Moderaterna är betalda papegojor


Georgien, USA, Ryssland

Forskaren Tomislav Duliç, som forskar kring Förintelsen och Folkmord på Uppsala Universitet, skriver idag en artikel på kultursidan i Aftonbladet.

AB/Kultur: ”I samband med Sovjetunionens upplösning revolterade osseterna och tog med ryskt bistånd över kontrollen i Sydossetien. Sedan dess har man krävt att få internationellt erkännande. Kraven ökade i samband med förhandlingarna om Kosovos status, då USA och merparten av EU-länderna valde att erkänna Kosovo i strid med gällande FN-resolutioner och folkrättens principer om respekten för staters territoriella integritet.”

Då, när det gällde Kosovo, så var västvärlden snabba att ge dem sitt stöd och även ett erkännande. Nu, när det gäller Sydossetien så är den attityden den rakt motsatta. Detta trots att bägge dessa stater har exakt likadana förhållanden, skillnaden är bara att nu är det Ryssland som är för och USA emot. När det gällde Kosovo så var det precis tvärtom.

Att våra egna ledande politiker i det läget kraxar som USA:s betalda papegojor är kanske inte så konstigt, vår egen utrikesminister har varit en betald papegoja, fast då gällde det kriget mot oljelandet Irak. Och olja handlar det om nu också. Det pinsamma för vår utrikes-
minister är att hans egna privataffärer inte tycks ha några moraliska regler, han handlar lika gärna med Afrika som han handlar med ryssen.

Har man en så flexibel moraluppfattning så kanske man inte borde vara utrikesminister, men vad begriper jag mig på sådant, jag är ju inte moderat. Nu berättar dessutom Dagbladet.no att Ryssland säger att deras inställning till Nato har förändrat sig efter det att generalsekreteraren Jaap de Hoop inte sagt ett ljud om offren för det angrepp mot Sydossetien som Georgien gjorde.

Det ser med andra ord ut som om vi kommer att få en politiskt spännande höst, en höst där USA:s fördömanden i falsett strider mot världens medborgares bild. Det går inte att vinna någon trovärdighet i kritiken när man själv är i färd med att asfaltera Irak och Afghanistan, och där engagemanget på Georgiens sida egentligen handlar om värnandet av en oljeledning som går västerut.

Läs om Mossadbloggen som fått Sahlin, Ohly och Aftonbladet att tona ner sin Israelkritik!

DN123 SvD123 AB12 Pol it

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Sydossetien, Georgien, Ryssland, USA, Oljan, Afghanistan, Irak, Papegojor, Bildt, Mediekritik, Politik[/tags]


21 svar till “Moderaterna är betalda papegojor”

 1. Självständigt Sydossetien, skämtar du? Sydossetiens BNP är mindre än Farsta stadsdelsnämnd budget för individ- och familjeomsorg eller Nacka kommuns kulturbudget eller omsättningen på en nattklubb vid Stureplan. Det här handlar om rysk erövringspolitik.
  Däremot kan jag hålla med om att västmakternas agerande när det gäller Kosovo inte var supersmart.
  Jag tycker också man måste fråga varför många vänstertyckare så fort nån annan än USA gör fel genast börjar hitta amerikanska fel och på så sätt förminska de brott som t.ex. Ryssland eller Kina gör. Jag tror att alla krafter som kämpar för mänskliga rättigheter och demokrati, både på häger och vänsterkanten borde tala klarspråk om Rysslands imperiepolitik.

 2. @Lennart Nilsson:

  Du borde läsa den här bloggen oftare Lennart. Senast i går eller förrgår kritiserade jag Ryssland, och Kina har jag kritiserat i övermått. Och orsaken till att jag får luft nu är förstås att USA:s strävan efter hegemoni redan är ett hot mot världsfreden redan som det är. Och Bush & Rices reaktion är fullständigt patetisk med tanke på hur snabbt de växlade om från Kosovokramare till Georgienkramare. Ingen med intellektuell hederlighet i behåll kan annat än reagera på detta. Latuffs bild ovanför illustrerar det väl.

  Men kom inte och säg att jag inte kritiserar Ryssland och Kina för då är du på vinden och cyklar.

 3. Jag tycker det är rätt svårt att argumentera om Kosovo – man får skit vad man än säger verkar det som. Antingen blir man kallad islamist, rasist eller serb (hur det nu kan vara ett skällsord) – beroende på vilken sida man argumenterar för.

  Får du aldrig skit för att du tycker att man gjorde fel med Kosovo, Jinge?

 4. Det är bara att konstatera att vi inte har någon självständig utrikespolitik längre. Den vi har styrs från Vita Huset.

 5. Tacksam för att du kritiserar Ryssland och Kina, men det finns en del andra som inte gör det. jag är också glad när Bush kritiserar ryysarnas agerande även om jag tycker extremt illa om honom och hans politik, inte minst invasionen av Irak, annars.

 6. Upprättandet av Kosovo som ”självständig” stat var folkrättsligt vidrigt och säkerhetsmässigt livsfarligt. Det visar utvecklingen i Georgien med all önskvärd tydlighet.

 7. Skrämmande att vissa kommenterande cyniker russofober och folkmordskramare här kan stå helt oberörda inför västmakternas lilla diktators försök att utradera Syd ossetien och den oerhörda grad av mänskligt lidande som pågår.

  Utradera dess invånare av oönskad etnicitet vill säga, att skjuta Gradmissiler på måfå rakt in i städer med tusentals människor dygnet runt har bara ett syfte. I detta hade man hjälp av israeler som har ”goda” erfarenheter av sådan verksamhet, Utan syd osseter inget syd ossetien, utan Palestinier inget Palsetina.

  En annan cyniker av astronomiska mått, Gw Bush, flyger nu in hjälp med luftbro till 20 ”skadade” Georgier som fått sina fönsterrutor krossade.

  De 2000 mördade och över 35000 fördrivna osseter som nu befinner sig i flyktingläger medans deras byar forfarande brinner ägnar han inte en tanke, de finns inte, de är inte värdiga offer och passar inte in i amerikanarnas svart-vita cowboyvärld där ”indianer” fortfarande slaktas på löpande band. INTE ETT ENDA ÖRE planerar Washington eller €U att skicka till dem och i västmakternas hårt kontrollerade papegojmedier finns de inte heller.

  När NATOs bomber av atomsopor regnade över Kosovo och Serbien matades vi med bilder på flyktingar dygnet runt. Att det var NATO tillsammans med sina lokala terrorister som skapade rubriker fick vi aldrig veta men vi fick sannerligen veta vilka folkslag som var ”goda” och vilka som var ”onda”. När USA tillsammans med Kroatiska fascister drev ut 300000 Serber och mördade samtliga kvarvarande i Krajina var det dödstyst, inte en papegoja på vare sig SVT eller DN öppnade käften, de fanns inte. När det nu kommit fram att Kosovos ”president” och krigsförbrytare tillsammans med öriga nuvarande ”ministrar” förutom Heroin och sexslavhandeln, höll ”organfarmer” i Kosovo och Albanien är det lika tyst. där fick flera hundra Serber sitta och vänta på att ”rätt köpare” i Europa eller USA var intresserad varpå deras njurar en efter en opererades ut av Albanska doktorer det sista man tog var levern innan fången slängdes ner massgravar. €Us ministrar bl.a Javier Solana och USA kände till saken liksom huvudåklagaren i deras ”tribunal” som läckte ut saken Carla Del Ponte men det är tyst, skrämmande tyst.

 8. annte:

  Om nu kritikerna av Ryssland är ”russofober”, så blir den logiska följden att hela den svenska vänstern är ”amerikafober”.

  Kom igen, hela fobigrejen börjar kännas som ett rätt ofräscht argument.

 9. Jinge, det kanske också – för rättvisans skull – bör påpekas att Urban Ahlin och (s) ansåg att regeringen var saktfärdig när det gäller erkännandet av Kosovo, liksom när det gällde kritik mot Ryssland nu i dagarna. Därmed torde Urban Ahlin kunna utses till än mer Washington-papegoja än Bildt och Alliansen. Tyvärr…

 10. CNN har frågat läsarna om åsikten ang Rysslands insatser i Georgien:

  And 92% of 328’820 people say that Russia’s actions in Georgia are justified! More… ( Political News )

  Och 92% av 328’820 människor säger att Rysslands agerande i Georgien är berättigat!
  Källa: digg.com

  Vem kunde tro att CNN har så många ”vänstertyckare” :-?

 11. @annte:
  du har inte någonsin, ens för ett ögonblick, reflekterat över att din världsbild för en utomstående kan förefalla något ensidig. Om kriget i Georgien har lett till att 2000 osseter blivit ”mördade” samtidigt som det ända som hänt georgier är att 20 stycken fått sina fönsterrutor krossade, då måste det ha varit riktigt fantastiska vapen som Georgien fått av Israel.

 12. ”Utradera dess invånare av oönskad etnicitet vill säga, att skjuta Gradmissiler på måfå rakt in i städer med tusentals människor dygnet runt har bara ett syfte.”

  Såsom ryssarna gjorde i Tjetjenien?

  Utan tjetjener, inget Tjetjenien….

 13. Klockren artikel!
  Oj vad förvånad jag blir att Georgiens anfall mot Sydossetien startade med 100 tal amerikanska instruktörer på georgisk mark. Det anfallet var helt klart menat att misslyckas för att provocera ryssarnas reaktion. Och vilken reaktion det blev! Grattis! USA har lyckats att destabilisera regionen ännu mer än vad det varit tidigare. Nu kommer även Rice till Georgien med sitt stöd och ”humanitär hjälp” blir spännande att se hur detta kommer att sluta.
  Synd bara att det är vanliga människor som används som pjäser i stormakternas schackparti.

  Man kan inte heller missa högerbloggarnas glåpord mot ”den ryska aggressorn” så som små hundar skäller inifrån bilens säkerhet på en ICA-parkering.

 14. @Lennart Nilsson:
  På din blogg kan man i dag läsa att det var tur att Tolgfors fått den svenska försvarsmakten delaktig i ett nytt miljöledningssystem i Georgien:
  ”På så sätt ska den georgiska försvarsmakten tänka mer miljövänligt från försvarsledningsnivån till förbandsnivån.”

  Vad menar du med detta? Är du så illa cynisk att folkmordet på kanske 1500 Sydossetier är att betrakta som miljövänligt??

 15. @annte + Lennart Nilsson:

  Har ni inte hört talas om de där nya Grad-missilerna som fungerar ungefär som neutronbomber. De dödar Sydossetier men alla andra etniciteter förblir oskadade när man låter dem landa i städerna ”på måfå”.

  @annte:
  Har jag inte läxat upp dig en gång tidigare för att du klämmer ur dig subjektiv dynga utan att åtminstone hänvisa till dina källor?

  Kriget som rullar upp är till väldigt stor del ett informationskrig. Det finns väldigt få – om ens några – källor som man helt kan lita på.
  Vi kan alla ha olika åsikter om vilka som ska räknas som ”good guys” respektive ”bad guys”.

  Personligen lutar jag åt att alla är lika goda kålsupare – möjligtvis med det tillägget att den enda sida som bevisligen begått ett formfel är Ryssland som har passerat en nationell gräns. I övrigt tävlar de två sidorna om att utmåla varandra som inhumana bestar för att motivera sitt eget handlande. Vem man väljer att tro på beror sedan på individens tidigare uppfattning om de olika stridande parterna.

  En sak som oroar mig är de uppgifter som finns att man i Nordossetien (men säkerligen även i Georgien) rekryterar milis-styrkor.

  ”Fördelen” med den sortens milis är att den kan utföra olika former av smutsiga operationer på ett sätt som gör att dess ägare kan stå framför tv-kamerorna och säga att den egna krigsmakten minsann beter sig enligt krigets lagar. Risken är förstås att man skapar fullständigt okontrollerade bestar som i slutändan ser plundring som ett lukurativt sätt att få lön för mödan och sliter sig från det tunna koppel som dess ursprungliga finansiärer har satt på dem.

  Ett exempel på detta som vi har sett tidigare är Sabra och Shatila i Libanon. Huruvida kopplet i detta fallet var avslitet eller inte råder det väl däremot fortfarande delade meningar om…

 16. Vad som hänt i Georgien är en konsekvens av den politik som förts av väst. Ryssarnas agerande är rationellt och logiskt. Det är en slutsats inte ett ställningstagande!

  Det är också en logiskt följd av det som hände i Kosovo. Det är en logiskt följd av IRAK och robotsköldar. Det är en logiskt följd av att Sakkhasvili:s efter det att han gick med på vapenvila gick till storoffensiv mot sydossetien i ett överraskningsanfall. Ryssarna svarade obarmhärtigt. Var det någon som trodde något annat? Ja tydligen Saakhasvili och säkert också Bildt.
  Det är märkligt hur man hör nyliberaler/bombliberaler och neokonservativa tala sig varma om mänskliga rättigheter och internationell integritet! Är det inte lite för sent för detta nu??? Med vilken trovärdighet och moralisk styrka kan väst nu peka finger åt ryssarna?
  Vi lever i en ny världsordning, med ett svagt FN där den starkes rätt gäller. Ett FN som sett sig överkört gång på gång de senaste 8 åren. Från Irak till Kosovo och nu Georgien. Sveriges roll i detta är pinsam. Då vi genom vår utrikesminister bidragit till att göra FN till en tandlös tiger!

 17. @Mr Bizter,
  det kallas ironi (men det är erkänt svårt…)

  @CB,
  håller verkligen med dig när det gäller milisstyrkorna, om de inte avväpnas hamnar vi i ett nytt Bosnien.

 18. Det finns en likhet med Kosovo, där fördrev en Ryss-stödd regering en etnisk grupp för att få majoritet. Abchaserna har fördrivit 200 000 Georgier för att få majoritet, och vilken stat stödjer Abchaserna? USA eller…..