Netanyahu hånar palestinierna

Tidningarna berättar nu om Netanyahus tal, ett tal precis som förväntat innehöll en serie medvetna krav som gör fortsatta diskussioner meningslösa.

AB: ”– Om vi får garantier om demilitarisering och de säkerhetsarrangemang som Israel kräver, och om palestinierna erkänner Israel som det judiska folkets land – då är vi redo för en äkta fredsuppgörelse, att nå lösningen med en avmilitariserad palestinsk stat sida vid sida med den judiska staten, sade han. Netanyahu upprepade också gamla ståndpunkter om att Jerusalem ska vara Israels odelade huvudstad, och att det inte blir något totalstopp för byggverksamhet i existerande bosättningar.”

Det är svårt att tänka sig att det ens var avsett att vara något slags förhandlingsbud, kraven som Israel ställer upp är fullständigt oacceptabla. Tyvärr blir väl resultatet en intensifierad raketbeskjutning från Gaza, men knappast någon levande kan klandra palestinierna för att de blir fullständigt vansinniga.

Läser man artikeln i t.ex. Aftonbladet så framstår det som en ren provokation mot palestinierna i Gasa och på Västbanken, för att inte tala om dem som bor i Israel. Möjligen är avsikten att på det här sättet provocera fram nya terrorattacker inne i Israel eller riktade mot israeler på andra ställen.

Samtidigt var det knappast någon som hade förväntat sig något annat heller från den israeliska premiärministern. I bästa fall sätter Barack Obama ner foten, i värsta fall så har han varit medveten om detta svar redan innan han höll sitt tal i Kairo. Det sistnämnda verkar inte helt otroligt. För freden i Mellanöstern var detta det sämsta som kunde

hända. Den sortens tragiska rekord slås hela tiden. Netanyahu går inte med på någonting, detta är bara ett sätt att säga det.

i Andra om: , , , , , , , ab1 dn1 svd n24 dagen dbl ex t

[tags]Netanyahu, Israel, Mellanösternkonflikten, Palestina, Provokation, Krigshets, Apartheid, Politik[/tags]

  10 comments for “Netanyahu hånar palestinierna

 1. 14 juni, 2009 at 22:12

  Detta är ett utspel som ser bra ut i medierna. Rurbikerna lyder ju ”Netanyahu vill se Palestinisk stat”. Vi får dock aldrig se rubriken ”Hamas godtar Israels existens”, något som är betydligt sannare. Hamas har sedan ett tag accepterat att Israel existerar, man erkänner ju tvåstatslösningen. Däremot vill man inte av fullständigt förståeliga skäl erkänna att Israel har en RÄTT att existera (på palestinska mark).

  Liberalerna kommer att skylla fortsatta fredshaverier på palestinierna och peka på det här ”erbjudandet”.

  (Inom parentes sagt finns tecken på att Hamas, kanske delvis pga belägringen, blir allt mer religiösa i sin politik i Gaza. Oroväckande.)

  • 14 juni, 2009 at 22:16

   Inom parentes sagt finns tecken på att Hamas, kanske delvis pga belägringen, blir allt mer religiösa i sin politik i Gaza. Oroväckande.

   Visst, men en sådan reaktion är förklarlig..

 2. Simon
  14 juni, 2009 at 23:04

  Judarna kommer aldrig att lämna ifrån sig Yerusalem för det finns ingen Judisk makthavare som vågar sig på att dela på Yerusalem.
  Palestinier och Judar kan lösa många problem men när det kommer till den heliga staden Yerusalem som Judar,Kristna och Muslimer ser som heligt så blir det tvär stopp i fredsförhandlingar.
  det spelar ingen roll om det finns vissa Judar som kan tänkas gå med på att dela Yerusalem men majoriteten och de är typ 99,9% som aldrig kommer gå med på ett delat Yerusalem.
  jag fattar inte alls hur typ USA eller EU ska kunna förmå Judarna att gå med på ett delat Yerusalem det är liksom det allra känsligaste frågan i en fredsuppgörelse med Palestinierna.
  visst hoppas man på fred i den här konflikten men jag tvivlar på att de kan lyckas med tanke på hur vikig Yerusalem är för Judarna.
  Yerusalem är lika viktig för Judarna så som Kosovo är för Serberna men i Serbernas fall så lyckades västvärlden (EU,USA,Nato) ta ifrån Serberna Kosovo vilket Serberna aldrig accepterat och förmodligen aldrig kommer att acceptera. Serberna kommer förmodligen i framtiden försöka ta tillbaks Kosovo om de får chansen för de har inte erkänt att Kosovo ska tillhöra Albanerna.
  men i Israels fall så tror jag aldrig att USA och EU tvingar det Judiska folket att dela på Yerusalem det tror jag aldrig att det kommer o hända.
  USA och Israel har så tighta relationer till varandra att jag tror aldrig att USA kan tänka sig tvinga fram en delning av yerusalem.
  Yerusalem kommer vara en stad som alla nationer kommer att snava på.

 3. 14 juni, 2009 at 23:11

  Israel bare krever og krever. Når skal de begynne å se på seg selv, og gjøre noe forandring, enn å bare kreve at andre skal gjøre det!

 4. Anna
  14 juni, 2009 at 23:12

  Ja, suck vilka nedslående rubriker i svenska tidningar.. det räcker ju att läsa några rader längre ner för att se att det är oacceptabla krav från Israels sida – och som Uffe säger kommer man en än gång säga att palestinierna säger nej till ett ”erbjudande”. Ja, han hånar verkligen palestinierna.

 5. 15 juni, 2009 at 00:46

  ”The Israeli Protectorate of Palestine”.

  Finfin lösning, man behöver ju inte ändra på någonting alls.

 6. Abbe
  15 juni, 2009 at 01:31

  ´´USA och Israel har så tighta relationer till varandra att jag tror aldrig att USA kan tänka sig tvinga fram en delning av yerusalem.

  Inte längre tror jag, Israel kan inte forsätta med det politik som de har!

  Barack Obama om man nu ska lita på han, accepterar inte det!

 7. 15 juni, 2009 at 03:56

  Ska bli riktigt spännande att se hur Obama svarar på det här. Nu är det upp till bevis.

 8. Palestinier
  15 juni, 2009 at 04:43

  Netanyahus tal innehöll inget nytt , Han försöker sälja defekta varor som ingen vill ha
  Han presenterade en patriarkalisk och kolonialistisk politik på ett sätt som liknar neokonservativa tradition

  Netanyahu visar att han är en extrem rasist och är mycket farlig för alla i regionen , Han låtsas som om han vore en freds älskande människa och beskriver de andra som otacksamma terrorister
  Netanyahu sa följande
  1 – Nej till återvändandet av de palestinska flyktingar och han anser problemet måste lösas utanför Israel
  2 – Nej till en självständig palestinska stat , Han vill att palestinierna ska bara bestämma över sin flagga och nationalsången och Israel vill ha kontroll över säkerheten , luftrum och gränserna
  3 – Nej till att frysa bosättningarna
  4 – Jerusalem är och förblir Israel huvudstad i evigheten
  Netanyahu nämnde inte det arabiska freds initiativet och inte färdplanen heller , Han framställde sig själv som ett offer och inte som en skurk
  Det är mycket pinsamt situation för presidenten Obama och den palestinska myndigheten , Deras trovärdighet står på spel och det enda som vinner på detta är Hamas

 9. Mansour
  15 juni, 2009 at 15:37

  Palestinier, det här är väldigt noga upplagt och planerat. Netanyahu kommer med ett förslag som inte ens en amöba skulle acceptera. Obama motsätter sig förslaget ock kommer med vissa smärre ändringar vilket Netanyahu kan acceptera glatt men offentligt accepterar starkt motvilligt. Palestinierna kommer förstås inte kunna acceptera det nya förslaget eftersom det ligger lång ut åt helvete fel. Och så drar man på det hela tills man tömt palestina på dess ursprungliga befolkning. Även tålamodet har sina gränser och till slut kommer även den mest härdade att ge sig av därifrån.

Comments are closed.