Mördarna från Blackwater släppta


USA är ibland ett av de mest absurda länderna på vår planet. T.ex. så kan man tänka sig att avrätta ett förståndshandikappat barn som mördat, men mördarna från Blackwater får gå fria i avvaktan rättegång.

DN: ”Fem vakter vid det amerikanska säkerhetsföretaget Blackwater har åtalats för att ha dödat 14 civila irakier i ett skottdrama i Bagdad förra året. En sjätte vakt erkände sig skyldig till mord och mordförsök. De åtalade som släpptes av en federal domstol i Utah på måndagen, efter att ha gått med på att lämna ifrån sig sina pass och sina militära vapen, ska ställas inför rätta i Washington den 6 januari. – Vad justitiedepartementet har visat i dag är att de inte förstår att inte alla tragedier är brott… I Bagdad slogs de för sina liv, här kommer de att slåss för sin frihet, sade Mark Hulkower som representerar en av de åtalade.”

Givetvis skulle dessa brottslingar dömas i Irak, landet där de begått brottet. Men istället blev de hemskickade och riskerar nu maximalt tio års fängelse. Och brottet det begått är – massmord. Jag har läst om händelsen både i böcker och i ett otal tidningsartiklar och det förefaller helt klart att de satte igång att oprovocerat skjuta ihjäl en massa människor. Det som startade händelsen var att en av soldaterna började skjuta, då satte samtliga igång.

Det rör sig dessutom om legosoldater, folk som mot god ersättning ställer upp på olika bevaknings-
uppdrag. Sannolikt var det Blackwater som tog hand om de svenska ministrarna från högerregeringen när de var på besök i Bagdad.

Orsaken till att dessa legosoldater kunde åka hem efter sitt mördande var att de i sitt avtal har en klausul om att slippa dömas för brott mot Genèvekonventionen eller andra lagar som reglerar vad de får göra i en krigssituation. Den paragrafen har USA tvingat irakierna att acceptera så landets egen regering hade ingenting att säga till om.

Det handlar helt enkelt om modern kolonialism, en företeelse som aldrig borde få förekomma.

DN SvD AB Dbl it

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Blackwater, Legosoldater, Mördare, Irak, USA, Lagar, Genèvekonventionen, Olja, Massmord, Bagdad, Politik[/tags]


13 svar till “Mördarna från Blackwater släppta”

 1. Fast dom riskerar ju inte bara 10 års fängelse utan 10 år per dödad irakier och 7 år per skadad vilket blir 280år sammanlagt. Dock kommer dom nog inte få så höga straff.

 2. Guantanamo Bay bör stängas för gott. Detta är något Obama har uttryckt vid flertalet tillfällen men hans val av utrikesminister gör en osäker.

 3. En mycket tragisk händelse för de som blev oskyldigt dödade och deras anhöriga.
  Åklagaren säger sig hitills bara kunna bevisa 14 döda av 17 men håller det öppet om han vill dra in de andra tre också.
  Kapten har rätt i att straffsatsen är 10 år per person vid dråp. Jag vet inte om fellony kan användas i Washington DC, men oavsett det ska rättegången bli intressant att följa.
  Han som höll i maskingeväret riskerar min 30år om han fälls.

  Rent hypotetiskt, är det någon som vet vad straffet skulle kunna bli i Sverige eller hur skulle en internationell dom ha blivit?

 4. Hmmm…
  Trodde att du är en av dem som tycker att det är viktigt att man är oskyldig intills en domstol har sagt något annat. Och dessa män, som du kallar mördare, är mig veterligen enbart åtalade än så länge. Låt rättvisan ha sin gång och vänta med ditt fördömande tills dess att dom har fallit i målet med sanning som grund. Vilket jag verkligen hoppas, att sanningen skall komma fram!
  (Dock är jag tveksam till att damer och herrar klädda i fin dräkt och kostym kommer att finna. Sanningen om vad som hände för länge sedan i stridens hetta. Vem som gjorde vad och varför….)

  /En som har vandrat i ökendamm med livet som insats

 5. Jinge, då får man hoppas att dessa gynnare får ett sådant straff i praktiken
  Jag antar att du inte menar den svenska modellen av livstid

 6. ”Men man kommer inte kunna bevisa att de dödat en eller tio.”

  varfor inte bara erkanna att du har fel? De riskerar 280 ars fangelse. inte 10.