Mer FRA-mygel avslöjat


Idag avslöjar Mats Engström fler detaljer om FRA i en ledarartikel i Aftonbladet, detaljer som avslöjar att FRA redan är i full gång med spioneriet mot svenskar.

AB: ”FRA spanar på svenskar utan beslut av åklagare eller domstol. Säpo, rikskriminalen och tullen vänder sig till signalspanarna på Lovön när en person som de är intresserad av är på väg att resa utomlands. FRA sköter avlyssningen, trots att det inte finns stöd för det i rättegångsbalken.

De här uppgifterna är ett av resultaten från samtal med personer som har god insyn i FRA:s verksamhet. Spaningen på svenskar utan domstolsbeslut ska omfatta både personer med uppehållstillstånd och svenska medborgare. Verksamheten ska vara omfattande och ha pågått åtminstone tills FRA-debatten bröt ut på allvar. Sedan Ingvar Åkesson tillträdde som generaldirektör har FRA begärt och fått skriftliga beställningar.”

Att det inte finns stöd för en sådan spaning i rättegångsbalken innebär som jag kan förstå saken att det begås grundlagsbrott. Det strider även mot både EU:s och FN:s deklarationer om de mänskliga rättigheterna, deklarationer som vår regering förbundit sig att följa.

Det faktum att det är en myndighet som bryter mot lagen är särskilt försvårande, och hade det idag varit en socialdemokratisk regering så hade de borgerliga ställt en förtroendefråga och drivit fram FRA-chefens avgång.

Ingen i regeringen kan komma och hävda att FRA agerat på eget initiativ och att regeringen varit okunnig om detta samarbete som de har med Säpo, rikskriminalen och tullen. Och säger Beatrice Ask att hon som justitieminister inte känt till detta lagvidriga agerande så ljuger hon, eller så anser FRA och andra myndigheter att hon är så inkompetent att de inte vågar berätta om hur de faktiskt agerar. Jag vet faktiskt inte riktigt vilket som är värst.

Situationen är motbjudande, vår regering försöker införa en lag som gör FRA:s brottsliga agerande lagligt. De försöker göra det bakom ryggen på medborgarna och de förväntar sig

FRA

att folk trots detta ska känna förtroende för regeringens handlande och deras målsättning. Men regeringens förtroende för medborgarna och folkviljan förefaller vara helt obefintligt. Att frågan om FRA-lagen blivit till en ”bloggbävning” är naturligt, att frågan kommer att leva över valrörelsen 2010 känns självklart. Det finns absolut inga mellanvägar idag. Nu gäller det att stoppa FRA:s pågående lagbrott och samtidigt tillsätta en bred tvärpolitisk utredning om FRA:s mål och medel.

Dessutom krävs det en grundlagsändring så lagen kan tidigast införas efter riksdagsvalet 2014.

AB1 SvD1 HD1 DN1 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]FRA-lagen, FRA, Integritet, DDR, Spionlagen, Östtyskland, Bodströmsamhället, Högerregeringen, Moderaterna, Opinion, Politik, Folkpartiet, Nordkorea, Spioneri, Kommunpolitiker, Motstånd, Usama bin Laden, Terrorism, Mats Engström, Tullen, Rikskriminalen, Säpo[/tags]


6 svar till “Mer FRA-mygel avslöjat”

 1. Jag har sagt det på en annan blogg, men jag skiter numera i FRA-lagen. Den är bara ord på ett papper. Totalt meningslös. Jag förstår itne varför regeringen sätter så mycket på en papperslapp som inte har nån betydelse.
  Om det som FRA sysslar med är kriminellt eller inte tror jag att dom fullständigt skiter i. Dom är ju ändå onåbara. Att dom skulle straffas för sina olagliga aktiviteter är lika stor chans som att jag vinner på lotto, utan att ens spela.
  MUST står ovanför lagen. Tillsammans med SÄPO så har dom alltid gjort och kommer alltid att göra vad dom vill.

 2. Jag har en känsla av att det inte är mer än en petitess om ens det, för den här regeringen som sitter just nu, om grundlagen står i vägen eller inte…

  Men det är fantastiskt hur Matrix-lurad man har varit innan internet, tänk vad lätt politikerna måste ha haft det! Nu blir det betydligt svårare för dem, och det är väl därför det behövs 1984-lagar så att vi lär oss att älska Storebror Fredrik.

 3. ”Nu gäller det att stoppa FRA:s pågående lagbrott och samtidigt tillsätta en bred tvärpolitisk utredning om FRA:s mål och medel.”

  Hear, hear!