När ska sossarna bli offensiva?

Igår talade jag med en gammal bekant med förflutet inom (S) här i Haninge. Han var mäkta irriterad över det han kallade initiativlösheten hos partiledningen. Rådslagen har dragit ut på tiden och angreppen på Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin är av en sort som egentligen kräver blixtsnabba motattacker.

Wanja Lundby-Wedin/SvD: ”Själv ska Wanja Lundby-Wedin rensa hårt bland styrelseuppdragen. Hittills har hon lämnat tre. –Men nu ramlar ett antal uppdrag bort under maj och juni. Kvar blir, tror jag, tolv styrelser och det kan låta mycket. Men det är en del av mitt jobb sitta i till exempel fackliga organ i Norden, EU och världen. Några arvoderade styrelseuppdrag behåller Wanja Lundby-Wedin, bland annat i Folksam med ett arvode på 140000 kronor om året. Hennes årsinkomst kommer att minska med drygt 260000 kronor.”

Att LO:s ordförande sitter kvar i tolv styrelser och har kvar ett antal arvoderade styrelseposter kommer knappast att ses med blida ögon av vare sig allmänheten eller LO- och S-medlemmar. LO-
ordföranden har blivit till en karikatyr av pampväldet, något som givetvis kletar av sig på Mona Sahlin och socialdemokratiska partiet. Att hon sitter kvar i de internationella fackliga organisationerna är inte märkligt, men allt det andra känns stötande. Men att själv kalla det för att ”rensa hårt” lägger ett löjets skimmer över agerandet.

Men det är väl så det är, det vanligt folk reagerar på struntar ledande sossar och LO-pampar i. Har man satt initiativlösheten i system så ska man givetvis inte förvänta sig att parti- eller LO-ledningen gör något radikalt. Att Mona Sahlin har det sämsta förtroendet av alla socialdemokratiska ledare sedan andra världskriget, är ett faktum idag. Möjligen har hon ännu inte underskridit Perssons siffror, men i så fall handlar det mer om dagar istället för veckor.


AMF-affären har visat att avståndet mellan arbetar-
rörelsens toppar och gräsrötter är milsvid, och med det bagaget kommer inga val att vinnas.

Margot Wallström skulle bli till hjälp i valrörelsen hette det, igår berömde hon regeringen Reinfeldt så att lovorden stod som spön i backen. Möjligen är trojkan runt (S) och LO förvissade om att deras egna fallskärmar och riksdagspensioner kommer att ge dem en angenäm tillvaro efter att de slagits ut från den politiska arenan, på något annat sätt kan jag inte förstå den uteblivna offensiven. EU-valet kanske kan väcka (S)?

i Andra om: , , , , , , , , , , SvD1234 DN12345 AB123 t

[tags]Wanja Lundby-Wedin, LO, Margot Wallström, EU, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, EU-valet, Val 2010, Högerregeringen, Opinion, Politik[/tags]

  6 comments for “När ska sossarna bli offensiva?

 1. bob
  5 maj, 2009 at 11:22

  Var glad att inga initiativ kommer från de menlösa nickedokor som sitter i ledningen.
  De har inte ens förstått att Mona Sahlin är en vandrande katastrof som helt på egen hand håller på att raddera ut partiet.
  Alla andra kan läsa vad opponionsundersökningarna samstämmigt ger henne för betyg.

 2. Robert
  5 maj, 2009 at 12:15

  Rådslagen inom SAP får väl anses överspelade. En massa onödigt arbete i s-föreningarna, eftersom Sahlin ändå har för avsikt att förhandla med vänstern och miljöpartiet om valplattformen. Många s-väljare tror nog att de lever kvar i den tid när socialdemokraterna gick till val med sin egen politik med ambitionen att bilda en egen regering. Men den linjen har ju socialdemokraterna skrotat sedan ett halvår tillbaka. Under det halvåret har socialdemokraterna rasat i opinionen. Är det någon som tror att det är en tillfällighet?

 3. Daniel
  5 maj, 2009 at 12:34

  Det finns inget i att vara offensiv i. Borgarna genomför mycket av det sossarna har önskat att dom velat införa, men inte har vågat för fackets skulle. När det kommer till kritan så är det ju inte så stor skillnad mellan Höger-Mona och alliansen. Tom Göran Persson var ju mer vänster än vad Mona någonsin kommer att bli.

 4. nature
  5 maj, 2009 at 12:40

  Jag tror du har rätt Jinge. Ordet nytta inom socialdemokratin har bytt skepnad. Nu åsyftas inte kollektivet längre, utan nu gäller det egennyttan i stället. Som någon tidigare här påpekat: Mona är mon om Mona, i den mon hon är mon om något!

 5. 5 maj, 2009 at 15:14

  Det räcker inte med att byta ledning. Alla som kommer upp roffar åt sig.

  Det krävs nog ganska mycket innan klyftorna minskar. Tyvärr. Politiker idag är den nya adeln.

 6. måns d
  6 maj, 2009 at 22:23

  hej jinge!

  vad roligt du skriver.

  klart socialdemokraterna står som vinnare 2010. nu har ju wanja visat var skåpet står. hon har FARIT ILLA av att få kritik! hon går till motattack. härligt.

  jag kan berätta, att en gång så jobbade jag på en lågstadieskola. en liten knatte sprang runt och slog sina klasskamrater. han for illa när han hindrades och kritiserades. han satt en hel dag och hulkade i ett av skolgårdens mer mörka hörn. ja, han for verkligen illa. precis som ordförande wanja. här har man i flera år levt gott på medlemmarnas pengar, i.e. höga medlemsavgifter som går till en ännu högre lön, gått på styrelsemöten, uttalat sig fördömande i massmedia, och sen när det visar sig att wanja godkänner varenda jäkla belöning och befordran som hon är satt att besluta om, både i styrelser och som ordförande i LO, och medlemmarna, de som betalar hennes lön tycker att det suger, far hon illa. jag tycker verkligen synd om henne. allvarligt. att hon, som står på de rättrådigas sida, hon som förvaltar arbetarrörelsens arv, får kritik. det är allvarligt. mycket allvarligt. hög tid att skicka ut de politiska kommissarierna för att piska lite vett i medlemmarna. gör alltid susen.

  jag är dock inte medlem längre. har lämnat socialdemokratiska statskyrkan. medlemstiondet till facket har blivit för tungt att bära. och alla dessa påbud om vad jag ska tycka och tänka är etter värre. hade jag varit släkt med nån i rörelsen så hade jag kanske själv kunnat smörja kråset, men jag är inte släkt med nån där. så det får vara. så egoistisk är jag. helt osolidarisk med förbundsordförandena och partitjänstemännen. jag skäms verkligen.

  mvh

  måns d

Comments are closed.