Media och SITE Institute


För några år sedan så var MEMRI en av medias främsta informatörer om olika webbsidor, eller ljud- videoband från ”Usama bin Laden”. Men eftersom MEMRI startats av folk från den israeliska underrättelsetjänsten så blev media alltmera tveksamma till att använda dem som källa.

Då dök SITE Institute upp som ny källa, det startades av Rita Katz, en kvinna som föddes i Irak av judiska föräldrar. Hennes far avslöjades som spion för Israel och avrättades av Saddam Hussein för spioneri. Rita och hennes mor flyttade då till Israel där Rita Katz sedan gjorde sin militärtjänst. Hon fortsatte sedan tjänstgöra i Mossad och för ett antal år sedan nu startade hon SITE Institute, ett ställe som tillhandahåller diverse videoband och en oändlig mängd rapporter om – extrem islamism.

Det tveksamma med dessa rapporter är att en del av dem visat sig vara fabricerade och konstgjorda. En av rapporterna som avslöjades bestod av en ”al-Qaida”-soldat som hotade USA och västmakterna. Det som senare avslöjades var att ”soldaten” ifråga var en inhyrd skådespelare, det skrevs en del om detta i västerländsk press men media har fortsatt att behandla material som presenteras från SITE som om det alltid vore korrekt information.

Ett problem i sammanhanget är att de servrar som SITE hittar sitt material på sällan ligger i Mellanöstern, själv känner jag bara till ett sådant fall. Normalt så är alltid servrarna placerade i USA, och som bekant har Echelon mycket bra kontroll på den trafik som färdas via nätet i hela världen. Att amerikanska internetleverantörer skulle tillåtas driva servers som egentligen döljer ”al-Qaida” tvivlar jag starkt på. Men det är klart, skulle också media börja tvivla så skulle de gå miste om ett antal braskande rubriker som de som nu förekommer.

Källkritik behöver faktiskt inte kosta några större summor.

Jag kommer återkomma i ämnet, men jag gör det först då det är ordning på min egen hemsida så jag slipper strulet och kan koncentrera mig på att plocka fram källor och andra fakta som visar att medias nonchalans lurar massor av läsare, tittare och lyssnare. Och jag konstaterar att media alltmer sällan redovisar sina källor, jag undrar förstås om det beror på att de vet att SITE Institute förstör trovärdigheten på uppgifterna?

it , , , , , , ab1234 ex123 dn12 svd123


8 svar till “Media och SITE Institute”

 1. Ja det är pinsamt när det avslöjas att amerikanerna själva hyrt in en irakisk skådis för att göra en video som hotar USA. Jag minns det där rätt väl, och man kan givetvis undra en hel del över om ens något av deras videoband är äkta, troligtvis inte. Men snart har du väl israelkramarna här för att dementera, din text stör dem säkert för de gnuggar händerna när media sprider desinformationen.

 2. Det som skulle behöva göras är att medvetet lura dessa tidningars Journalister i en händelse och påvisa just hur mycket inkompetens som finns.

  • Jag kommer ihåg killen från San Fransico som för några år sedan som gjorde en video på sin egen ”låtsas” halshuggning med röster och arabisk tal i bakgrunden. Togs upp i mossor av media som sant tills det visade sig att han bara visade hur lätt det är att lura media.

   • Visserligen görs det varje dag men samtidigt är det utspritt och blir tjatigt, man blir van vid det, till och med förväntar man sig att det ska vara på detta vis. Jag tänkter mer på något som skulle beröra till och med den mest skeptiska individen, kanske är det bara en romantisk tanke ja har, men anser att media är den största fienden för mänskligheten. Pengar styr, Auktär ledarskap styr men inget styr lika mycket som media.

    Första gången någon kastar ett tigerskott hoppar man till, efter ett par gånger slappnar man av och tänker inte mer på det, till skillnad från tigerskottet så kommer man alltid att ta en handgranat på allvar