Nordkorea, en ondskans axelmakt?


Jag liksom säkert de flesta med mig har förundrats över Nordkorea, när man ser bilder från landet så är det i första hand bilder på militärparader där soldaterna är extremt disciplinerade, eller där tunga militärfordon drar vagnar med gigantiska missiler.

Nordkorea

Enligt uppgifter i media så är den nuvarande ledaren sjuk och har därför sett till att få en efterträdare, den utsedde är hans egen son. Det är givetvis ett dramatiskt avsteg från allt vad socialism heter, något som media inte tar upp, tidningar skriver om hur eländigt allt är i landet, något som givetvis kan vara sant, till och med – det är troligen sant. Det är fattigt och folk svälter, men det syns inte på de bilder som är tagna av turister, och inte heller på de bilder som olika reportageteam tagit när de fått besöka landet.

Vad det kan tänkas bero på vet jag inte, men glada och väl-
närda ungar ser likadana ut världen runt.

En sak som talat till förmån för landet är i alla fall George W Bushs utnämnande av landet till en av Ondskans Axelmakter. Ett land kan ju inte vara helt igenom dåligt när den amerikanska presidenten fäster en sådan etikett på nationen. Men bilderna då, jag visar två av dem som landet gärna visar upp. Den översta visar hela landets ledning och den något mindre, den exekutiva ledningen, far och son.

Det som surrar i mitt huvud är förstås hur tillrättalagd vår egen bild av Nordkorea är. Vi får se hur deras TV-hallåor prisar den store ledaren, och det är definitivt inga förfalskningar. Men i händelse av att det skulle finnas något positivt att berätta, skulle vi i så fall få reda på det? Jag är inte så säker på det faktiskt, Nordkoreanerna kanske upplever media i väst som lika förljugna som vi upplever deras?

Jag hoppas verkligen att media satsar på att besöka landet så att man får göra från fler håll än CNN och FOX-TV att landet är så illa ute som dessa säger. Och nej, jag gör mig inte till Nordkoreas advokat, jag bara undrar om det är den objektiva sanningen som rapporteras…

it , , , , , , , ab svd dn


24 svar till “Nordkorea, en ondskans axelmakt?”

  1. Självklart är det inte den objektiva sanningen som rapporteras. Men hur ska man nå fram till den så länge resenärer inte får röra sig fritt i landet?

  2. Att nordkoreanerna skulle få ”uppleva media i väst” överhuvudtaget är väl ganska osannolikt, eller hur? Så jag tror inte dom har någon uppfattning överhuvudtaget om den saken. Det smugglas visserligen in en hel del utländskt via Kina, från Sydkorea i första hand. Men att dom därigenom skulle kunna skapa sig en bild av hur västliga medier beskriver deras land eller vilka nyheter vi får ta del av är inte troligt.

    • Att nordkoreanerna skulle få ”uppleva media i väst” överhuvudtaget är väl ganska osannolikt, eller hur?

      I vart fall om man ska tro propagandan. Artikeln handlar bland annat om att jag inte riktigt vet vad jag ska tro. Att FOX-TV hävdar samma sak som du behöver inte betyda att det är korrekt.

      • Va!?! Är jag överens med FOX? Då måste jag genast byta ståndpunkt! :-) Nä, men skämt åsido, när jag besöker Sydkorea (6-7 gånger per år) diskuterar jag med folk där och dom borde vara bättre informerade om sina bröders öde i norr än dom flesta andra, trots allt. Den uppfattning jag får då är att folk i norr är väl medvetna om den lögn dom lever i och att den officiella världsbilden som presenteras där inte stämmer särskilt väl med verkligheten. Om dom feltolkar på något sätt skulle jag snarare tro att dom idealiserar livet i väst (och syd) och gör det till ett paradis som det inte är. Det som tränger in i norr är troligen en hel del såpoperor och annat trams som ger en osann bild av livet i väst som vi automatiskt genomskådar men som dom kanske tror är sann. Att dom skulle ha tillräckligt mycket information för att kunna kritisera västliga medias bild av deras land håller jag för mycket otroligt, även om dom säkert skulle vara kloka nog att tolka informationen om dom hade den. Nordkoreaner som flytt har vittnat om att dom trott att allt var mycket bättre än det visade sig vara. Dom som flyr är självfallet inte med automatik representativa för flertalet i norr, men dom ger ändå en bit av pusslet.

        Det som reportageteam till Nordkorea får se är bara kulisser och tillrättalagda skådespel, det är jag övertygad om däremot.

        • Säkert, men turistbilder visar ju bra klädda människor som sannerligen inte ser utmärglade ut. Det betyder kanske inte så mycket, men sanningen lägger väl där emellan. Jag skulle gärna åka och kolla själv.. :)

          • Du skulle nog få se samma kulisser tror jag. Jag drar mig till minnes hur Birgitta Dahl och Jan Myrdal bland andra berömde Pol Pot’s regim i Kambodja…

            • Jag har varit i Nordkorea och kan intyga att det verkligen inte bara är kulisser man ser. Ty jag har vandrat runt i Pyongyang själv, utan guide (vilket man absolut kan även om koreanerna inte gillar det), och varit inne i affärer, varuhus, restauranger med mera. Den stora skillnaden mot en svensk stad är att det inte finns någon reklam någonstans så man fattar inte vad en butik är för typ av butik utan att gå in. I alla fall om man inte kan läsa skyltarna på koreanska.
              När kvällen kommer är det väldigt dåligt med gatuljus och man kan lätt känna sig lite rädd, men sen inser man att koreanerna inte är ett dugg rädda, även unga tjejer tycks inte ha något problem med att gå själva i mörka gränder. Det finns en väldig trygghet i Nordkorea. Och nej, poliser ser man inte många alls på gatorna. Mest en och annan trafikpolis.

              • Fast det där stämmer i te x Kina också… Däremot finns det en hel del saker som skiljer: i Beijing finns det ca. 3 miljoner bilar… I Pyogyang finns det väl ca. 3 st? ;.)

              • Det finns en väldig trygghet i ett fängelse också, speciellt om man sitter i isoleringscell… Frihet kan aldrig bytas mot någon som helst nivå av trygghet.

                Som jämförelse kan jag nämna att jag aldrig varit rädd att knalla runt i Kharthoum mitt i natten heller, fast i Sudan är man så oändligt mycket friare än dom är i Nordkorea.

  3. Man får minnas att Korea är en del av östern med vad det innebär i annorlunda tankesätt & kultur.

    Men visst får man åka in som privatperson och visst kan man uppfatta en massa även om man ledsagas.

    Skulle mycket väl kunna tänka mig att åka in. (Jag var några ggr och jobbade i S-Korea under deras stenhårda militärdiktatur på 80-talet).

    (Och nej,jag är inte journalist)

  4. Äntligen! Att någon ifrågasätter västliga mediers rapportering kring Nordkorea. Du skriver: Ett land kan ju inte vara helt igenom dåligt när den amerikanska presidenten fäster en sådan etikett (ondskans axelmakt) på nationen.- Min parentes. En iakttagelse kring högerpolitikern Bush – i rollen som uttolkare av omvärlden – som är perfekt. Jag har till slut kommit dithän att när borgerliga media, borgerliga politiker och ”marknaden” påstår att ett fenomen eller olika händelser är något dåligt, odemokratiskt, fult och skamligt börjar jag genast fundera kring vad de där figurerna vinner på sitt (lögnaktiga) ställningstagande. Tror med andra ord knappast på något som sägs eller skrivs från det hållet. Tror att motsatsen till deras deklarationer är det sanna och verkliga. Slutsats: förhållandena i Nordkorea är inte så usla som dessa säger och skriver.
    Självklart är det bedrövligt att Nordkoreas finner på något så absurt som att välja den nuvarande ledarens son till ny ledare för landet. – En främmande kultur som inte vill förstå hur omvärlden ser på ett sådant val? Vore verkligt intressant att få resa dit som turist. För givetvis kan man iaktta och någotsånär bedöma samhället och förhållandena även om man har en bevakande guide med sig hela tiden. En frilansande journalist som verkligen törs gå emot den borgerliga mediaströmmen skulle kunna göra en sådan ”forskningsresa”. – Var finns den journalisten?
    Ulla Johansson

  5. Bara det att makten ärvs är ju suspekt så det räcker till.
    En annan sak jag har reagerat på är att sönerna är så förbannat feta, sjukligt feta.

    • Den minnesgode kanske minns den finske presidenten Kekkonen som satt i fyra fyraårsperioder trots att författningen egentligen bara medgav två.
      Nåja,inte gick det i arv,men ändå.
      Kanske fanns det viktiga orsaker till det,i alla fall i maktens boningar?

      Man kan ju även titta på gatubilder från USA och notera sjukligt feta människor så det i sig bevisar kanske inget.

      Men om man redan som liten pilt drillas med patriotiska slagord så är nog det egna landet helt perfekt jämfört med alla andra.

      Var och en förstår att drillen pågår, inte bara i N-Korea….

    • Läser man den ”Den politiska adeln” av tyvärr nyligen bortgångne Anders Isaksson, så begriper man att makten ärvs här hemma också. Det var länge sedan Gunnar Sträng och Torsten Nilsson satt i regeringen.

  6. Att Bush ogillar Nordkorea är på intet sätt något argument för att landet måste vara bättre än sitt rykte. Bara för att en person är opålitlig skall man inte förutsätta att han *alltid* har fel.

    Jag träffade en gång en kuban som emigrerat helt legalt (det går om man vill, och om något annat land är villigt att ta emot en) till Sverige och han berättade att han varit på några ungdomskongresser inom östblocket och hans intryck var att ryssar, kubaner m fl var rätt ”normala” som insåg för och nackdelar med sina samhällen. Nordkoreanerna däremot var i en klass för sig, de verkade verkligen tro att deras land var det bästa på hela jorden och att deras ledare var precis så stor som han utger sig för. Nu var det här ett par decennier sedan och efter vad jag förstår har även nordkoreaner börjat få lite insikt om omvärlden.

  7. Det Celsius skriver är intressant. Jag har en vän född i Jugosalivien med bosatt både här och där under sitt drygt 50-åriga liv. I Jugoslavien trodde de att allt var så bra i västvärlden och de misstrodde sina medier. Men vännen säger att media i Sverige är inte mer sanna. Det är indoktrinering här som där.
    Vännens syster i Serbien tror att det blir mycket bättre bara Serbien kommer med i EU. I Sverige lovade Mona Shalin och Ingvar Carlsson detsamma. Lita på oss rösta ja till EU.

    Tyvärr lever vi i lögner och bedrägerier. Det är ingen bra grund för demokrati och folkstyre. I de gamla kommunistdiktaturerna visar undersökningar att de flesta tycker det var bättre förr. Uppenbarligen tycker människor att det är bättre med bostad och mat på bordet än yttrandefrihet och skendemokrati. Och för att anknyta till det Ulla Johansson skriver; var skulle en frilansjournalist få publicera en artikel som ger en positiv bild av Nordkorea? Det vore nog bara Proletären som skulle låta sina läsare ta del av en sådan verklighetsbild. Men som läsare av prollen så tror jag varken på deras bilden eller på mainstreammedias. Sanningen ligger nog någonstans i mitten av dessa ytterligheter. Det är nog inget paradis men heller inget helvete.

    • Magnus, har du någon källa till ditt påstående? I de gamla kommunistdiktaturerna visar undersökningar att de flesta tycker det var bättre förr.

      • I de gamla kommunistdiktaturerna visar undersökningar att de flesta tycker det var bättre förr.

        – Det tycker de flesta människor oavsett var man är; det är ju inte direkt ett bevis för att kommunistdiktaturerna var bättre.
        Oh, mjölken var billigare förr.
        Oh, förr kunde jag gå ut utan att låsa dörren.
        Oh, förr spelade man inte sån där skränig hårdrocks-musik.
        Oh, förr (när jag var liten) slapp jag jobba.
        ;)

        • Jaså det var nostalgitrippar du menade, jag som trodde du hade något seriöst att säga, speciellt med din nästa mening där drog slutsatsen ”Uppenbarligen tycker människor att det är bättre med bostad och mat på bordet än yttrandefrihet och skendemokrati”

      • Det är inte svårt att hitta om du nu vill leta. Diverse undersökningar brukar ge cirka 30-50%, med mest stöd bland de som levde då (speciellt kan nämnas undersökningar i DDR och SSSR; därtill kan nämnas att i undersökningar innan uppbrytandet av Sovjetunionen så var stödet ändå högt för att behålla unionen och socialism, även om dem kanske inte alltid ville ha det precis som förut.

        • Emiru, jag skulle väldigt gärna vilja se en sådan ”diverse undersökning”.
          Innan uppbrytandet och upplösningen av de gamla östländerna var det självklart att de flesta sa att man ville ha socialism och behålla de unioner som fanns. Vad skulle man annars ha sagt?

  8. När det gäller amerikanska media är denna mening bra att ha i minnet:

    ”the more societal unrest there is, the more people will turn its government for control, eventually becoming so desperate for order that they grant their government more and more power over every citizen’s private life”.