var det det jag såg i går när jag tittade på Reinfeldts rapport från senaste EU-toppmötet. Fredrik Federley ställde en fråga till statsministern där den ”käre” centerpartisten hade iklädd sig en grå slips med ett fett dollartecken på.

  En hyllning från Stureplanscentern till den amerikanska sedelpressen.

 5. Samma problem som Amerikas förenta Stater upplevde under t ex Inbördeskriget när denna nya regering fick trycka upp en ny valör för att bringa ordning och reda på systemet.Sydstaternas WildCat money ruinerade ju på den tiden mindre noggranna individer som fick totalt värdelösa sedlar i sin hand.Mönstret går uppenbart igen även om det förmodligen inte nått Inbördeskrigets depressionsvivåer.

 6. Micke, vet du vad som händer när man låter tryckpressarna gå varma lite för mycket?

  Hört talas om Weimar-republikens hyperinflation?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Weimarrepubliken

  ”Republiken hade ingen lätt start. I mångt och mycket fortsatte situationen de första åren som den hade varit i slutet av 1910-talet med hög arbetslöshet, hyperinflation, sociala oroligheter m.m.”

  ”Hyperinflationen ledde till att alla besparingar blev mer eller mindre värdelösa, strejker och kravaller var vardagsmat i större delar av Tyskland.”

  Och vad hittar man för information bland flera frilansande amerikanska ekonomer?

  Federal Reserve sets stage for Weimar-style Hyperinflation, William Engdahl
  http://www.globalresearch.caca/index.php?context=va&aid=11401

  Se videon på Gerald Celentes hemsida

  http://www.trendsresearch.com/

 7. Att bygga kärnkraftverk innebär att en massa pengar läggs på ohållbar teknik i stället för att satsas på förnybara energikällor! Tänker inte ge mig in i en lång diskussion här, men med tanke på att kärnbränsle är en ändlig resurs, och vi inte har hur mycket pengar som helst, så borde faktiskt var och en inse att det är vettigare att lägga de pengar vi har på energikällor som har framtiden för sig.

 8. @Karin:
  Framtiden – well med de nuvarande generationerna kärnkraftverk så beräknas nuvarande kända uran tillgångar räcka i uppåt 200-300 år.
  Med brider-reaktorer och nästa generations kraftverk så börjar vi nudda vid 1000år.
  Och om vi får igång utvinning av Uran från fosfater (i tex havsvatten) så är vi inte på flera tusen år.

  Inte oändligt – men så är ju sol och vind (som drivs av solen) inte heller oändligt – när vår stjärna falnar försvinner även dessa kraftslag :)

  /K