Nesser, Skuggorna och regnetDetta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).

Nesserland är ett rike som ligger någonstans öster om Engelska kanalen. Eller åtminstone ligger *mitt* Nesserland där. Landet befolkas av en ovanlig kommissarie som heter Van Veeteren. Om Van Veeteren kan man säga mycket, men det tänker jag inte göra.

Mer än att konstatera att han numer driver ett antikvariat efter sin pensionering…

Ja vad har DET med Nessers nya roman ”Skuggorna och regnet” att göra då för Van Veeterensviten är ju avslutad!? Jo Victor, en av huvudpersonerna i boken, kommer oxo att ägna sig åt antikvariat, och senare oxo bli bokhandlare och sälja nya böcker.

Där tar det slut, och kanske oxo oåterkalleligen slut. Men ändå inte riktigt. För i Nessers nya roman så heter staden han befinner sig i K- Jo just så. K- och inget annat.

Den staden finns någonstans i norrland och på vägen dit och hem så övernattar David, som den person det mesta kretsar kring, i staden Y-

Som i den avslutade sviten med Van Veeterenböckerna så vill uppenbarligen inte författaren att vi ska veta var bokens handling utspelar sig..

Ibland tror jag att Håkan Nesser bara retas med sina läsare.. :-)

Det har skrivits en del om denna bok som kom på diskarna bara för några dagar sedan. Själv köpte jag den idag (lördag 29/5) men jag hade faktiskt hunnit med att läsa ett antal recensioner i bladen först.

Någon skriver att det är en bok med existentiellt innehåll. Andra skriver att den handlar om ensamhet. Någon ytterligare hävdar att det är ett epos om utanförskapet. Hur folk utvecklas till att bli avvikare.

Jodå, allt det där stämmer. Det är med, och det är ett dominerande inslag i hela berättelsen. Det är en bitvis tämligen svårmodig historia och ett gammalt mord på en av utanförskapets udda existenser. Mer än så äger jag inte.

Men framförallt är detta en ”Deckare” med versal i början. Nesser har sagt i någon intervju jag läst: -Jag skriver för att läsarna inte ska kunna lägga ifrån sig boken.

Och det ska gudarna vara vittne till att han lyckats med. Inte en endaste macka, inte en slurk kaffe, knappt ett toalettbesök på 450 sidor.. Nu MÅSTE katten få mat.. :-)

Nesser är en av landets bästa deckarförfattare!


Ett svar till “Nesser, Skuggorna och regnet”

  1. Jeg håller med att Nesser håller hög klass jämfört med hans överskattade kollegor(Åke Edvardsson mm)
    Däremot kan jag störa mig på hans dialogform:
    En fråga besvaras oftast med en fråga.

    Även ”det var som det var” det är som det är” kan jag ibland räkna till et 15-tal gånger i hans böcker.
    Annars är han mycket underhållande och hans läser sin böcker suveränt.