Media gör bort sig om svinpesten


[column width=”49%” padding=”2%”]
När jag var och handlade nyss såg jag tidningen Aftonbladets löpsedel, den skrek ut att tre gravida hade dött av svininfluensan, men när jag kom hem nyss har bara två dött, och det är två män som uppenbarligen var gravida. Det borde vara en mycket större nyhet än att de dött av influensa vilket uppskattningsvis något tusental lär göra.

AB: ”En man i övre medelåldern har avlidit i vad som misstänks vara svininfluensa. Det misstänkta dödsfallet i A(H1N1) rapporteras från Centrallasarettet i Västerås. – Han dog inne på en vårdavdelning på Centrallasarettet, säger Sjuk- och hälsovårdsdirektör Michael Gårdebäck till VLT. Landstinget väntas berätta mer vid en presskonferens klockan 16.00. Aftonbladet bevakar presskonferensen på plats.”

Man kan förstås fråga sig om varje dödsfall ska få löpsedelsrubriker, men uppenbarligen så faller kvällspressen för frestelsen att sälja lösnummer på andra människors olycka, vilket inte är någon nyhet. Men när tre gravida dör avlider två av dessa är män så bör man nog se över tidningens presentation av nyhetsmaterialet.

När man nu dagligen toppar nätets ”förstasida” med samma sorts material så kan man börja fundera. Läser inte nätredaktörerna vad papperstidningen skriver, har de slutat att ha sina egna och andra tidningars löpsedlar på väggarna?

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]media

En slutsats som jag drar är givetvis att tidningarna gör vad de kan för att sjunka ännu mer i aktning som nyhetsrapportörer. Murvlarna kanske inte gillar jobbet? Jag tycker att tidningarna bör varva ner och spara de braskande rubrikerna och överdrifterna. Nu ropar de på vargen, och vad det leder till vet de flesta vid det här laget…

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ab123 ex12 dn12 svd123 t

[tags]Mediekritik, Svininfluensa, Svinpest, H1N1, Sensationsskriverier, Hype, Överdrifter, Hälsa, Sensation, Lösnummer, Felaktigheter, Information, Pandemi, Media, Politik[/tags]
[/column]


14 svar till “Media gör bort sig om svinpesten”

  • Jonsson: Du skulle ha läst rubriken lite bättre, det VAR tre gravida kvinnor… i USA…

   Det stod INGENTING! om USA på löpet! Jobbar du på Aftonbladet??

 1. Dessutom var uppenbarligen den stackars mannen mkt svårt sjuk i xxxx – Tyvärr börjar medias rapportering/”information” om den sk svininfluensan nu att bli rent löjeväckande och det kan jag inte se att det gagnar ngn, varken sk riskgrupper eller övriga! Jag hoppas att det finns mer vett och sans bland sjukvårdens ansvariga så att uppenbara (vaccineringsbara) riskgrupper prioriteras när vaccineringarna startar!!!
  Såg ngnstans en hänvisning till Monty Pytons pilotsketch och sorgligt nog tycker jag att åtminstone när det gäller viss mediebevakning är det scenariot inte helt irrelevant!

 2. Jag såg oxå rubrikerna om de tre gravida när jag var och handlade nyss. Hajade till och tittade på tidningens framsida, kunde snabbt konstatera att det var tre kvinnor i USA.

 3. Man kan undra varför politikerna har fallit för propagandan om svininfluensan och satt igång den gigantiska aktionen att alla svenskar ska vaccineras. I t.ex. England börjar nu influensa epidemin på att tona ner. Där har totalt c:a 100.000 människor drabbats, vilket motsvarar omkring 15.000 människor i Sverige. Det vaccin som används är dessutom inte testat på någon grupp av den omfattning som nu är aktuell i Sverige och långtidsverkningarna är okända. Vi ska alltså utsättas för ett jätteexperiment med okänt resultat.

 4. Den här rapporteringen om ingenting känns väldigt otrevlig. Det är som om någon håller en förövning om man kan få befolkningen att bli hysterisk, precis som om man övade för krig. Är hela massuppviglingen riggad till åminnelsen av andra världskrigets utbrott för 60 år sedan? (En vanlig influensa som vi har varje år anges som dödsorsak hos 1,000-2,000 personer; 0,2-0,4 % dödlighet av alla som smittas; Jmf att ”leva” har 100% dödlighet.)

  MB

 5. Äntligen en sansad artikel: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3464063.svd

  Som det redan nämnt dör varje år 1000 till 2000 människor i Sverige av vanlig influensa. Dessa två som dött har hört till riskgrupper med nedsatt imunförsvar enligt artikeln i SvD:

  ”De båda svenska fallen följer också ”mallen”. Båda tillhör kända riskgrupper med nedsatt immunförsvar: icke-uppgiven i Uppsala, tuff cancerbehandling i Västerås.”

  Trist att lägga så mycket energi på ett icke ämne.

 6. Palle har en klar poäng.
  Är överhuvudtaget media samhällsnyttiga?

  Återigen är Svenska Dagbladet den mest sansade tidningen. DN, Sexpressen och Aftonblodet är bra att tända brasan med.

 7. Konstigt att inte ett enda ord skrivits om den uppenbart största riskgruppen av alla – RÖKARE – finns det någon grupp människor i världen som har mer nedsatt lungfunktion än en rökare??? Så löjligt uppenbart, men ingen skriver om det… Vem vill man skydda? 1)Läkemedelstillverkarna 2) Tobaksbolagen 3) Arbetstillfällen?? Vilket scenario va, om man FÖRBJÖD framställning/försäljning av tobak. Vården skulle de närmsta 20-30 åren få mycket mindre att göra. De som fyllt sina plånböcker på att distribuera skiten skulle få hitta vettigare sysselsättning och… vi skulle aldrig få så stora konsekvenser av sk pandemier eftersom större delen av befolkningen skulle ha friska, rosa lungor som fyller sin funktion! Rökandet bland riktigt unga har ökat för varje år som går, ta en titt på stan, i Kungsträdgården en fred/lördkväll. I din hemkommun (var den än ligger) rökande har exploderat, verkar vara superinne igen att röka. Så j-a trist och katastrofalt så det finns inte.

 8. Media är som vanligt inte så intresserade av att skriva mer om saker de ältat in legio, när sanningen kommer fram. Den första svensken som dog i grissjukan, hade HIV, den andra var svårt sjuk i cancer och gick på cellgifter och var redan svag.

  2 döda i Sverige, som, ursäkta krassheten, sannolikt skulle dött av andra allvarligare sjukdomstillstånd om de råkat utsättas för det med.

  Pinsamt (som vanligt).

  Sluta läs tidningen.

  John