Neger Niggersson och Oskar Neger

Misstankarna mot de polismän som fällde rasistiska kommentarer som ”den lelle apajäveln” om en ung invandrare lades snabbt ner av åklagarmyndigheten i Malmö. Det tog mindre än en timme så var det överstökat.

Nu berättar tidningarna det som redan alla befarat. Rasismen inom den skånska poliskåren är utbredd, och de ansvariga polisbefälen mörkar och ljuger för att inte bli avslöjade.

AB: ”Neger Niggersson och Oskar Neger. De fiktiva namnen använde Skånepolisen i sin interna utbildning. Händelsen anmäldes men något utredning gjordes aldrig. Enligt Sydsvenskan hölls en kurs i beslagshantering för ett 50-tal medarbetare vid länskriminalen i Malmö våren 2008. På storbildsskärmen visade instruktören namn som skulle användas i övningen. Bland dem fanns Neger Niggersson och Oskar Neger.”

Skånepolisen har tidigare gjort sig känd genom ett polisbefäl som skickade ett rasistiskt mail till kommunalrådet Reepalu, dessutom var den ökända bloggaren bakom Jihadbloggen medlem av polisstyrelsen. Han satt där för Kristdemokraterna.

AB: ”Flera anställda slog larm till den högsta ledningen, skriver Sydsvenskan. Men Lars-Folke Piledahl, då biträdande länspolismästare, förnekar att han känner till namnen Neger och Niggersson. Tidningen publicerar dock ett mejl som visar att han blev informerad. Inte heller länspolismästare Eva Årestad Radner säger sig känna till händelsen.”

Mycket talar för att den rasism som uttrycktes på den video som spelades in i polisbussen inte är någon tillfällighet. Och att polisbefäl ofta ljuger för att skylla ifrån sig på underställd personal är dessvärre något som vi fått vänja oss vid. Ett polisbefäl begår aldrig några fel, det är det bara underställd personal som gör. Detta förhållande kan alla bevittna när det gäller de olika polisskandaler som förekommer i medierapporteringen.

Nu har man en konkret händelse att gräva vidare på. Mailet har Sydsvenskan tillgång till, så där är Piledahl överbevisad. Händelsen i polispiketen i Rosengård var ingen tillfällighet som beroende på en svår arbetssituation, den var snarare ett resultat av en djupgående röta inom Skånepolisen. Att Eva Årestad Radner och Lars-Folke Piledahl säger sig inte känna till något om detta är ett bevis för att denna röta existerar, och inte bara i piketbussar.

Anser man att Neger Niggersson och Oskar Neger är lämpliga namn på låtsaspersoner i en övning så har man åsikter som visar att man är olämplig för arbetet. Ljuger man och säger att man inte kände till detta – så saknar man det omdöme det finns anledning att förvänta sig hos polisbefäl.

Andra om: , , , , , , , , , , , it SDS1 AB12 SvD1234

[tags]Eva Årestad Radner, Lars-Folke Piledahl, Neger Niggersson, Oskar Neger, Skånepolisen, Rasism, E-post, Bevis, Polischefer, Rosengård, Polis, Politik[/tags]

  24 comments for “Neger Niggersson och Oskar Neger

 1. rasmus Holmberg
  7 februari, 2009 at 05:14

  Jag håller med dig i sak, och det som hänt är fruktansvärt. Men jag tycker inte att det är rättvist att säga på det viset som du säger om skånska polisen som om detta var ett problem enbart inom Skånepolisen. Det är självklart inte så. Det är rent rasistiskt att skicka tillbaka generaliseringar på det viset och ställa hela den samlade skånska poliskåren under en rysligt ogrundad anklagelse. Jag tycker att det hela har skötts taffligt från början till slut. Till att börja med att filmen inte kom ut förrän i samband med rättegången emot en av ungdomarna i Rosengård, sedan att man inte riktigt visste hur man skulle hantera situationen. Men att det inte går att åtala beror ju tyvärr på brister i vår juridik inte på just denna situation. Det hade helt enkelt inte blivit en fällande dom då detta sades i ”kollegial samvaro” inne i bilen. Det är dumt, och det borde kunna ändras men just nu fanns inte underlag för en fällande dom. Jag tycker däremot inte att det räcker att ta bort poliserna ifrån gatan och sätta dem på kontor resten av deras yrkesverksamma liv. De borde genast avskedats ifrån polisen naturligtvis vi kan inte ha sådana människor i yrkeskåren som ska utgöra vårt samhälles viktigaste försvarare. De namn som du talar om är ju horribla och det är hårresande att hela kollegiet inte bara reste sig och lämnade denna internutbildning. Det borde naturligtvis ha lett till en dom om hets mot folkgrupp för det är ju om möjligt värre än det som sades i bilen under stridens hetta. Ha det bra.

  • 7 februari, 2009 at 08:58

   Rasmus: ”Jag håller med dig i sak, och det som hänt är fruktansvärt. Men jag tycker inte att det är rättvist att säga på det viset som du säger om skånska polisen som om detta var ett problem enbart inom Skånepolisen. Det är självklart inte så. Det är rent rasistiskt att skicka tillbaka generaliseringar på det viset och ställa hela den samlade skånska poliskåren under en rysligt ogrundad anklagelse.”

   Rasistiskt? :P

   När det gäller Skånepolisen finns det skäl att anta att de attityder som speglas i filmen går rakt igenom hela myndigheten ända upp till ledningsnivån. Dessutom finns det en hel del som talar för den saken. Även om man bortser från det faktum att polischefer skyller på underställd personal, vilket minsann inte bara gäller Skåne, så har Skånepolisen drabbats av en hel del händelser med klart rasistiska förtecken.

   Jag nämnde mailskrivandet till Reepalu, men det är ingalunda det enda exemplet. Det finns många exempel som blivit omskrivna. En annan sak som gör mig förbannad är att polischefer aldrig kan ta ansvar och säga ”– Ja, det där är mitt ansvar.” Kan du hitta ett sådant exempel så är du att gratulera.

   Varje gång enskilda polismän begår misstag i tjänsten så skyller cheferna på någon kommissarie eller annat polisbefäl, undantagslöst. Hade det inte varit så allvarligt så hade det varit humor, men jag tvivlar starkt på att poliser som drabbas av detta tycker att det är humor.

   Har man ansvaret för en myndighet där man inom utbildningssidan använder exempel som ”Neger Niggersson” så är det en mycket djupgående röta inom verksamheten. Ska man komma tillrätta med sådana avarter så är det bara att ta fram häcksaxen eller sekatören. – Och börja i toppen.

 2. Peter
  7 februari, 2009 at 09:02

  Polisen har grävt i samband med rekryteringar så djupt i medelsvenssonträsket att de har hamnat för länge sedan i sumpen. Börja anställa folk från asien för de brukar vara hövliga, snabba och mindre korkade än sumpsvensson.

 3. SoS
  7 februari, 2009 at 09:38

  ?? / Jinge

 4. Gripen
  7 februari, 2009 at 09:48

  Jag tror det grundläggande problemet är att folk har inte viljat utbilda sig till poliser och polis skolan har varit stängd. Så det har blivit brist på poliser och de har helt enkelt accepterat sådana som skulle ha varit ratade om det hade varit fler sökande och att de inte behövde ersätta och fylla upp leden..

 5. Verkligheten
  7 februari, 2009 at 10:08

  xx

 6. nature
  7 februari, 2009 at 10:31

  Jinge, denna bloggpost är nog en av dina mest välskrivna som jag läst. Orden sjunker igenom.
  I sak så behöver jag inte kommentera den. Det klarar du alldeles utmärkt själv.

  Jag roade mig med att scanna av vad den den organiserad brottsligheten anser vilket gäng i Sverige som har största kontrollen och svaret blev, förvånade nog, Polisen!

 7. nature
  7 februari, 2009 at 10:40

  En vän till mej tryckte polisen så här: ”Skinhuvuden i kostym”.

  Sanningen är väl att Sveriges poliskår svärmar över av rasister. Det GÅR inte längre att att rensa upp upp i träsket. Det har gått för långt. Sedan kan man inte bara avskeda människor hur som helst. Arbetsgivaren för inte i allmänhet pyssla med åsiktsregistrering och det gäller polisen i synnerhet. Vi får nog ta skeden i vacker hand och leva med vår genomruttna poliskår. Vad har vi för val? Kanske får vi till och med vara glada för att det inte är värre än vad de är? Det är ju bara att se dig om i världen och jämföra.

 8. Peter
  7 februari, 2009 at 10:45

  Efter ett dygn lade chefsåklagare Kristian Augustsson ned utredningen utan att de tre polismännen ens förhörts.

  – Det behövdes inte. Vi har från annat håll fått veta vilka direktiv de hade. Och det var inte meningen att de skulle ingripa under kravallerna.

  Är inte tanken att de förr eller senare ska användas till att ingripa eller ska de alltid sitta i en bil? ;-)

 9. Arebir
  7 februari, 2009 at 11:26

  Det här visar på ett större problem. Det säger något om varför det är så mycket svårare för invandrare att integreras och få arbete i Skåne än i övriga delar av landet. Och det visar också på varför Sverigedemokraterna är så starka i just Skåne. Rasismen finns över hela landet men faktum är att integrationen i Skåne är en katastrof och i regel fungerar betydligt sämre än i t ex Stockholmsområdet.

  Att låtsas som att problemet inte finns är rent hyckleri. Malmö polisen blev nu ertappade med brallorna nere och det mest uppseendeväckande är at de själva presenterat beviset för den utbredda rasism som finns inom delar av kåren. Och precis som åklagare Birgersson reagerade de inte själva på vad som sades på bandet…. Och det är föga förvånade att Birgerssons kollegor inte heller anser det vara värt att utreda närmare.

  Någonstans måste man börja och en lämplig start vore en totalgenomlysning över den skånska polisens verksamhet inkl åklagarväsendet. Sedan är det en självklarhet att berörda poliser sparkas och att länspolismästaren, samt åklagare Birgersson gör dom sällskap.

 10. 7 februari, 2009 at 13:09

  Den skånska inavelns degenerationen måste genast åtgärdas och befolkningen höjas till normalsvensk standard. Inledningsvis, skicka en båtlast inseminörer eller/och en bunt pilska lappar och därefter en intensivkurs i värmländska, helst tössemålet, så att de blir nästan begripliga.

 11. nature
  7 februari, 2009 at 13:10

  Arebir, och vad skulle du anföra som orsak i ditt avskeds brev till poliserna? Dessa uttalanden utgör inte saklig grund för avsked. Avsked förutsätter att den anställde grovt åsidosatt sina åligganden som typ: misshandel av kollega. Stöld. Förskingring eller grov kriminell verksamhet.

  Arebir, vi ska inte skapa ett värre samhälle än vad vi redan har.

 12. Kurt
  7 februari, 2009 at 14:14

  Men för gammelmedias ledarredaktioner är inte detta något att uppmärksamma. Maria Abrahamsson som annars skriver om allt som händer hos polisen och rättsväsendet (hon har ju b l a tydligen misslyckats med att få jobb på BRÅ någon gång, och gör nu allt för att hämnas), undviker nu denna fråga.

 13. Christer
  7 februari, 2009 at 14:34

  Jag anser det vara helt normalt att uttrycka sina spontana känslor i sådana pressade lägen som det måste innebära för polismännen. De kommer till ett brinnande inferno där dem har till uppgift att rensa upp ”drägget” som sakta men säkert bryter ner samhället. Vi får inte glömma att även poliser är människor… dem uttrycker sig också olämpligt i vissa lägen precis som du och jag. Nä, fokusera på parasiterna som orsakt alla uttalanden. Sverige är en enda stor lekstuga där folk upplever att dem kan göra vad som helst och inget händer alla fall…

 14. Daniel
  7 februari, 2009 at 14:54

  Kom igen Arebir, säg det rakt ut! Skåningar är riktiga… apejävlar.

 15. Arebir
  7 februari, 2009 at 14:59

  @ nature

  Det är inte min uppgift att avskeda dom men att i skydd av sitt ämbete misshandla och kränka individer är inte förenligt med yrket som polis. Är man polis så följer ett mycket stort ansvar då man i samma stund som man tar på sig uniformen får befogenheter som man annars inte har. Att man dessutom bär på en människosyn som visar på rasism, vilket innebär att man inte tror på människors lika värde, är mycket allvarligt. Att man i det specifika fallet desutom talar i termer av att sterilisera folk gör inte saken bättre.

  Ett bättre samhälle får vi när man utkräver ansvar av de som gör sig skyldiga till övergrepp och som i sitt skydd av sitt ämbete kränker och misshandlar folk. Jag är mer intresserad av vad dessa poliser samt befäl anger som orsak för sitt agerande. Samt vill jag veta hur sådana här individer kan tillåtas genomgå polisutbildningen utan att deras förlegade och primitiva åsikter om våra medmänniskor inte framkommit under utbildningstiden. Och om de framkommit så måste man ställa sig frågan om varför de inte stoppats innan de fick förmånen att ta på sig polisuniformen och tilläts bära vapen. Till detta bör man också göra en total genomlysning av åklagarväsendet som i likhet med Malmöpolisen inte ansett att det som nu framkommit föranleder till skäl för några åtgärder. Även dessa åklagare är i samhällets tjänst och får sin ersättning via skattesedeln (i normalfallet). Därför har jag som medborgare rätt att förvänta mig att de gör ett bra jobb.

  Slutligen nature så tror jag vi kan skapa ett bättre samhälle än vad vi har idag. Men då måste vi också börja ställa krav och ställa oss frågan om varför integrationen fungerar så illa – inte minst i Skåne.

 16. Arebir
  7 februari, 2009 at 15:19

  @ Daniel

  Om du inte delar min uppfattning om vad jag skrivit så utveckla gärna vad du anser vara fel så ska jag svara efter bästa förmåga.

  Kan väl bara tillägga att vissa frågeställningar är känsliga att ta upp men de men de är inte mindre relevanta för den sakens skull snarare tvärtom.

 17. nature
  7 februari, 2009 at 16:15

  Arebir
  Polisens uppgift är svår, samtidigt som det är ännu svårare att kritisera polisen agerande i det du tog upp om att säkerställa lag och ordning i vårt samhälle. För du är lika beroende som jag att de fullföljer sin uppgift till varje buds stående medel, och även om det innebär inskränkningar i deras egen bekvämlighet.
  Men, betänk här att Polisen är den enda yrkesgrupp som FÅR använda frihetsberövande åtgärder i sitt ämbete; allt från att gripa någon (hålla fast) till hela vägen ut och döda någon. Det är bara polisen som har befogenhet att dels avgöra samt besluta om att utöva frihetsberövande åtgärder – inte du och jag. Märk väl att jag aldrig använde ordet våld. För att problematisera frågan, eller för att få dig att förstå, så finns det faktiskt en definition om våld:

  Våld är en yttre handling vars syfte är att skrämma, skada eller tysta någon. Om en polis skingrar en mobb, eller en demonstration som urartar med vandalisering som följd, så kan det göras genom att upplösa den med batongens hjälp. Då är det inte att betrakta som en våldshandling, ty syfte är att förhindra allmän skadegörelse. Inte skrämma, skada eller tysta en annan människa. Om en polis griper en misstänkt förövare, genom att frihetsberöva denne, så behöver det inte heller innebära att polismannen eller poliskvinnan har använt våld. Detta då den yttre handlingen, frihetsberövandet, inte syftade till att: skrämma, skada eller tysta en annan människa. Om du däremot slår någon (din fru t ex …) så är syftet att skrämma, skada eller tysta henne. Då har du gjort dig skyldig till en våldshandling. Förstår man det, så förstår man hur makten resonerar här.

  Sedan vill jag kort resonera om hur vi får eller behåller ett bra samhälle; genom att ta ansvar, inte genom att kräva hårda tag.

 18. Arebir
  7 februari, 2009 at 17:14

  @ nature

  Att polisen har särskilda befogenheter är vi överens om, det är också vad jag skrivit, och det är så det ska vara. Men det är också det som gör polisens agerande extra allvarligt.

  Att det är svårt att kritisera polisens arbete kan vara sant, men inte i det här specifika fallet. Och att man använder ord som ”neger niggersson” och ”Oskar neger” i samband med övningar kan inte bortförklaras med att man var ”stressad” och utsatt för stenkastning.

  För att använda dina ord kan man fråga sig hur makten resonerat i det här fallet?

 19. nature
  7 februari, 2009 at 20:37

  1.Arebir
  Är det något som makten inte kan göra, så är det att förstå sig själv. Makten kan bara försvara sig självt.
  Vi är nog överens om att det vi i allmänna ordalag kallar för icke moraliskt försvarbara uttalanden av typen “neger niggersson” och “Oskar neger” vittnar om en något omodern människosyn och världsuppfattning som inte riktigt har hängt med i vår allmänna moraluppfattning. Och därför är det extra allvarligt när samhällets skyddsväktare slentrianmässigt använder sig av dessa uttalanden i sin internutbildning. Det är förfärligt att Sveriges poliskår svärmar över av rasister. Och jag är rädd för att vi inte kan göra så mycket åt det i praktiken. För vem skulle kunna göra något? Och vad skulle kunna göras?
  Låt mej ge dej ett exempel på hur långt, djup samt utbrett denna cancersvulst är inom de delen av staten som pysslar med brottsbekämpning.
  Jag sökte jobb på Kronobergshäktet i någon gång 2002-2003 och killen som intervjuade mej var en reko kille. Jag vet inte om du vet var Kronobergsparken ligger, men det ligger på Kungsholmen i Stockholms innerstad. Kvarteret inhyser också de facto Polisens HK och på den tiden drällde området av olika myndigheter; Kriminalvårdsstyrelsen var en central förvaltningsmyndighet för kriminalvården och en chefsmyndighet för ett 40-tal olika kriminalvårdsmyndigheter, passmyndigheten samt Transporttjänsten osv. Här låg alltså statens absoluta maktcentrum och det organisation inom det civila samhället som har ett eget våldsmonopol. I vart fall då under intervjuns gång, tog jag upp frågan om möjligheterna till fysisk träning. Jorå, det fann en stark tradition och en egen klubb som hade många olika verksamheter och som stöddes och fick bidrag av olika intressenter och man välkomnade personal att ta del av verksamheten. Han berättade vidare att det var tre polisen som på 60-talet hade startat denna kubb (många poliser var fortfarande aktiva) och klubben hade ett väldigt krångligt namn, så den den omnämndes allmänt med sin förkortning: KKK.

 20. rami
  8 februari, 2009 at 02:27

  jag tror att polis skandaler finns i hela världen, Men i sverige käns den mer deprimerande på något sätt, svenska poliser hatar invandrare för att dom är arbetslösa, annerlunda och tillbakadragande, Visst finns de många små wanabi gangsters i rosengård men sveriges största gangstrar är endå hel svenskar från Malmö, Och en av dom har vid flera tillfällen mordhotat poliser mitt framför ögonen på dom utan att dom gjort ett skit.

 21. Sara G
  8 februari, 2009 at 12:05

  Något annat som förvånar mig är att polisen minst tre, fyra gånger varje året skjuter ihjäl psyksjuka människor. Måste dom sikta mot huvudet eller bröstet, räcker det inte med att skjuta mot knäskålarna för att oskadliggöra en förvirrad individ som är beväpnad med kniv?
  För det måste finnas andra sätt! Pepparspray, elpistol – eller varför inte använda samma metod som när man söver ner vilda djur för provtagning eller annat?

 22. 8 februari, 2009 at 17:48

  Jinge:

  Det är absolut så att Skåne har ett stort problem med rasismen. Det är ingen hemlighet att Sverigedemokraterna innehar mandat i närmast varenda skånsk kommunfullmäktige (om det inte till och med är varenda, dock står ju en del platser tomma då de inte har fått ihop folk till att fylla alla platser). Skåne har mycket att jobba på, mycket att skämmas över och det är svårare att vara invandrare i Skåne än på många andra platser i Sverige. Det som jag vänder mig emot är att så många bloggare skriver om detta som enbart ett skånskt problem. Jag tror som sagt inte att det är så utan att denna rasism finns på så många fler håll i landet. Jag tror ju, precis som du verkar anse, inte att det heller enbart är patrullerande poliser inom kåren som står för denna rasism. Det måste tas tag i toppen till att börja med. Ingen åsiktsregistrering är OK för privatpersoner men, i det här fallet handlar det om demokratins och samhällets försvarare. Det kan inte accepteras att de hyser odemokratiska åsikter av det slag som kom till uttryck i bilen eller på den av dig omnämnda utbildningen. Och som sagt, läs gärna min blogg du kommer inte ångra dig :-D Ha det

 23. Ulf Rosvall
  11 februari, 2009 at 17:31

  Jag håller vad som sägs i original inlägget för troligt. Men vad jag verkligen blir skrämd av är hur otroligt många kommentatorer som beklagar bristen på cencur, tankeförbudlagar och åsiktsregistrering!

  Just människor på vänsterkanten borde väl för tusan inse att de hade varit med på första tåget till koncentrationslägret efter att sådana lagar hade införts.

Comments are closed.