Mer reklam åt svensk ”Konstnär”


Att danska tidningar fortsätter att provocera landets muslimska innevånare var väl närmast förväntat. Dessvärre så ökar det polariseringen och ger extra reklam åt en ”konstnär” som ej gjort sig förtjänt av sådan publicitet.

Danskarna hävdar att man publicerar en av Mohammedteckningarna för att manifestera landets tryckfrihet. Det må vara ett rimligt försvar kan tyckas i förstone, men enligt min uppfattning så handlar det i stället om en medvetet provokativ handling mot en mindre del av landets innevånare, muslimerna.

Polismyndighetens öppenhet lämnar en hel del övrigt att önska, DN: ”Polis beslagtog i november en karta över konstnären Lars Vilks bostad tillsammans med handlingar om militära mörkerseende kikare…

…Polisen i Helsingborg, som ansvarar för Lars Vilks säkerhet eftersom han bor i området, och Säkerhetspolisen informerades tidigt om beslaget. Om kartan och uppgifterna om den nattseende kikaren skulle innebära planer på eller förberedelse till ett brott är det inget som Ekobrottsmyndigheten utreder.

Säkerhetspolisen säger som vanligt att man inte vill kommentera vad man gör och inte gör.”

Jag har också en karta över Skåne, dessutom har jag tillgång till Google Earth. Det är värre än så, jag har ett par hobbykataloger som visar upp nattkikare, kikare med 20 000 gångers ljusförstärkning. Med andra ord så är även undertecknad en skummis. DN skriver att Säkerhetspolisen som vanligt inte vill kommentera, men det tycker jag att de ska göra om de förväntar sig att allmänheten ska ta den här sortens uppgifter på allvar.

Den anhållne dansken blev inte häktad, bevisningen ansågs för svag. Vad säger det

svenska media som rapporterat utförligt om de ”mordplaner” som förelegat i Danmark? Skulle en man som seriöst planerar att mörda någon i Sverige släpps utan att ens ha blivit häktad?

Det hela påminner mer om något slags modern variant av häxprocess, finns det någon substans i något av det som rapporteras nu så behöver man lägga upp bevisen på bordet. Förtroendet för både media och polis kräver det för det här luktar anka lång väg. DN123 SvD1212 SDS HD12 Dagen

DN123 SvD1212 SDS HD12 Dagen

Andra om , , , , , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Lars Vilks, Konstnär, Häxprocess, Islam, Muslimer, Muhammedteckningar, Desinformation, Politik, Danmark, Rasism, Främlingsfientlighet[/tags]


33 svar till “Mer reklam åt svensk ”Konstnär””

 1. Det var stor uppmärksamhet om gripandet i Danmark igår. Men det kommer nog bara att slå tillbaka mot PET. Gripandet var nog främst ett sätt att kunna kasta ut några person med hjälp av hemliga bevis, det kommer knappast att leda till åtal. Men nu visar det sig att media åter skall publicera muhammedteckningarna, som sympatiåtgärd. I det avseendet är SÄPOs betydligt lägre profil (även om de naturligtvis också läcker information när det passar dem) bättre.

 2. Jag tycker att fötroendet för Säpo minskar i ett läge som detta. Har man dokumenterat hot mot Vilks och ändå inte delger honom vari dessa består så är det något lurt med det hela…

 3. Jinge!
  Lars Vilks är inte ”Konstnär” utan en av Sveriges främsta konceptkonstnärer och konstvetare! Läs hans blogg så ser du vilken förnämlig konstpedagog han är.
  Håkan W

 4. Håkan,

  JAG skulle inte läsa hans blogg. Inte gratis i alla fall. Jag kanske ändrar mig om jag får 1000 kronor i timmen som ersättning för besväret.

 5. Well nu är det ju oavsett vad man än kan tycka om dessa teckningar inte en fråga om att någons känslar evt. såras, men ett tryck ovh yttrandefrihetsfråga.
  Att det sen i förlängning är så skriande tydligt hur Svenska media hukar inför att beröra detta på ett adekvat sätt är bara patetisk.
  T.ex SVD som idag har en artikel;
  Danska tidningar publicerar Muhammed-teckningar
  visat glatt Kurt Westergaards bild, men kan inte visa omtalade teckning, någor dör ju i stort är helt ryggradslöst, då en visning av teckningen ju är journalistisk befogat, mens Kurt Westergaards bild inte är det av hänsyn till tecknarens säkerhet.
  Svensk press i gemen är svag i yttrandefrihetsfrågan och vågar inte stå upp i en sak där även har betydning på denna sidan Öresund…

 6. Hammaren! Jag tror helt enkelt att svensk press följer de pressetiska reglerna bättre än dansk. Behovet av att driva upp rasistiska känslor i landet är mindre.

  Det är mest fascisterna som är intresserade av sådant. Fascisterna, oavsett om dessa bor i Danmark eller Sverige.

 7. Hammaren!

  Jag tycker att dansk islamofobi och främlingsfientlighet ska stanna på andra sidan Öresund!

 8. Jinge, jag tror faktisk att fascistsnacket är ett passerat stadie i detta idag.
  Sen är det ju upp till var och en att gömma sig bak ”pressetiska regler” och på det sätt undvika att komma i skottgluggen.
  Jag och för den saken massor av andra, anser detta vara en ren yttrandefrihetsfråga och inte något som där på olika sätt skal reformuleras med varken pressetik eller annat politisk korrekt dösnack.

 9. Du Hammaren! Så det du EGENTLIGEN bekymrar dig om är alltså tryckfriheten?

  Du har inga som helst politiska motiv eller baktankar genom att driva frågan? Du är bara som medborgare orolig för att tryckfriheten naggas i kanten?

  Men Sydsvenskan har publicerat teckningen på Mohammed med bomb i turbanen idag, Neirkes allehanda gör det kanske i morgon.

  Då ÄR det väl tryckfrihet här väl?

  Måste ALLA tidningar förolämpa muslimer för att du ska anse att tryckfriheten är räddad???

 10. Alla tidningar behöver inte förolämpa muslimer, men om man anser att det är rätt och fullt acceptabelt att publicera bilder ur exemeplvis Ecce Homo, karikatyrer av Jesus, eller annat material som förolämpar kristna bör man ha samma åsikt gentemot andra religioner.

  Och alla tecknare av ”Muhammedkarikatyrer” får ändå mest och bäst ”reklam” från de upprörda muslimerna själva. Det finns många muslimer som befläckar Profetens namn långt mer än tecknarna.

 11. Sant Schwanhof! Frågan är om antalet muslimer står i proportion? Det finns 1 1/2 miljard muslimer, ett tiotal av dessa får VÄLDIGT mycket utrymme i media.

  Varför får inte de 99,99% som skiter i detta komma fram.

  Kan det vara av politiska skäl?

 12. Vi har några spår av yttrandefrihet och åsiktsfrihet kvar här i norden (dock på väg bort tyvärr) och vill någon slänga fram taskigt ritade bilder föreställande något (Muhammed, Jesus, Mona Sahlin…) så är det ok med mig. Detta i sig skapar knappast en ökad rasism eller islamofobi…vad som skappar detta är däremot är alla idioter som angriper de demokratiska rättigheterna för någon att göra detta! Jag har många invandrarvänner och muslimer finns även bland dem…tack och lov så ger de fullständigt fan i Muhammed-teckningar vilket hjälper mig att inte dömma ut en hel religion. Inför genast ett medborgartest för muslimer i detta land: Låt dem alla få se på dessa fåniga bilder och fråga dem sedan om vad de tycker om dem. Börjar de rabbla om hur personer bakom bilden borde fängslas eller värre så skicka ut dem ur landet. Då bevisar de att de inte hör hemma i ett demokratisk samhälle!

 13. Jinge, när halv och helvuxna människor letar upp adresser på folk de inte gillar brukar det finnas anledning att dra åt sig öronen, för då brukar det finnas ett sjukt syfte bakom.
  Du vet liksom jag att det finns rätt många som har skäl för att inte finnas med i telefonkatalogen och i extremfallet även ha skyddad adress.

 14. Christer! Jag har inte sett uppgifter om att de tagit fram adresser. Men det gjorde t.ex. Camilo Goine på mig i förrgår. Han plockade fram mitt mellannamn och eftersom jag är olistad så har han gått i något slags mantalsregister. Han tog mao reda på även min adress, eller iaf stod den där tillsammans med mitt mellannamn.

  Vad tycker du att vi ska göra åt det tilltaget då?

  Ringa Säpo?

 15. Jag upphör aldrig att förvåna mig över den danska rasismen. De gör allt de kan för att djävlas, otroligt…

 16. Ring säpo Jinge. Frågan är om Camilo har gjort något som han inte hade behörighet till, så anmäl för att få reda på hur saken ligger till.

  Sedan är det nog så att om det har gjorts en kartläggning över Vilks boende och färdvägar och det har upptäcks, så lär inte allmänheten få veta det förrän långt efter. Ett av skälen till att inte gå ut med sådana uppgifter är alla knäppgökar som kommer att snubbla runt i omgivningen för att förhoppningvis få se något.

 17. Vilks är ingen kostnär, vad han är vete sjutton, men det han är bekant för fler för är en brädhög och en rondellhund. Då är han gubevars ”kändis”, man garvar!

 18. ”Danskarna hävdar att man publicerar en av Mohammedteckningarna för att manifestera landets tryckfrihet.”

  Än en gång är det dags att göra klart att Danskarna inte är mer muslimhatande än någon annan.

  Att den Ukrainsk-judiske kulturredaktören Flemming Rose på Aftonpesten och hans sionistiska anhang (som startade förra hetsen mot muslimer med ”teckningarna”)fått draghjälp av övriga tidningar och deras politiska redaktioner är däremot klart och Rose är säkert inte helt oskyldig den här gången.

  Sedan kan det vara värt att notera att de två Tunisier som antas ligga bakom de påstådda förberedelserna med bomber inte tillåts försvara sig mot anklagelserna utan utvisas direkt, dömda av ovanstående och enligt rykten och hörsägen.. Eftersom det handlade om påstådda ”förberedelser” till bombdåd är det Polisens sak att bevisa det, vilket man alltså inte gjort. Detta är Der Sturmer-hets av värsta slag och jag hoppas verkligen att Danskarna i gemen tar avstånd protesterar mot fascism och folkhets och av det här slaget i deras namn.

 19. Jo, Christer W (#15), bara tanken på att någon kan slå upp en adress och skicka ett BREV får mig att skaka! Nej, att leta upp en adress är knappast så farligt. Det som är det farliga är orsaken.

  Efter att ha haft polare som blev arresterade för brandbomber (det var gasoltuber till ett kök som det skulle kokas korv på) och fått det uppslaget i Expressen är jag lätt skeptisk till sådana här tillslag.

 20. Man kan undra om svenska eller utländska tidningar vågar publicera en teckning på en av Judarnas profeter . Jag tror de kommer krypa till korset om de gör det
  Jag vill gärna se om yettrandefrihet kan användas mot Judar

 21. Hampus, en del människor har skyddad adress och då kan ett tilltag som att leta upp den och publicera bli katastrofalt.
  När Jinge skrev att det var från något slags mantalsregister så uppfattade jag det som det inte är offentliga uppgifter.

 22. Re: Palestinier.. Det är en mycket bra fundering och ett bra test! Nån jävla ordning måste det vara! Vi får se om Jinge vågar testa om yttrandefriheten kan användas så.. Men jag tycker faktiskt att han gär det litet då och då.. såvitt jag förstått har han en del problem med dom här pro-israeliska grupperna?

 23. Men judendomen i Europa är liten, islam och kristendomen är mycket större. Att publicera en karikatyrbild av Moses i Europa skulle ingen som skulle bry sig om eller tycka var kul, betydligt färre vet vem han är än vad man vet om Jesus eller Mohammed.

 24. Vi måste sluta behandla varandra med respekt istället för att lägg religionen som den högsta prioriteten.
  Religion är historier som är sparade sedan en svunnen tid. ”HISTORIER”.

  Vi trodde även på tomtar och troll på den tiden… och jorde var platt dessutom.
  Sluta tro på skiten…. det är bara påhittad bullshit som ska förtrycka människor.
  Den är dessutom omskriven av män så att den ska passa männen bättre än kvinnorna.
  Det är inte kvinnorna som skrivit….
  Det är tydligt….
  Sluta tro på bullshiten …

 25. Att vi idag går runt och tror på Bibeln är skrattretande… seriöst… tala om korkat beteende.
  Tomtar och troll då? Varför vill ingen ge dom en chans för?
  Eller varför inte bigfoot?

 26. Vi går och gifter oss i kyrkor… kyrkor förtryckte människor, och hade makten och tyckte mycket illa om människor som var författare, filosofer och naturvetare.
  De ville inbilla människorna att följa deras lära för att behålla makten över folket.

 27. Många judar är fortfarande syrak på Albert Engström…
  Angående Lars Wilks så kan jag för mitt liv inte förstå att hans usla teckning som inte hade någon likhet alls med Muhammed väcker något uppseende…
  Men danskarna, som har en rasistisk regering fortsätter och fortsätter
  tänja på yttrandefriheten och i sin förtjusning över att ha kommit på ett sätt att legalt vädra sin rasism trycker och återtrycker bilder som man vet sårar muslimer.

 28. underbart,

  på tal om hot, självaste carl bildt har uttalat sig om att hot bilden är ”är allvarligt”

  anmärknings värt i det hela att säpo inte reagerar kraftfullt och griper tussarna som ligger bakom det hel, eller i minsta laget ge lars beskydd.

  i samband med 11sep attackerna hemligt stämplades rapporter om den saudiska inblandningen i det hela.
  jag minns att man lämnade ut rapp där det stod en hel kapitel om saudiarabiens inblandning med bara blanka sidor. den saudiska ambassadören på den tiden var jätte upprörd för han vill offentlig göra dessa sidor, mot den amerikansk adminstrationens vilja!
  varför lämnar man ut en rapport om saudiarabien med bara blanka sidor!?
  varför framhävar säpo hotet mot vilks och ändå inte ger beskydd! även om den modige yttrandefrihetens beskyddarn vilkes inte ville ha det! är inte det aningen märkligt!?
  ..