Muslimska Brödraskapet eller bara vanliga kriminella?


Är kidnappningen av ett antal turister i Egypten en start på ett bredare uppror den muslimska världen, något som många har talat om en längre tid, eller är det bara ett enskilt terroristattentat?

Media rapporterar nu att ett antal turister har kidnappats i Egypten, något som det finns skäl att förmoda att Muslimska Brödraskapet ligger bakom.

Aljazeera: “Up to 15 foreigners, including five Italians, have been abducted in Egypt, according to the Italian foreign ministry and Egyptian security sources.”

Egypten är inte ett demokratiskt land i vår mening, presidenten Hosni Mubarak har länge förföljt oppositionen och landet har gjort sig känt för att turister kan råka illa ut. Idag råder matbrist och svält och stämningen bland egyptier blir alltmer revolutionär för varje dag befolkningen får leva under dessa svåra umbäranden. Dessutom är det inte populärt att Egypten byggt en mur mot Gaza, något man gjort därför att USA och Israel tvingat dem till det.

Nu talas det om att ett par av fångarna är israeler, är det korrekt så finns det anledning att befara att dessa kommer att mördas av kidnapparna. Många bedömare har under en längre tid frågat sig hur lång tid det kommer att ta innan befolkningarna i vissa muslimska länder kommer sätta sig upp mot sina despoter, och man behöver bara tänka på Jemen och Pakistan för att förstå dessa tankar.

Just nu är det en ”developing story” hos de flesta medierna och jag tror att det kan sluta precis hur som helst. Allt mellan att polis/militär ingriper och räddar gisslan till att det är en utlösande gnista för ett bredare folkligt uppror finns på skalan bland tänkbara möjligheter.

Egypten

Eftersom samtidigt 150 byggnadsarbetare kidnappats i Afghanistan finns det anledning att undra om dessa händelser har något samband med hotellbombningen i Pakistan. (Detta kommer säkerligen att uppdateras…)

Wiki/Egypten DN12 SvD Dbl1 VG Pol it

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Egypten, Hosni Mubarak, Svält, Matpriser, Muslimska brödraskapet, Arabvärlden, USA, Gaza, Terrorism, Kriminalitet, Kidnappning, Turister, Politik[/tags]


17 svar till “Muslimska Brödraskapet eller bara vanliga kriminella?”

 1. Vad jag vet så har muslimska brödraskapet tagit avstånd från allt militärt arbete. Det kan vara Gama’a Islameya eller någon annan?

  Vi får se…

 2. Jag vet inte, men när jag var i Kairo så verkade det som om de invånare som jag pratade med skämdes över politikernas flathet gentemot israelerna.
  Dom blev ju, politikerna faktiskt, helt enkelt tubbade…

 3. Muslimsk Brorskap er nok ikke involvert, og de har jo heller ingen militær fløy. Egyptiske myndigheter har slått hardt ned på militante grupper de siste årene, og har forholdsvis god kontroll, men det kan jo være snakk om en Sudanesisk gruppe…

 4. Hvem har sagt det er muslimer som står bak??? Har dere vært i nubia? Egyptiske politimenn blir skutt og drept der hvert år, og det er ikke av muslimer. Noen av morderne er faktisk biseksuelle f.eks… Har bodd i området i 8 år!! Drit i media og gå ut i verden å se dere litt rundt omkring da!

 5. Det är mycket troligt att det är en oppositionell grupp och då är det mycket troligt att det är muslimer ty ca 80 % av egyptierna är muslimer. Och kidnappningar har det varit i Afrika en hel del det senaste året och då av någon variant av al-Qaida??

 6. Men jag lutar åt att det är fabricerat utifrån alltihop? Lite röra i grytan nu på sluttampen så att Bush kan framstå som om han har haft rätt HELA TIDEN?

  Bomben i Pakistan var lite fööööör Stooooor för att vara tillverkad av någora bergstalibaner!!! Det som sker i Jemen är bara ur skumt som helst och så detta…

  Snart smäller det någon annanstans också! Suck!

 7. Det kan till och med ske att ju värre det blir på finansmarknaderna desto fler ”terrordåd”? Då kan man skylla på muslimerna istället för att USA har bedrivit krig med lånade pengar och konsumerat ofantligt mer än de har rätt till eller har råd med?

 8. Hvorfor er det ”mycket troligt” rawia? Egypt har endret seg med økt fattigdom som resten av verden. MB er meget populære og illegale av den grunn. Men skal vi ty til statistikk så er bakmennnene noen beduiner som skal tjene litt ekstra, og de er anti-muslimske så det holder. Også får de lokale politifolkene noe for det også.. Skjer jo hele tiden der nede. Kommer bare i media når det passer. Da jeg var i siani for 4 mnd siden ble tre turister skutt av israelske grensevakter. Kom ikke i media siden turistene var fra Jordan og dermed muslimer. Menneskeverd er et produkt man kan kjøpe får jeg følelsen av når jeg nærmer meg media-avhengige mennesker. Drit i media og bruk logikk.. Er virkeligt givende når man får bekreftelse ;)

 9. De senaste nyheterna säger att kidnappningen skedde i Aswan vid gränsen till sudan och att de skyldiga flydde över gränsen med de kidnappade
  Det står också att två av de kidnappade är israeler men ingen har bekräftat detta

 10. Det känns enorm frustration i muslimska länder. Man vet inte längre vart ska man börja för att förändra sin status och situation: Att kämpa mot regimister? Att kämpa mot kriminella gäng? Att kämpa mot press av USA? Att kämpa mot fattigdomen, ockupation, neo-kolonialism, krig? Att kämpa mot det globala islamhatet? Att kämpa för demokrati? …etc.
  Det kokar på alla möjliga håll, så skulle man inte bli förvånad att plötsligt exploderar enorm revolution som ska sprida sig från land till land.
  Det största problemet i det hela är att deras regimskurkar som sitter i makten ofta har goda samarbeten med västmakterna: Regimister har uppdrag att förtrycka sitt eget folk medan USA och en rad västländerna suger in deras naturresurser. Muslimer som kämpar för demokrati i sina länder (där krävs kampen att störta regimen), stämplas som terrorister, och utlämnas till CIA-s hemliga fängelser. Enligt regimernas tolkning, den som kämpar för demokrati är terrorist! Och västvärlden stödjer detta under lång tid. Skrämmande att demokratier stödjer diktaturer och regimer enligt Bushs sinne på rättsystemet, och ”nya terror-regler”.

 11. De egyptiska myndigheterna verkar inte veta mer än vi. :-) Man säger kidnappade i Aswan sen visar det sig att de blev kidnappade vid den libysk-sudanesiska gränsen? Och inte idag utan ifredags?

  Är det inte i Mali som något gäng håller två européer, en man och en kvinna sedam mer än ett halvår och fortfarande kräver en stor summa som ingen vill betala?

  Stackars människor bara!

 12. Ja. ok. Blir bare litt frustrert av allt feil fokus i media ellers… Syntes Ida D oppsummerer det hele på en veldig fin måte ;)

 13. Hotellbombningen i Pakistan tycks vara planlagd och utförd av utländska despoter från … Arabien! Något folkligt upprör är det då inte. Jag ser inte omedelbart något samband med händelserna i Egypten, lutar mig snarare åt att det är en lokal maffia som är i farten där, inte helt olikt sjöröverna utanför Somalias kust.

 14. MX,

  Av någon anledning tänker jag på sprängningen av al-Hariri. Jag har hört fler än en partiledare och mer än en parlamentariker tala om lastbilar som hade kört från ett visst arabiskt land via Jordanien och Syrien…