Medias brist på proportioner

Egentligen är det märkligt att ett hundratal journalister i tidningar, radio och TV inte vrider om näsan på sina chefer. Den senaste veckan har nyheterna om den ”bilbomb” som någon förvirrad själ försökt åstadkomma i New York toppat praktiskt taget alla löpsedlar i landet.

Inte bara misslyckades tilltaget, det var egentligen ett antal fyrverkeripjäser och en gasoltub som ”terroristen” försökte tända på, det blev också konsekvent betraktat som en jättehändelse. Hade samma sak hänt på Söder i Stockholm, är det någon som tror att New York Times skulle toppa förstasidan med det? Knappast, om det var en galning som likt en ny Jihad Jane ville skapa lite uppmärksamhet, eller om det rörde sig om ett försök till försäkringsbedrägeri är det ingen som vet ännu. Med medias fokus blev från dag ett – al Qaida.

Samtliga media gick på grejen och Dagens Nyheter toppar i skrivande stund nyhetsrapporteringen på webben med denna nyhet. Man påpekar också på förstasidan att rapporteringen om ”bomben” slår ut nyheterna om oljekatastrofen i USA, en katastrof som får nöja sig med en sämre placering på löpsedlarna. Nu har det dessutom konstaterats att bilägaren nyligen var i Pakistan, vilket gör honom extra misstänkt för något, oklart vad.

Oavsett vilka avsikter denne person kan ha haft så visar hans handlag att han är en tämligen ofarlig individ. Han kan i

bombxx

vart fall inte fått någon utbildning i sprängteknik i Pakistan, men media använder feta rubriker trots detta. Det verkar som om grytan ska hållas kokande, världen ska vara rädd för terrorister och inte ifrågasätta Kriget mot Terrorismen vare sig
i Afghanistan eller i Irak.

i Tags: , , , , , , , , dn svd ex ab t

  17 comments for “Medias brist på proportioner

 1. Daniel
  4 maj, 2010 at 09:01

  Sök på ”bilbomb göteborg”.

  Hur många av dom skrivs det något särskilt om?

  Och absolut inte i någon amerikansk tidning.

  • 4 maj, 2010 at 09:26

   Jag behöver inte Daniel. Visst ska man skriva om bilbomber, men ett antal fyrverkeripjäser och en gasoltub är ingen världsnyhet någonstans.

   • Daniel
    4 maj, 2010 at 09:37

    iofs. Det är knappt att det borde vara en lokalnyhet.

 2. anton
  4 maj, 2010 at 09:06

  Du vill föringa denna händelse bara för att gärningsmannen var outbildad i sin gärning.
  Vad hade du skrivit om han lyckats i sitt uppsåt och förosakat en förödelse?
  Hadde du hurrat?

  • 4 maj, 2010 at 09:24

   Den frågan var den dummaste jag läst på ett par månader minst.

   Egentligen borde jag spara på idiotfrågor för att behandla dessa särskilt vid något tillfälle. Mitt inlägg handlar om att detta är en uppskruvad och hypad berättelse som inte handlar om något annat än att skrämma folk för – muslimer. Kan det vara rasism som ligger bakom din fråga, eller är det bara en okritisk hållning till USA och/eller media?

 3. Max
  4 maj, 2010 at 10:16

  Bra inlägg!

 4. Christer W
  4 maj, 2010 at 10:58

  Å andra sidan kan det lika gärna var en virrpanna från kristna högern eller någon annan obskyr högerrörelse, minns Oklahomabombaren och bilen som var fullastad med konstgödsel.
  Därför ska man nog inte förringa effekterna om bilen hade tagit ordentligt eld. Vi vet ju att en del fyrverkeripjäser (bomber) är både kraftfulla och skjuter långt. Dessutom de färgsprakande tillsatserna är bland annat fosfor m.m.. Dessa tillsatser kan tända eld på det mesta med sin värmeutveckling. Exploderande gas är ca 2000 grader under ett kort ögonblick men det räcker mer än väl för att ge oerhörda skador och många döda.

  • 4 maj, 2010 at 11:00

   Man ska inte heller betrakta denna ”bomb” som en Oklahomabomb.

 5. Tomas Johnsson
  4 maj, 2010 at 11:20

  Är så himla trött på amerikanarnas muslimhat, jämt ska de hitta på en ny fiende. Måste vara jobbigt.

  • Veritas
   4 maj, 2010 at 13:47

   Förintelsen, Irak, Vietnam och Hiroshima då?

   Troll undanbedes! / Jinge

 6. Mr. T.
  4 maj, 2010 at 16:35

  Christer W, Det är just den typen av resonemang som du ägnar dig åt som dom vill skapa när nästa terrorattentat mot en federal byggnad kommer att skuldbeläggas på just dom amerikanska medborgarna som har tröttnat på Vita Husets ogiltiga krig och ekonomiska kaos.. Sen om detta attentat utförs av en galning eller av inhyrda legoknektar spelar ingen roll, resultatet blir detsamma..

  Den som orkar bry sig kan ju kolla upp all fakta om Oklahoma bomningen/Timothy McVeigh, det är mycket som inte stämmer i den officiella förklaringen dessutom så finns det en hel drös av ögonvittnen som har en helt annan historia att berätta om detta. Jag litar hellre på ögonvittnen än en korrupt amerikansk regering som ständigt bevisat att dom skiter i grundlagar och mänskliga rättigheter…

  • Christer W
   4 maj, 2010 at 21:09

   Har du kortslutning mellan öronen?

 7. Apan
  4 maj, 2010 at 20:00

  ”Med medias fokus blev från dag ett – al Qaida”

  Wait, what? Kopplingen har om något viftats bort, särskilt av svenska tidningar som inte ens vad jag sett skrivit att mannen är muslim.

  ”Å andra sidan kan det lika gärna var en virrpanna från kristna högern eller någon annan obskyr högerrörelse, minns Oklahomabombaren och bilen som var fullastad med konstgödsel.”

  Vem har genomfört flest terrordåd, muslimska extremister eller den kristna högern? Svaret är uppenbart.

  Känns i övrigt som om många kommentatorer är väldigt ivriga i att svartmåla USA, truth be damned. Världen är inte så svartvit som ni tror.

  • 4 maj, 2010 at 20:25

   De Tamilska tigrarna leder terrorligan, de är kristna. Läs på, börja med Kumms bok Terrorismens Historia. Sedan kan man ju diskutera Hiroshima, Vietnam, Irak och nu Afghanistan. Kanske läge att läsa lite?

   • Apan
    4 maj, 2010 at 20:46

    Jag är ganska väl påläst, men tack ändå :)

    • 4 maj, 2010 at 20:48

     Synd att det inte märks då.. :)

 8. Mr. T.
  6 maj, 2010 at 00:06

  Christer W, Intelligent svar måste jag säga..

Comments are closed.