Nej till fortsatt svensk militär styrka i Afghanistan – Kom till Mynttorget idag kl 18141217 Maniefestation

Regeringen föreslår riksdagen att svensk trupp skall delta i Natos nya styrka Resolute Support Mission” i Afghanistan 2015. Riksdagen skall ta ställning till regeringens proposition om den militära insatsen den 17 december. Barack Obama har gett order som tillåter USAs militär att med specialstyrkor, bombflyg och drönare bekämpa alla som utpekas som motståndare. Det betyder att svensk militär deltar i ett fortsatt krig i Afghanistan.

Talare: Maj Britt Theorin, Thage G Peterson, Anders Ferm, Hans Linde, Ferah Bozcali, Stefan Lindgren

Arrangörer: Föreningen Afghanistansolidaritet, Kvinnor för Fred, Folket i Bild/Kulturfront

Se också http://www.afghanistan.nu/
Obama och Renfeldt images

Komplettering (Anders Romelsjö).
Mer än 13 år har gått sedan USA:s orättfärdiga angrepp på Afghanistan. När Obama blev president fanns 32 000 amerikanska soldater i Afghanistan. Han ökade till över 100.000 soldater, plus entreprenörer. Nu är antalet avsevärt lägre, men de finns kvar på obestämd tid.USA har nu omkring 10 000 soldater kvar i Afghanistan, medan Sverige ska ha upp till 50 man kvar i 270 man i ”Resolute Support Mission”.
Dem militära kostnaden har uppgått till 9 miljarder för Sverige fram till år 2013 och omkring 9000 militärer har tjänstgjort i Afghanistan. Samtidigt har talibanerna stärkts alltmer.

”Amerika ville inte ha fred i Afghanistan eftersom de hade sin egen agenda och sina egna mål här,” berättade avgående president Karzai för ett auditorium med hundratals regerings- och stabsmedlemmar i presidentpalatset i Kabul och varnade dem sedan för att lita på amerikanarna. ”Jag har alltid sagt detta: om Amerika och Pakistan vill ha fred är det möjligt att få fred i Afghanistan.”
Svenska soldater 200px-Swedish_forces_in_Afghanistan

Den nyvalde presidenten Ghani är pashtun och en internationellt utbildad antropolog som arbetat i Världsbanken, har bott i USA 1978-91 och blev finansminister i övergångsregeringen 2002. År 2009 menade han att ”Afghanistan styrs av ett gäng plundrare där ministrar med små löner på något sätt har råd att bygga herrgårdar som kallas opiumpalats”. Han är en stark förespråkare för säkerhetspakt med USA och menar kallt att ”Finansieringen av de afghanska säkerhetsstyrkorna kan inte ske utan hjälp från det internationella samfundet.”

Karzai och Obama images

SlutsatsAfghanistan är en beroende, osjälvständig marionettstat till USA, som i samband med avtalet visar sitt brutala imperialistiska tryne, som i så många andra sammanhang. Sverige sluter upp bakom USA-imperialisternas krig mot befolkningen i Afghanistan, ett av världens fattigaste länder, strategiskt beläget och rikt på olja, gas och mineraler!
Afghanistanbok 6144720_omslaglit

USA ut ur Afghanistan nu!
Allt stöd till en fredlig lösning i Afghanistan!
Stöd till uppbyggnad av ett självständigt Afghanistan!
Pröva krigets ansvariga inför internationella domstolen ICC!
Tag hem de svenska trupperna nu!
nej till Natos:s krig

Nedan presenteras åter en vitbok som är föredömligt kort – vilken kanske inte är det mest utmärkande för denna blogg!

Afghanistan bok sid 1

Afghanistan bok 2

Afghanistanbok 6144720_omslaglit


i Andra om: , , , ,, , , , , , , ,

DN 24/6 Nyhetsbanken 24/6 Valrapport Nyhetsbanken Counterpunch Tom Hayden Nyhetsbanken 8/11 Avtalet Petitionen Afghanistansolidaritet Helsingborgs Dagblad 25/6 DN 25/6 Björnbrum 19/6 DN 20/6 Föreningen Afghanistansolidaritet Svenska Dagbladet 14/5 Youtube från Afghanistansolidaritet Pierre Gilly DN 14/5 DN 13/5 Svenska Afghanistankommittén Svenska Dagbladet 14/5 DN 24/3 SvD 25/3 AB 24/3 Helsingborgs Dagblad Röda Berget Svenska Dagbladet 14/5 SvD Brännpunkt 8/1 SvD Brännpunkt 10/1SvD Brännpunkt 11/1 DN Debatt 12/1 Aftonbladet 13/1 SvT 10/1 Sven Hirdman DN Debatt 12/1 SKP-bloggen 22/1 SvD 11/1 DN 4/10 DN 1/10 Blodig attack mot NATO i Afghanistan DN 21/8 DN 1/10 Drönare från USA dödarDN om kvinnor i KabulFIB-K om AfghanistanveckanSvD 1/10Expressen 1/10
Aftonbladet
Sveriges Radio
DN:s huvudledare 19/8 AB Guillou 19/8 SvD SvT Expressen


Ett svar till “Nej till fortsatt svensk militär styrka i Afghanistan – Kom till Mynttorget idag kl 18”

  1. Idag har ett antal Afghaner på flykt undan umbärandena i Afghanistan satts på ett plan tillbaka till Afghanistan. UD råder svenskar att inte åka dit, men det duger för migrationsverket att skicka människor dit. Vi tar inte ansvar för konsekvenserna av våra imperialistiska krig, som ockupationsmakt har vi åtagit oss ansvar för det Afghanska folket, ett ansvar som vi idag skiter i.

    Ett ansvar som bloggens nya inrikning verkar tycka är OK att skita i.

    Jag hoppas innerligt att den kille jag gav skjuts för ett tag sedan har lyckats gömma sig. Han åkte med mig, för alla andra transportmedel medför en risk att fastna i en REVA kontroll.