Nu lämnar folk Vänsterpartiet?


Idag har Svenska Dagbladet en artikel om Ida Gabrielsson, Ung Vänsters ordförande, en tjej som har lett partiets ”Framtidskommission” som ska komma med förslag om hur partiet ska agera för att återigen bli en kraft att räkna med i svensk politik. Enligt SvD så har man kommit fram till att partiet ska skruva i lampor åt pensionärer, gå ut med hunden åt sjuka gamlingar och hjälpa stressade småbarnsföräldrar med deras barn och erbjuda bland annat läxhjälp.

SvD: ”Vänsterpartiet måste byta taktik för att vinna väljare. Framtidskommissionens ordförande Ida Gabrielsson vill se färre flygblad och demon-
strationer. I stället ska partiet ”börja göra politik”, och erbjuda läxhjälp, tjejtaxi och juridisk råd-
givning.”

Nu kanske man ska akta sig för att ta Svenska Dagbladets vinkling på sitt reportage alltför all-
varligt, men för att illustrera både Ung Vänsters åsikter och SvD:s artikel så citerar jag ett längre stycke:

SvD: ”Förslagen offentliggörs i början av maj, men redan nu har Ung Vänsters ordförande Ida Gabrielsson, som leder arbetet, en slutsats klar: Vänsterpartiet måste hitta en ny identitet som går hem på 2010-talet.

– I debatten säger alla, från Fredrik Reinfeldt till Lars Ohly, att full sysselsättning är den viktigaste frågan. När alla säger samma sak blir det svårare att skilja ut sig.

Därför är det dags att byta strategi, förklarar Ida Gabrielsson. Vänsterpartiet ska inte längre enbart ”snacka politik”.

– Vi måste börja göra politik. Inte bara kräva en annan skola, utan ordna läxhjälp för elever. Inte bara prata om utförsäkring, utan hjälpa utförsäkrade med juridisk rådgivning och myndighetskontakter. Inte bara kräva en fritidsgård, utan inse det politiska i att vara den som står för fritidsaktiviteten.

Hon vill att Vänsterpartiet ska uppfattas som en ”fixar-Malte”, den kommunala hjälpreda som byter lampor och spikar upp tavlor åt gamla.”

För ovanlighetens skull så avstår jag från att kommentera det som Svenska Dagbladet berättar i sina spalter. Jag kan inte bedöma om Ida har blivit avsiktigt felciterad eller om artikeln uttrycker vad partiets framtidskommission har kommit fram till. Jag överlåter istället åt andra att tycka till. Men läs artikeln i sin helhet först, och följ de regler som finns här.

it , , , , , , , svd dn ab ex


27 svar till “Nu lämnar folk Vänsterpartiet?”

 1. Bra artikel! Framtidskommissionen är det bästa som hänt vänsterpartiet på länge. Den har varit aktiv med att åka runt i partiet och den har, tycker jag, jobbat fint med ambitionen att utkristallisera en framtidsvision som både är politisk, organisatorisk och taktisk.

  • Fast det tycker inte jag att det framgår? Det verkar mer koncentrerat på att skippa flygbladsutdelning och demonstrationer, och satsa på ”Fixar-Malte”, men det är väl olika hur partimedlemmar ser på saken antar jag..

   • Att partiet uppfattas som mer eller mindre ideologilöst redan innan förbättras inte av att den sk framtidskommissionen vill bli fixar-Malte. Bunkermentaliteten är redan befäst och där ingår ju både Ida och Ali. Jag befarar att valet 2014 kommer att placera partiet utanför riksdagen, jag tror liksom Jinge att man behöver byta ledning nu och inte efter kongeressen nästa år. De nya hamnar på efterkälken opinionsmässigt från början eftersom alla andra som byter ledning gör det redan i år.

    Hammarby / Skarpnäck

    • VP är nog redan kört. Men det beror nog mer på Nacka Skoglund, bröstpumpar och annat. När sedan borgarpressen gör affärer av allt så går det som det går. Jinge sklrev om att folk skulle rösta på rasisterna, men det tror inte jag på. Det blir sossar och miljömuppar som vinner på VPs brist på ideologi, för det är vad det handlar om.

   • Jag får sosse-butler-vibbar av resonemangen.

    Att sluta sitta gisslan åt sossarna vore en dj-a bra början. Att leva rövare i riksdagen vore en annan. Att ta kontroll över facken vore en tredje.

  • Nu läser ju inte jag Flamman som någon länkade till, bara Västerpress, det kanske är en miss. Det kan ju också vara så att svenskan vinklar det hela rätt grovt, det vet ju inte jag. Men fixar-Malte låter på mig som att ideologin är på väg ut ur partiet för att ersättas av nåt annat. Men i min förening är det ont om UV-folk, annat var det för tio år sedan. Jag undrar förstås om de alla sadlat om till olika slags Maltar hela gänget. Att man inte en nämner facket oroar mig, det borde väl vara den första plattformen för många av oss. Men det är ju klart, jag har fyllt femtio så jag kanske ska aktivera mig bland pensionärerna i PRO, jag undrar om nån Malte kommer att besöka mig då?

 2. Jag slutade betala medlemsavgiften förra året redan, men det är det ingen som brytt sig om. Jag får fortfarande kallelser till möten. Själv bryr jag mig inte, har gått med i FI som motsvarar mina förväntningar fullt ut.

 3. Det här med socialt arbete är inte helt feltänkt. I Grekland så bildade Greklands Kommunistiska Parti (KKE) egna brandkårer när landet härjades av skogsbränder. I Nordirland bildade IRA taxibolag för att få in pengar. I Palestina har PFLP en social gren, precis som Hamas (som dock inte är ett vänsterparti).
  Så det behöver inte vara så tokigt, man kan ju göra både och.

 4. Jag begriper inte alls, Vänsterpartiet tillhör forntiden. Det är nya partier idag, fi, mp, sd och andra.

  • Märkligt resonemang. Du kan ju inte jämföra V med SD eller Mp eller Fi. Vad ska Du i så fall ersätta de borgerliga partier som också enligt ditt resonemang skulle vara från forntiden.
   Något/ någon är inte ute ur leken på grund av att det /hon/han är gammal(t). Det är politiken/ideologin/åsikten som ska värderas inte ålderstämpeln.

 5. Folk i fas tre tar sig säkert för pannan när de läser sådan här förslag, de vet ju om att de de som blir utnyttjade för inte ens allmosor.
  Jag skiter i om folk är unga eller gamla i politiken, det krav jag har är att de ska ha någonting innanför pannbenet.

 6. Det är mer regel än undantag i MÖ med social verksamhet för politiska partier. När stat och kommun skiter i folk då måste solidariteten in. Kliniker, barnavårdscentraler, daghem, verkstäder, bibliotek, sommarläger för barn och ungdomar och kulturcentra står tyvärr de politiska partierna för därför att staterna skiter i folket. Men det stärker relationen till väljarna enormt.

  Jag ser hellre att politiska partier hjälper folk än att låta dem gå under i sin ensamhet och tyngda av sina bördor.

 7. Om tanken är att Vänsterpartiet ska göra något praktisk bra för människorna är det väl inte fel ? Det man säger med sina ord behöver kompletteras med praktisk handling för att bli trovärdigt.

 8. Är inte vänstern emot privat välgörenhet? Ida Gabrielssons förslag är väl sådant som ska skötas av avlönad personal inom offentliga sektorn?

 9. Jag tror också att vänsterpartiet är rökt. Ohly borde ha avgått omedelbart efter valet, idag är inte ens partiet på banan även om Isa m.fl. försöker sprattla på. V har ingen idé, det är bara gammalt.

 10. Jag förstår ingeting. Har ALDRIG hört Reinfeldt eller någon annan borglig politiker häva att full sysselsättning skulle vara prioriterat eller ens ett mål för dem. Tvärtom så grundar sig ju den borgliga politiken på att en viss arbetslöshet är nödvändig för att ’sätta press’ på de som jobbar och hålla nere lönerna.

  Vänsterpartiet är mig veterligen det enda partiet som håller fast vid att full sysselsättning skulle vara positivt.

  För övrigt så är inget SvD eller någon annan borgarblaska skriver angående Vänsterpartiet något att ta på allvar då de alltid konsekvent ”missuppfattar” eller förvränger ALLT som sägs.

 11. Jag har svårt att förstå upprördheten. Jag tycker Ida sätter fingret på något viktigt. En vänster som vill vara trovärdig i vanliga folks ögon kan inte bara snacka om förändring, den måste också kunna genomföra det. Goda exempel finns redan idag och i vår historia. Vi säger inte bara att tjejer borde få lära sig feministiskt självförsvar – vi lär också ut på kurser och utbildningar. Vi säger inte bara att Sverige borde ha en human flyktingpolitik – många vänsterpartister är själva engagerade i arbetet med att hjälpa gömda och papperslösa. Här borde vi kunna utveckla fler goda exempel – men då behöver vi börja tänka i nya banor och våga bryta gamla mönster.

  Sen reagerar jag på att man talar om Ida som ”en tjej” eller ”söta Ida”. Ida Gabrielsson är ordförande i partiets framtidskommission och i vårt ungdomsförbund. Skulle ni beskriva män i samma positioner på samma sätt? Knappast…

  • ”Sen reagerar jag på att man talar om Ida som ”en tjej” eller ”söta Ida”.”

   Det gjorde jag oxo, borde kanske ha kommenterat saken. Men jag tyckte inte att det var vare sig nedvärderande eller ett sätt att förminska henne för att hon är kvinna så jag lät det bero. Det kanske var fel.

   ”Jag tycker Ida sätter fingret på något viktigt. En vänster som vill vara trovärdig i vanliga folks ögon kan inte bara snacka om förändring, den måste också kunna genomföra det.”

   Jag påpekar i mitt inlägg: ”För ovanlighetens skull så avstår jag från att kommentera det som Svenska Dagbladet berättar i sina spalter. Jag kan inte bedöma om Ida har blivit avsiktigt felciterad eller om artikeln uttrycker vad partiets framtidskommission har kommit fram till.”

   De flesta som kommenterat här är vänsterpartister, ofta medlemmar och inte bara folk som röstar på partiet. Hur det är med personen som tar upp parallellen med sossarnas butler i tunnelbanan vet jag inte. Men nog har ”fixar-Malte” lite av det stuket, men satt i relation för reservationerna om högerpress och färgade reportage så vet i alla fall inte jag mer än vad jag kan läsa i tidningen. Möjligen har jag missat någon information.

   Samtidigt så kan jag konstatera att det finns ett utbrett missnöje inom partiet just nu, och det syns både i bloggar och i Flamman, Vänsterpress och Vänsteraktuellt. Tar man inte till sig av den kritiken så är jag övertygad om att det kommer leda till problem för partiet.

 12. Då förutsätter jag att du låter det bero om man refererar till dig som ”en farbror” eller ”söta Jinge”? ;-)

  Visst finns det ett stark vilja bland många medlemmar att partiet ska förändras. Det är ju därför Framtidskommissionen är tillsatt. Sen kanske det inte finns en enighet bland alla om hur partiet ska förändras, men det är ju knappast ett problem om många olika idéer kan lyftas i en bred debatt.

  Ida Gabrielsson pekar på ett område där partiet behöver utvecklas, det är så klart bara ett av många. Det Ida pratar om är ju raka motsatsen till butler i tunnelbanan – det handlar om att identifiera verkliga problem i människors vardag och se att vi som politisk rörelse ibland har fler sätt att möta dem än bara skriva en interpellation i kommunfullmäktige. Flera av de exempel Ida pratar om har i viss utsträckning testats, jag känner vänsterpartister som pluggade juridik och som startade en jurist-jour, i Malmö har partiet vad jag förstår själv fixat tjejtaxi etc. Jag tror det skulle vara ett verkligt lyft för partiet om fler medlemmar såg möjlighet att också bedriva politiskt arbete på de här sätten.

  • ”Då förutsätter jag att du låter det bero om man refererar till dig som ”en farbror” eller ”söta Jinge”? ;-)”

   En kvinnlig bekant brukar ofta säga ”– Men söta Jinge…” :-P Och farbror kallar barn mig redan, vissa besökare här har kallat mig gubbjävel.. :-) Jag ska nog inte fylla i med olika exempel på förminskande eller nedsättande omdömen om min egen person, folk får använda sin egen kreativitet isf att utnyttja tips från mig.. Hur jämrans självuppoffrande som helst ska man inte vara.

   Men som sagt, jag vet inte vad han menade, men han skriver normalt vettigt, andra hade kanske fått meningen struken om de inte kommenterade på daglig basis. Samtidigt pekar du på ett intressant problem.. Ett intressant ämne för en artikel faktiskt. Det har hänt att jag i artiklar om melodifestivalen undsluppit mig kommentaren ”- Det gör inte ont i ögonen när man ser på Xxxx Yyyy!” Men det handlar givetvis inte om att jag vill förminska en kvinnlig sångerska utan ett annat sätt att säga att hon är en vacker kvinna.

   Jag medger att jag nog borde ha biktat mig om jag vore religiös, men jag kan ibland tycka så helt utan nedvärdering. Men kallar du mig söta Jinge framöver så ska jag inte bråka… :-)

   Men här har du en riktig söting, http://bilderblogg.se/b/9blames2.jpg, och det är inte svårt att stå för det yttrandet heller. Och det gör definitivt inte ont i ögonen av att se på henne. :-)

 13. ”Fixar-Malte” låter som USA’s ”Joe the Plumber”. Ska det vara så här?

 14. En gång för länge sedan vann kommunister o kommunistiska partier folks respekt för att de hjälpte, stöttade och fanns i vardagen för folk.
  Det var frågor om deklarationer, om hyrestvister, om folks kamp mot myndigheter m.m.
  Vanligt folks frågor o problem – och kommunister/socialister/vänstern var några man kunde lita på.
  Tvärtemot vad många skriver här, som måst ha tappat bort denna vår historia, så anser jag att vi skall finnas till för folk i vardagen.
  Vi har ju tyvärr mer o mer blivit en av alla andra i den parlamentariska smeten, där det mycket handlar om att skaffa sig förtroendeuppdrag eller vinna omröstningar eller få till någon bra kompromiss…
  Ja, det vore något att vi återigen fanns direkt i folks vardag. Tänk att vi blev en kraft för de tiotusentals som behöver stöd, någon att fråga, någon som förklarade ett myndighetsbrev eller beslut etc.
  Tyvärr, är det bara en vacker dröm att drömma – men bra jobbat att återuppta våra historiska arbetssätt omvandlat för nutida förhållanden.

 15. Jag tycker att det är bra att Vänsterpartiet blir mer av en social rörelse, och helst då också öppnar dörren för redan befintliga sociala rörelser.

  Men jag hoppas att partiet även tar och stoppar tillbaka K:et och vågar säga sanningen till folket att det är viktigt att vi så snart som möjligt gör oss av med kapitalismen och skapar kommunismen.