Magnus Sandelin och A-ordet


Igår lät tidningen Expressen återigen göra sig till estrad för dem som på olika sätt vill göra gällande att antisemitismen ökar i Sverige och världen. Tyvärr så tror jag att resonemanget så långt är delvis korrekt. Det finns tecken som tyder på att en del förknippar Israels oproportionerliga anfall mot Gazaborna med det faktum att landet kallar sig för en judisk stat, precis på samma sätt som muslimer förknippades med terrorattacken mot World Trade Center.

Hur lång tid den sortens fördomar hänger kvar och har betydelse kan jag inte bedöma, men av berättelserna från några av mina muslimska vänner att döma så ser vissa fortfarande oroliga ut när de kommer in på pendeltåget eller i tunnelbanan med t.ex. en medhavd ryggsäck.

Magnus Sandelin: ”Reaktionerna efter att Dilsa Demirbag-Sten i Expressen (22/1) bland annat uppmärksammade hur Jan-Inge Flüchts blogg blivit en plattform för antisemiter på vänsterkanten följer ett alltför välbekant mönster. Trots att hennes artikel inte handlade om kriget i Gaza anklagas hon nu av bloggare i mycket hätska tongångar för att ”försvara massmordet i Gaza”, ”sprida hatet omkring sig” och jämställa Israelkritik med antisemitism.”

Jag är givetvis inte antisemit, lika lite som min blogg är en plattform för sådana åsikter, Sandelin skriver detta i fast förvissning om att en lögn som upprepas tillräckligt många gånger till slut kommer att betraktas som en sanning.

Lasse Wilhelmson skrev en artikel 2006 som publicerades i FIB/Kulturfront. Den hade som rubrik: Med ”antisemitismen” som politiskt vapen. Jag lät Lasse återpublicera den på min blogg senhösten 2007 på grund av dess aktualitet. Något som inte minst bevisas av Magnus Sandelin själv.

Hans artikel finns kvar både här och på FIB/-
Kulturfront för den som känner sig hågad att själv bilda sig en uppfattning.

Den här och Anna Westers replik är publicerade i Expressen nu, de kommer in i papperstidningen i morgon.

Replikerna i Expressen

”Antisemitismen” som politiskt vapen / Wilhelmson

Artikeln i Folket i Bild/Kulturfront

Magnus Sandelins artikel i Expressen

Sandelin på SvT Opinion

it AB DN SDS Dagen1 SvD SDS

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Magnus Sandelin, Antisemitism, Expressen, Bloggosfären, Mellanösternkoflikten, Gaza, Israel, Dilsa Demirbag-Sten, Islamofobi, Palestinier, Politik[/tags]


28 svar till “Magnus Sandelin och A-ordet”

 1. Det är väl antagligen det faktum att Israel tappar oerhört i prestige i världsopinionen som gör att man nu försöker skjuta budbäraren. Jag hoppas att du inte tar illa vid dig av dessa struntskriverier!

 2. Bra Jinge! Nej, jag har aldrig sett vare sig en antisemitisk artikel eller kommentar här.

 3. Jag uppfattar i princip inte nånting som skrivs i kvällstidningarna som seriöst. Inte heller detta svammel. Jag sållar bort 98% av vad som skrivs i kvällspressen. Det är som att ”kratta bajs” att vaska fram nåt vettigt ur dessa massmediala skräphögar och så fort det är möjligt så skall jag sluta lyssna helt…

 4. Med alla dessa lögner från pro-USraeler har de själva grävt en djup grav. Ordet antisemitism är urladdad!
  Man har sätt hur och vilka meddelanden mördarna har lämnat på väggar, intervjuer och som meddelanden skrivna på bomber.
  Hur ockupanter behandlar icke judar är då inte ngn viktig orsak till ökande antisemitism, nä det är bloggare som återger sanningen!?
  för inte tala om arrogansen från USrael politiker…
  sjukt var ordet!

 5. Alla drar de sina strån till stacken så fort rasstaten startar en ny urskillningslös folkmordskampanj, och eftersom israelfanatikerna inte öppet kan förespråka sina dunkla värderingar ger man sig på budbäraren som sagt. Gallskriker man ”Jinge är antisemit” bland hustaken så att det ekar i papegojmedia kan man åtminstone skrämma folk att inte våga läsa sanningen.

  Hollywood drog igång inte mindre än sex filmer om förintelsen medans förintelsen av palestinierna i Gaza pågick för fullt och nu kör ”städtrupperna” i media igång för att rensa upp bland en opinion som fullständigt står bakom brottsoffrena i Gaza.

  Tråkigt att du råkar ut för sådana här påhopp Jinge men det bästa är väl att inte ta i ”antisemit”-smeten och låta folk bilda en egen uppfattning…

 6. Om någon är antisemitisk och rasistisk så är det Svd.På ledarbloggen visar de en ”film” som demoniserar araber i allmänhet och palestinier i synnerhet.
  Att en av Sveriges största tidningar gör propaganda för att rättfärdiga massmord på palestinska barn och kvinnor…har inga ord

  http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=11428

  Dessutom kalla den en satir och jämföra med Halal-tv, lågt, rasistisk och osmakligt.

 7. xxx

  Stå på dig,
  Du har en frisk och Ohycklande blogg som jag och många andra uppskattar.

 8. Blodbadet i Gaza har inte skakat om oss palestinier och palestinavänner enbart, Jinge. Den har skakat om Israels vänner med, eller de av Israels vänner som har några celler som någonstans rymmer något som vi kallar för samvete.

  Slaget var hårt och jag tror att en del inte kan ta det utan slå vilt kring sig för att rikta smärtan och insikten mot fel håll därför att sanningen är ohygglig.

  Hade jag beundrat en stat som sett till att folks kroppar glödde medan de fortfarande levde hade jag skämts ihjäl. Dessa människor har stöttat en stat som pinat palestinierna i mer än 60 år och tagit ifrån dem allt, inklusive rätten att själv berätta, rätten till den egna historien.

  Det som är på väg att hända är ännu mer ohygglig. Det gäller för vissa att hitta nya stenar att gömma sig under, om de inte väljer att resa sig och säga ifrån, oavsett vad den pinade, utsvultne, belägrade och lemlästade människan har för religion eller ursprung. Och oavsett om bödeln är israel, och per automatic därefter är jude.

  Gör de inte det, då kan du ta deras åsikter och putsa dina skor med, för mer än så är de inte värda!

 9. Om Lasse Wilhelmson tror på en sionistisk komplott som styr världens medier borde väl det vara den enklaste saken i världen att citera honom om detta.
  Istället citerar Magnus Sandelin det som LW skriver som de facto har skett, nämligen om prickskyttar som skjuter palestinska barn, om barnen som får sina ben sönderslagna med stenar och om bosättarna som kastar sina sopor över palestinska närliggande hus.

  Ända hans debutbok ”Extremister” kom ut har jag inte tagit Sandelin på allvar. Han får återkomma när han faktiskt kan erkänna att det finns värre rasister i det pro-sionistiska lägret än vad han påstår att det finns rasister inom den anti-sionistiska fåran, de verkliga antijudarna som wahabitiska fundamentalister och nazister förstås.

 10. En lögn är en lögn är en lögn blir till sanning. Sanningen blir inte relevant längre när ingen tror på den.

 11. Jag skrev en replik till Sandelin på Expressen, men den ville de inte ta in. Jag skickade också en artikel till efter-Gaza debatten, men den refuserades med motiveringen att det inte var en replik…

  MVH

  Lasse E

 12. Hur var det nu med Lasse Wilhelmsson? Är han inte jude själv? Kan man då vara antisemit? Kan någon förklara det i så fall?

  Jag vet att semiter kan vara antisemiter, det vill säga araber och andra folkslag som är det. Men att judar kan anklagas för antisemitism?

 13. Jag vet att många skulle uppskatta om Wilhelmsons replik kunde publiceras här om nu inte apmedia mot förmodan vill ta in den…?

 14. ”Reaktionerna efter att Dilsa Demirbag-Sten i Expressen (22/1) bland annat uppmärksammade hur Jan-Inge Flüchts blogg blivit en plattform för antisemiter på vänsterkanten följer ett alltför välbekant mönster. ”

  Härligt citat må jag säga…

  Skulle vara roligt om vi kunde få han som skrev detta att peka ut vad han anser är antisemitiskt på denna blogg. Jinge har ju trots allt en klar vana över att radera rasistiska kommentarer.

  Dock kan jag nog tänka mig att antisemitiska vågor ökar i samhället då Israel aktioner oftast blir judarnas aktioner. Största anledningen till detta är nog att Sionismen har gömts bort av Israel själva.

  När en regering i Israel erkänner de brott mot de mänskliga rättigheter som begicks av sionisterna vid Israel bildande så kanske vi kan se en opposition emot sionism när Israel begår fel istället för antisemitiska spänningar.

  Sen tror jag faktiskt att även palestinierna är en semitiskt folkgrupp. Jag kan ha fel så om någon vet exakt så får ni gärna lägga en kommentar.

  MVH
  Robert Johansson

 15. Jag tycker att du skriver bra Jinge, dessutom har jag aldrig tolkat din kritik mot israel som en kritik mot judar. Sen är det konstigt att somliga kan sitta och leta efter den sortens tecken, vad är det för mekanism som får dem till det? Kan det vara så att den där Sandin försöker göra sig ett namn som extremistjägare och skjuter på allt som rör sig?

 16. Robjoh- Ja palestinier är också semiter. Därav den etymologiska okunskapen av de som använder begreppet enbart för att peka på ”hat mot judar”.

  Jag ser Expressens angrepp på ”avgrundsvänstern”, som de kallar alla som kritiserar staten Israels terror, som en hopplös metod för att legitimera sina egna havererade politiska idéer.

  Alla som följer den här intressanta bloggen vet att det inte från författarens sida förekommer antisemitism. Att som Expressen gör, att peka ut den som antisemitiskt, samt att säga att sådana som t.ex. Esbati ofta länkar hit, är ett försök att manipulera en opinion och bunta ihop människor.

  Syftet med sådana här ”debatter” är att använda världspolitiken som slagträ i en egentligen politiskt kampanj här hemma som går ut på att framställa vänstern som tokstollar.

  Samtidigt som Expressen får igång en debatt om huruvida antisemitismen (förståd mot judar då) får fotfäste i Sverige pågår den ofattbara och makabra verkligheten för tusentals palestinier. Det är den VERKLIGHETEN vi alla i ”avgrundsvänstern” måste och ska fokusera på. Den orättvisa situationen. Man får inte hamna i en position där diskussionen primär hamnmar om att försvara sig från antisemitism anklagelser. Det är att vilseleda ifrån det som faktiskt händer och pågår i Palestina.

 17. Magnus Sandelin skriver i introduktion till sitt alster Gengångarna följande:

  Samtidigt som judar och judiska symboler i Sverige och Europa attackeras så väljer kommunen och domkyrkoförsamlingen i Luleå att ställa in årets fackeltåg till minne av Förintelsens offer.

  Detta snudd på ärakränkande uttalande om Luleå publicerades igår av bosätterrörelsens flaggskepp Jerusalem Post och ingen annan stans i hela världen.

  xxxxxxxx / Jinge

  Sedan gårdagen har iövrigt åtskilliga från Luleå hört av sig till JPost för att refutera artikeln. Dessa personer kommer säkert idag vara lika undrande inför Sandelin och hans jakt på imaginära anti-semiter:

  128. Not correct!

  This is not correct! I’m living in that Swedish city. The decision to cancel the Memorial procession was taken WEEKS BEFORE the Gaza attack. The reason was that so few have participated the last two years. It´s correct that a clergyman mentioned Gaza as a reason, but he is not the organizer. One more thing. I´ve lived in this city for more then 30 years. One remarkable thing is that there is so little racism here. I have NEVER met anyone expressing antisemitism.

  Kjell – Sweden (01/28/2009 11:47)

 18. Att inte Herr Sandelin inte kommer och bemöter Jinges ”antisemism” här utan gör billiga utfall från Expressen är lite märkligt tycker jag. Här skulle han kunna få svar på alla sina frågor, men det verkar som Herr Sandelin inte är intresserad av fakta. Israelvännerna har något gemensamt med staten Israel och det är att skjuta långa skott, närstrid vill de inte befatta sig med.

 19. Vad Magnus Sandelin missar är att människor är faktiskt smartare än vad han hoppas på. Med internet så ökar alla vår chans att hela tiden kolla upp fakta själva.

  Att ett land begår brott mot mänskliga rättigheter, internationell lag och trotsar FN resolutioner har faktist lett till att landet sätts under världsamfundets sanktioner i över 10 år för att sedan invaderas. Detta var Irak. I dag har vi Israel som begått brott mot mänskliga rättigheter, internationell lag och trotsar flera FN resolutioner. Vi är många som påtalar att detta måste sättas stopp för. Vi är många som tar upp vilka brott är det som skett.

  Tydligen är det många som fortfarande anser att brott mot mänskliga rättigheter, brott mot internationell lag och struntandet i FN resolutioner INTE är något som ska tas hänsyn till när det gäller Israel. Mycket märkligt.

  Plötsligt tycker vissa att allt som alla andra länder och människor förväntas följa och leva upp till ett ansvar som Israels regering och folk INTE ska alls behöver leva upp till. Och man väljer att flytta fokus till att det numera handlar om att man hatar Judar. Mycket anmärkningsvärt.

  Läsare som är nya. Jinge är en bland många världen över som väljer att tydliggöra på sin blogg många saker bla Israels brott mot Internationell lag, Israels brott mot mänskliga rättigheter och att Israel vägrar följa många FN resolutioner. Detta är något som vi alla förväntas göra när vi ser brott begås. Men vissa vill att brotten fortsätter och deras sätt att göra det är att hoppas att man kan tysta de som talar. Var smartare och börja tala ni med!

  När någon försöker få in i debatten att kritisera Israels brottsliga agerande innebär att ni är antisemit vet ni att personen ni talar med eller skriver med är enbart intresserad att förlänga en blodig konflikt.

  Fokusera på att hitta lösningar, fokusera på att alla länder och alla människor förväntas respektera mänskliga rättigheter och internationell lag. Att bomba ett folk instängt i ett getto med fosforbomber är bland de grövsta brott ett land kan begå. Så är det bara.

  Har ni inte sett inslaget från 60 minuter som Jinge lade upp igår ber jag er ta en titt på det. Förstå att det är många som verkligen vill dölja det denna dokumentär visar. För här sätts allt på sin spetts. Vilka alternativ har Israel:
  1. etnisk rensa Palestinier
  2. en statslösning där alla palestinier har röst rätt
  3. Apartheid stat lösning.

  Vilken röstar du för om detta skulle gälla oss i Sverige? Jag röstar självklart på enstatslösning där alla är lika inför lagen och demokrati för alla!


 20. Det kan vara på sin plats att komma med en påminnelse om entymologin och historien bakom ordet ”antisemitism”.

  I Nationalencyklopedin står följande:
  (av grek. anti ”mot” och semit I BETYDELSEN* jude)…

  Vidare står också att ordet myntades av agitatorn Wilhelm Marr för att beteckna judefientligheter (som drevs av en grupp kallad ”antisemitenliga”).

  Sålunda har en term som använts på fel sätt av antijudar blivit ett ord som används på fel sätt av de som vill bekämpa judehat (oavsett om det existerar eller ej).

  Jag själv använder aldrig ordet antisemitism, jag säger judehat.

  * min versalisering

 21. Jag fattar inte det där snacket om att antisemitism blir vanligare och accepteras o.s.v. eller för den delen att vänstern skulle vara antisemitisk. Vart fan kommer det ifrån? Jag har bott i Sverige hela mitt liv (nåja, bara 23 år) och nästan aldrig har jag stött på någon antisemitism. Jag varken känner eller är bekant med några människor som tycker illa om judar, jag har knappt ens hört talats om det förutom bland nazister och bland enstaka ovanligt rabiata islamister.

  Fördomar och t.o.m. hat mot muslimer är dock skrämmande utbrett i det här landet, det är inte jättevanligt men man kan på de flesta arbetsplatser, skolor o.s.v. stöta på någon som tycker illa om de där muslimerna.

  I samband med Gaza-debatten så har jag inte läst något anti-semitiskt men upprepade gånger så har muslimer porträtterats som ociviliserade, fanatiska o.s.v. men det tycks ingen reagera på då det på något vis blivit accepterat. Om Sandelin vore en gnutta konsekvent så skulle han skriva om det istället som faktiskt är ett utbrett problem istället för att skriva ännu en artikel i den långa raden av artiklar som upprörs över en antisemitism som knappt ens existerar.

 22. Röde Condoren 24 och Alex 25 har helt rätt.

  Att fortsätta att använda detta av sionisterna ockuperade begrepp, är lika dumt som att besvara frågan: När slutade du slå din fru sist?

  MVH

  Lasse W

 23. Bulten i Bo har ni väl kollat? Om inte gör det! Den senaste bloggningen om Sandelin i Expressen är en verklig höjdare, men samtidigt skrämmande vad gäller definitionerna av så kallad antisemitism som kan komma att gälla vid framtida lagstiftning – huuuvaa…

  MVH

  Lasse W