Nationellt Nödläge i USA

Frågan är hur vi kommer att minnas år 2009. Året har, redan nu i april månad, vissa förutsättningar att bli hågkommet för den ekonomiska krisen, Saab och Volvo. Vi har också ett EU-val och dessutom ska vi vara ordförandeland i EU. Om det blir någon av dessa händelser som kommer att minnas blir dock alltmer osäkert. Idag anser nog dysterkvistarna landet runt att det kommer att bli svininfluensans år. Nu har USA gått ut och förklarat att influensan ska betraktas som ett ”Nationellt Nödläge” i USA, och så kommer det nog att bli här hemma också.

SR/Ekot: ”Inrikesminister Janet Napoletano meddelade i dag att myndigheterna nu förklarat situationen som ett nödläge för folkhälsan i USA. Hon betonade dock att det inte är så dramatiskt som det låter. Det tillåter myndigheterna att använda extraordinära åtgärder när det gäller exempelvis provtagningar och det gör också att man använda de extrapengar som finns undanlagda i ett sådana här fall.”

För oavsett om vi har goda resurser eller inte så kommer vi endera dagen att få våra första fall här också. I Mexico har man ställt in offentliga arrangemang som t.ex. fotbollsmatcher och andra tillställningar som drar mycket publik. Man har gett skolorna lov och stängt universiteten. Och man har med största sannolikhet gjort det på tämligen goda grunder.

Sannolikt pågår det redan ett febrilt arbete i det tysta, ett arbete för att förbereda oss på samma nationella nödläge. En sådan beredskap finns ständigt, och nu har den säkert aktiverats. Att inte tidningarna skriver spaltmeter om saken beror på att det inte är någon egentlig nyhet. Krisberedskapen har redan haft anledning att kontrolleras ett antal gånger i samband med diskussioner om SARS och fågelinfluensa.

Skulle inte regeringen ha vidtagit åtgärder för att höja landets beredskap inför svininfluensan så skulle den, om och när det kom fram, kläs i tjära och aska. Troligen skulle valda representanter drabbas av ett än värre öde.

Man kan givetvis fråga sig vad som kan göras på planeringsstadiet. För en lekman är det utom-


En annan fuling, ett fågelvirus…

ordentligt svårt att spekulera i saken, men att medicin av typ Tamiflu bör göras redo för massdistribution är en sak. Man kanske också ser över vilka större arrangemang som ska gå av stapeln nu i slutet av april och början av maj månad. Jag tror definitivt inte att några ställs in, i alla fall inte innan vi har ett antal insjuknade. Men jag utgår ifrån att berörda instanser just nu ser över vad som kan komma att drabbas.

Någon direkt panik tror jag inte på. Möjligen kommer vissa enskilda knäppgökar att hamstra konservburkar, bara för säkerhets skull, men panik blir det inte. Men givetvis så kommer information att efterfrågas, och öppen och vederhäftig information dessutom. Utan att ha särskilda kunskaper i ämnet så tror jag att vi antagligen ligger en eller två veckor efter utvecklingen i Mexico. Men även om det faktiskt handlar om en pandemi så tror jag inte att den behöver utvecklas till någon ny Spanska Sjukan.

i Andra om: , , , , , , , , t AB1 EX1 DN1 SvD12 Dbl1

[tags]Svininfluensan, Pandemi, Epidemi, Beredskap, Hälsa, Influensa, Krisberedskapsmyndigheten, Smittskyddsinstitutet, Politik[/tags]

  19 comments for “Nationellt Nödläge i USA

 1. sörmlänning
  27 april, 2009 at 07:05

  Detta är nog bara BIG-pharmas nya försök att vaccinera
  planetens befolkning på skattebetalarnas bekostnad.

  analogi; glasmästarn lejer busar att panga fönster.

 2. Krille
  27 april, 2009 at 07:36

  Sverige är i dagsläget väldigt dåligt rustat för en ”hälsokatastrof”. Besparingarna i vården har lett till att Sverige har minst antal sjukhusplatser per invånare i EU. Vi kan inte förlita oss på militära resurser eftersom Göran Perssons regering skrotade alla våra fältsjukhus förutom ett som ligger i malpåse och som inte kan tas ibruk med kort varsel.

  Civilförsvaret är i stort sett skrotat, hemvärnet har bantats kraftigt. Vi har inte längre en stor mängd tåg och bussar som med kort varsel kan byggas om till sjukvårdsplatser. Man har sagt upp kontrakten med alla fastighetsägare, bilägare, traktorägare m.fl som förut lovade att ställa sina resurser till förfogande i händelse av krig/kris.

  Det en regering kan göra i förväg är att se till att det finns samövade organisationer i ”fredstid” som kan användas oavsett kristyp. Det som behövs är lednings- och samordningsförmåga, förmåga att snabbt kunna beordra fram de resurser som behövs för krisen och ett mandat att ta de beslut som krävs. Man måste också återuppta beredskapsplaneringen som fanns förut där man hade klara planer på vilka civila resurser som kunde användas i händelse av kris.

 3. Christer W
  27 april, 2009 at 08:34

  Problemet med Tamiflu är att det är bara verksamt mot 1,5% influensavirus. Om det är verksamt mot Svininfluensan är inte helt klart, men myndigheter och andra vill gärna att vi tror att det är ett fungerande preparat. De vill inte ha panik i samhället och misstroende mot sig själva.

 4. nature
  27 april, 2009 at 09:04

  Detta är säkerligen ett farligt hot mot oss, men jag mins med all tydlighet förra gånger hysterin slog till: Fågelinfluensan! När man får instruktioner likt dessa från oroliga experter: ”Hittar du en självdöd fågel på stan, ät den inte! Hittar du fågelbajs på stan, kleta inte i det är du snäll” så undrar man hur dessa experter betraktar vanligt folk? Eller är det deras egna beteende de reflekterar över?

 5. DrE
  27 april, 2009 at 09:12

  Ehh,

  varför denna panik och allt prat om kris. Den här influensan har lett till att drygt 100 personer har dött på en befolkning på drygt 110 miljoner. För Sveriges del så skulle det betyda mindre än 9 fler personer som dör. Som jämförelse så bör man tänka på att 500-1000 personer dör i Sverige under ett normalt år till följd av influensan, visserligen är de flesta av dessa lite äldre.

  Samma panik var det med fågelinfluensan som ledde till hundratalet döda över ett smittområde på drygt 2-3 miljarder människor. Det finns bra mycket värre sjukdomar att oroa sig över men dessa drabbar oftast fattiga pga bristande sanitära förhållanden så dessa ger inte lika stora rubriker.

  Visst kan det ske pandemier som skördar miljontals offer men det finns inget som tyder på det ännu och idag har vi faktisk KUNSKAP & MEDICIN för att förhindra det värsta.

  Mvh,
  DrE

  Ps. Tack för en intressant blog.

  • 27 april, 2009 at 09:14

   Ehh, varför denna panik och allt prat om kris.

   Därför att den har alla inneboende egenskaper för att kunna bli en riktigt allvarlig pandemi. Läser du inte informationen? Och någon ”panik” har då jag inte sett, men det har uppenbarligen du. Var, kan man då undra…?

 6. Krille
  27 april, 2009 at 09:38

  DrE: Det är helt rätt att inte överdriva situationen. Men, men tanke på att svininfluensan som härjar nu har en klart högre dödlighet än våra vanliga stammar så är det bra att åtgärder vidtas så att det inte utvecklas till ett större problem.

  Mitt tidigare inlägg var inte så mycket en kommentar till just influensan utan till att Sverige faktiskt står illa rustat om vi någon gång råkar ut för ett allvarligt problem. Det är dags att agera NU så att vi inte står med byxorna nere den dag vi får en pandemi eller råkar ut för en större naturkatastrof, industriolycka eller annan större påfrestning på vården.

 7. nature
  27 april, 2009 at 09:38

  I bland så önskar jag att detta hände vår jord. Det skulle vara nyttigt för oss alla. Antagligen så vill jag inte att de drabbar min familj dock – det är de som är hacken!

  Under digerdöden förlorade överklassen många av sina medfödda privilegier, då vanligt folk kunde sticka i väg och odla vilken jord de ville – de fanns ju i överflöd när herrgårdarna stod tomma! Det enda som kan få överklassena att ge upp deras privilegierade situation är att vi, vanliga dödliga, dör i mossar. Hej och hå!

 8. Marcus R
  27 april, 2009 at 09:56

  Två barn dör i Malaria varje minut. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4985117.ab

  Fast det finns ju botemedel mot Malaria. Om svininfluensan skulle sprida sig så skulle det troligtvis bli värre.

 9. annarkia
  27 april, 2009 at 10:58

  ”Man får utgå ifrån att det är som vanlig influensa – man blir ordentligt sjuk, men oftast är det så att man klarar sig hemma. De säkra fallen från USA har varit förhållandevis milt sjuka.” (AB frågor och svar om influensan)

  Varför överdriva faran?

  • 27 april, 2009 at 11:01

   Vem överdriver Annarkia?

 10. John Nyberg
  27 april, 2009 at 10:59

  Detta är ett utmärkt tillfälle att ge USA betalt för gammal ost. Alla resenärer från USA skall tvingas söka visum med 7 dagars tid att utställa, resande skall ange var man befann sig vi 10 års ålder och 15 och 20 åren och de senaste. Vilka sjukdomar man själv haft eller som förekommer i släkten. Om man har någon sjukförsäkring och returbiljett till USA. 3-D pass skall fordras för entré till Europa och beedigad uppgift att man inte deltaget i tortyr eller dödande av några människor antingen ljushyllta eller mörka. Detta är ett axplock jag utsattes för i USA i början av 50-talet av US Immigration.

 11. Anders
  27 april, 2009 at 11:19

  Det är knappast dig hon menar i alla fall Jinge. Du skriver sansat, men det gäller inte alla. För övrigt så är det 6-7% som dött i Mexico. Det är snarare hon som blondar alltför intensivt.

 12. 27 april, 2009 at 11:45

  @Jinge
  Jag förstår inte rädslan för influensasmittan. Fallen i USA har tydligen haft ett mildare förlopp och av de 103 rapporterade dödsfallen på i Mexico är 22 bekräftade….

  @Anders
  Hur räknar Du?

  • 27 april, 2009 at 11:57

   Jag bör väl inte svara åt honom, men det är 12-1300 som hade insjuknat i Mexoco igår. Av dessa hade 80 avlidit.

   Hur räknar du?

 13. Raheel
  27 april, 2009 at 13:28

  Jag har i alla fall köpt munskydd till småttingarna och desinfektionsmedel att tvätta händerna med om man är ute.

  Och mjöl att baka ifall man blir tvungen att stanna hemma. Annars är frysen och skafferiet fulla som vanligt :-D

 14. tntrob
  27 april, 2009 at 13:56

  1400 smittade och 22 bekräftade dödsfall ger c:a 1,5 % dödlighet. Visar det sig att det handlar om 100 döda så är det istället 7%, ett mycket obehagligare scenario. Men rapporterna från USA visar att patienterna där tillfrisknar så man bör nog avvakta mer noggranna undersökningar av de mexikanska sifforna, samt detaljer om hur smittsamt det är (luftburet eller endast via fysisk kontakt).

  Man kan ju hoppas att de mexikanska myndigheterna snarare överdrivit och inte mörklagt en värre bild när det gäller antalet smittade och döda. Det är redan allvarligt nog att man offentliggjorde informationen till WHO så sent, effektiva motåtgärder måste sättas in snabbt innan spridningen blivit okontrollerbar (vilket nu ser ut att ha misslyckats).

  Det är allvarligt att denna influensavariant verkar vara en ny virusmix med inslag av tidigare förekommande varianter av svin, fågel och mänsklig influensa, samt att den drabbar 20-45 åringar värst (normal influensa slår normalt sett hårdast mot äldre med nedsatt motståndskraft).

  Forskarna ser även faran med den snabba spridningen och risken för att viruset kan mutera till en mer dödlig variant, vilken ökar ju fler människor som blir smittade.

  Så nog är en viss oro befogad, och våra/andra myndigheter bör givetvis ha förbeedda handlingsplaner ifall situationen förvärras/når oss.

 15. Bosse
  27 april, 2009 at 18:19

  6-7% dödlighet, ja men då har man ju rätt hyggliga odds ;-)

  Jag tror, precis som ”tntrob” skriver härovan att den största risken är om viruset muterar till en mer dödlig variant. Ofta brukar dock virus bli mildare efter ett antal ”generationer”, även om motsatsen också har skett.

 16. sörmlänning
  28 april, 2009 at 13:19

  Faran med en sjukdom är inte alltid sjukdomen utan rädslan för den. Själv gick jag i Indien på 50-talet över lik, som låg på trottoarerna och då fanns ingen upphetsad press, så man blev aldrig sjuk. Och heller aldrig mina kompisar.
  Ett faktum är att rädsla sänker immunförsvarets förmågor. En rädd kropp har en sämre cirkulation p.g.a. spänningar i kroppen och detta öppnar upp för infektioner.

Comments are closed.