Mot fascismen i Ukraina – demonstration söndag kl 14


I Ukraina har hundratals människor dödats i Kievjuntans ”straffoperation” mot landets sydöstra delar. Den nyvalde presidenten Petro Porosjenko har beslutat att sätta in attackflyg, artilleri och specialtrupper mot de upproriska.

Samtidigt vägrar Kiev att släppa in humanitär hjälp till de belägrade.

Stöd kraven på att juntan måste inställa sina straffoperationer. USA och EU måste upphöra med sitt stöd åt en olaglig regim.

Söndag Kl 14 på Medborgarplatsen i Stockholm sker en demonstration, arrangerad av ryska invandrare i Sverige. Talare bl.a. Vladimir Patjev.

Demonstration i Ukraina 1924635_10151954752087073_534088775_n

Varför demonstrera? – bakgrund
* Högerextremismen fick genast en stark ställning i den nya regeringen i Kiev med 4 ministerposten, däribland en post samt som vice premiärminister, samt posten som riksåklagare.
* Dagens Nyheter skrev på bästa nyhetsplats 21/2 ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovytj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. Oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter.” Undertecknandet bevittnades av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen. USA och EU välkomnade detta dokument, där alltså även våldet på Majdan skulle utredas. Nu tiger DN, övriga massmedia och ledande västpolitiker helt om detta sitt riktiga ställningstagande 21/2.
Ukraina Antifacsistdemonstration 2014-03-15-18_57_53-20140315_164354-659x514En statskupp ägde rum följande dag, utan protester bland dem som sa att de gillade överenskommelsen dagen innan. När oppositionsledaren Klitscho meddelade överenskommelsen på Majdan stormades scenen av högerextremister som meddelade att man inte tänkte lägga ned vapnen förrän presidenten avgick, enligt New York Times. Beväpnade aktivister från Maidan intog sedan snabbt parlamentet. President Janukovitj försvann, rädd för sitt liv sedan hans bil beskjutits.Bilderna nedan visar Ukrainas två presidenter. Den enas segrade vid val 2010 med 69 % valdeltagande i ett val som den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSEs valobservatörer på plats berömde som en ”imponerande uppvisning i demokrati”, medan den andre tillsatts med stöd av beväpnade högerextremistiska/fascistiska grupper utan val.
Vad föredrar du – respekt för demokrati eller högerextremistisk statskupp?Turtjynov untitled
Janukovytj untitled

Under trycket av massvåld lämnade 72 ledamöter från Janukovitjs Regionernas parti partiet. Diverse omröstningar skedde i radan, Ukrainas parlament med decimerad numerär på omkring 326 av 450 ledamöter. Man kan ifrågasätta hur fria de var då beväpnade män stod utanför dörrarna. Parlamentets talman Rybak misshandlades tills han gick med på att avgå, och flera andra folkvalda parlamentariker har också misshandlats, fått bostäder brända eller har hotats.
* Rabbi Azman i Kiev bad snabbt Kievs judar att lämna staden och om möjligt Ukraina, då han fruktar våld mot Ukrainas 200 000 judar han bad Israel om assistans med säkerheten.
* Propaganda för nazism avkriminaliserades.
* I en intervju i rysk TV igår sa förre chefen för säkerhetstjänsten i Ukraina Aleksandr Yakimenkoat att krypskyttarna som dödade både poliser och demonstranter på Majdan 20/2 sköt från den filharmoniska orkesterns byggnad, som var under kontroll av Majdan-kommandanten Andrey Parubiy, som nu är säkerhetschef i regeringen i Kiev. Biträdande säkerhetschef är Dmitro Jarosj, ledare för Högersektorn.

Denna utlandsstödda statskupp med starkt inslag av högerextrema organisationer, som också kallas fascistiska eller rentav nazistiska, är enligt min mening inte legitim. Och inte enligt ledare i Ukrainas opposition, EU, USA, Tyskland, Frankrike och Polen 21 februari, men väl 22 februari och framöver.

Den kände socialdemokratiske förra statsrådet och FN-ambassadören Pierre Schori uppfattar också att en statskupp ägt rum i en artikel i ETC med titeln ”Vad gick snett i Ukraina”.

strong>Mest känt är Svoboda (”Frihet”) som grundades som Social-National Party of Ukraine (SNPU), namnet en medveten referens till nazistpartiet i Tyskland enligt Wikipedia. Partiet registrerades 1995.
Dess ursprungliga logo visas nedan och föreställer ”Wolfsangel”, en populär symbol hos nynazistiska grupper.
Svobodas första logo I_N_1_~1

Genombrottet kom vid parlamentsvalet 2012, då Svoboda fick 10,4 % av rösterna samt 38 av 450 röster i parlamentet. Enligt en opinionsundersökning i december 2013 skulle Svobodas partiledare vid ett presidentval få 28,8 % av rösterna, något fler än Janukovits (Wikipedia).
Svoboda Ukraina untitled

I en artikel i Expo 6/11 2012 beskriver docent Per Anders Rudling vid historiska institutionen i Lund Svoboda som ett högerextremistiskt, antisemtiskt, homohatande och rysshatande parti med en svans av våldsamma paramilitära grupper.

Rudling liknar Svoboda med nazistiska Svenskarnas parti, som låg bakom misshandeln i Malmö förra helgen.

Svobodas chefsideolog Jurij Mychaltjysjyn har bland annat översatt böcker av Mussolini och nazistideologen Joseph Goebbels hyllat Goebbels samt sagt ”Förintelsen var en guldålder i den europeiska civilisationen som värmer den palestinska befolkningens hjärtan”, 2011 i Kholokost.

Svoboda ingår i det högerextrema paneuropeiska partiet Alliansen för europiska nationella rörelser. Utöver Svoboda ingår bland annat ungerska Jobbik, franska Front National, brittiska British National Party, italienska Fiamma Tricolore och svenska Nationaldemokraterna samt Svenskarnas Parti.

Till höger om ”Högersektorn” (”Pravy Sektor”) som anser att Svoboda är alltför liberalt och konformistiskt (Wikipedia). Partiet ska ställa upp i det kommande valet.
Kiev 2 protest-main_si

Högersektorn godtog aldrig tidigare överenskommelser mellan Ukrainas regering och oppositionen, vilka innebar stora eftergifter av presidenten. Det är en paraplyorganisation för ett antal ultranationalistiska (läs fascistiska högergrupper) inklusive anhängare av ”Svoboda” (Frihet), ”Ukrainas patrioter”, ”ukrainska nationella självförsvaretet” (UNA – UNSO) och ”Trizub” . Dessa organisationer har en gemensam ideologi som är häftigt anti-rysk, invandrar- och judefientlig. Dessutom delar de en gemensam vördnad för ”organisationen av ukrainska nationalister” som leddes av Stepan Bandera, den ökända nazistiska kollaboratörer som aktivt kämpade mot Sovjetunionen och engagerade sig i några av de värsta grymheterna som begåtts efter andra världskriget. Han har fördömts av Europaparlamentet.
Dess ledare Jarosh, vice säkerhetschef för Ukraina har klargjort ”Till soldater i Högersektorn … vill jag påminna om att Högersektorn har fokus på tydliga hierarkier, ordning och disciplin…Endast på detta sätt kommer vi att segra. Död åt ockupanterna från Kreml!” (Dagens ETC 11/3)

Svenska högerextremister i Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti hyllar kuppen. Det nazistiska nätmagasinet Motgift skall organisera ”Ukraina-frivillig” och skriver ”Vi kan nu visa att vi står enade med vita, europeiska nationalister i annat än ord genom att sluta upp med våra kamrater. Vi har möjligheten att delta i en sann nationalistisk revolution.” Nordisk Ungdom som profilerar sig som mer ”frihetliga fascister” har samlat in pengar till sina fascistiska vänner i Ukraina och haft en talare på Majdan.

• För alla hundratals miljoner, ja miljarder vänner av demokratin måste tyvärr tilltron de politiska ledarna i Väst och deras tal om demokratin samt tilltron till etablerade massmedia minska (kraftigt).
Vinnaren är fascismen och anhägnare av utländsk intervention, förlorare är demokratin och den stora gruppen genuint demokratiska människor på Majdan.
• Reellt demokratiska länder kan inte erkänna kuppregeringen.

USA och EU har samarbetat med högerextremister och fascister för sin geopolitiska vinning.
I ett försök att få Ukraina ur den ryska intressesfären så har USA – EU – Nato-alliansen, inte för första gången, allierat sig med fascister. I årtionden har hundratusentals människor i Latinamerika försvunnit eller mördats av fascistiska paramilitära styrkor med beväpning och som stöd från USA. al-Qaida skapades och finansierades av USA för att destabilisera Ryssland. Därefter Libyen och interventionen i Syrien, där USA och dess allierade finansierar och stödjer extremistiska jihadister mot en regering som har vägrat att anpassa sig till USA och Israel.


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

ETC 10/3 Krypskyttarna på Maidan Kommunistiska arbetarkommunen DN Söndagskrönikan 9/3 Bilderblogg DN 3/3 DN 2/3 Guardian 2/3 Guardian 3/3 Annarkia SvD 1/3 Z-net DN 28/2 Synpunkt på anti-ukraina propaganda DN 1/3 Svenssonbloggen 1/3 Protester mot polisbrutalitet i USA Polis mot OWS
DN:s ledare 22/2 Expo Nuland om USA:s stöd DN 23/2
DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch Knut Lindelöf 7/2

  1 comment for “Mot fascismen i Ukraina – demonstration söndag kl 14

 1. Martin Kullberg
  31 maj, 2014 at 20:08

  Mycket bra initiativ. Vi har en regering som använder folkfrontsargument emot SD när det gäller deras val av grupp i EU parlamentet, men att de själva bryter folkfronten genom att demonstrera på Ukrainas gator tillsammans med våldsamma nazister från Pravny sector, var bekvämt att glömma bort.

  Jag är bekymrad över våldet, vad säger Calle nu?
  http://image.bayimg.com/e14101a56ebd97abb38072b43e97da047a8aabeb.jpg

  En till på Calle.
  http://image.bayimg.com/a22c5939031e43e635d76f6721efec16c8d3e28c.jpg

Comments are closed.