Legal doping inom skidsporten

Om ungefär en månad så börjar VM i skidor i Oslo, eller kanske borde jag skriva VM i doping, för det råder ingen som helst tvekan om att skidsporten är hårt drabbad av olagliga prestationshöjande preparat och metoder, dessvärre också vissa med fullt stöd av sportens specialförbund.

Att Trabanten på bilden har halkat in i denna artikel beror bara på att den riktiga VM-bilen är en stor SUV av ett känt tyskt märke, en bil som redan exponerats i varje TV-
sändning från världscupen, vad det kostar den tyska bilfa-
brikanten är en väl förborgad hemlighet men var och en kom-
mer att se bilen ett flertal gånger under sändningarna från VM. Så nu vet ni varför en gammal Trabant fått pryda dessa rader.

Norska elitåkare tävlar med en förbjuden astmamedicin i kroppen, det är känt sedan länge. En eller flera har fått dispens från förbudet eftersom de annars inte skulle ha kunnat fortsätta att tävla. I samband med diskussioner om detta så har olika aktiva hävdat att astmamedicinen höjer dem till friskas förmåga, inte mer. Ett påstående som går ut på att den inte skulle höja friskas förmåga blir därmed minst sagt märkligt. En förklaring kan vara att även svenska skidåkare har samma åkomma som några av de norska elitåkarna.

Det är sedan länge känt att svenska landslagets Xxx Yyy lider av astma och därför får använda preparatet, det har sagts i TV:s Vinterstudion, men också skrivits i tidningsartiklar. I samma andetag har det hävdats att skidåkare drabbas av astma väldigt ofta, men att det skulle ha något samband med att de då får tillstånd att använda dopingklassad medicin har aldrig sagts rakt ut.

De vi vet om dopingen inom skidsporten är att massor av utövare har diskvalificerats på grund av den, men många har också klarat sig. Nu i början av tävlingssäsongen så hittade man mängder av tomma blodpåsar och kanyler på ett av de hotell där ett par nationers skidlandslag hade bott. De flesta av oss minns också hur det gick för det finska skidlandslaget för några år sedan, och sedan gammalt har vissa nationer ständigt utpekats som speciellt hemfallna åt doping.

Nu tror jag inte att det är på det sättet, det är så mycket pengar involverade i elitidrott så att många säkerligen tar chansen att använda prestationshöjande mediciner om de kan

SkidsportenEtt renoveringsprojekt precis som skidsporten

förbättra sin uthållighet med en enda procent. Den som tror något annat får gärna fortsätta att tro, men jag tillhör inte de troendes skara.

Och – är det så att just skidåkare drar på sig ohälsa i form av astma, ja då borde de rimligen byta sport till någon som inte drabbar deras hälsa kan jag tycka. Kommer astman först då de just kommit med i landslaget så borde de givetvis hoppa av elitsatsningen. För ett dopingklassat preparat bör aldrig under några omständigheter vara godkänt att användas, i så fall borde det tas bort från listan på förbjudna preparat så att alla får utnyttja det.

För vissa betyder det säkert att de får välja en gammal Trabant som forstskaffningsmedel i stället för den lyxiga SUV som man gör reklam för inom skidsporten, men om inte idrotten själv kan hålla rent, vilka ska då göra det?

it , , , , , , , , , , ab123 ex123 dn123 svd12 svt

  4 comments for “Legal doping inom skidsporten

 1. Kommissarie Larsson
  24 januari, 2011 at 15:10

  Bragderna står som spön i skidbacken.
  Bragdguld åt alla!

  Och guld åt AstraSeneca och alla de andra pillertrillarna med sina nyskapande laboratorier.
  Och guldbonusar åt pillerdirektörerna!

 2. Mikael
  24 januari, 2011 at 18:38

  Just ansträngningsastma i kombination med extremt hög ansträngning i kyla är dock lite av ett specialfall eftersom man inte behöver lida av det annat än vid tung ansträngning i kyla. Men visst finns det fog för att se med lupp på alla enskilda medicineringar. Annars är jag ungefär lika bekymrad över allt värkmedicin som idrottare långt under elitnivå tar nästan dagligen för att prestera bättre. Sådana attityder sprider sig sakta men säkert genom hela samhället.

 3. Erik S
  24 januari, 2011 at 21:31

  Struntprat, tål man det inte så ska man spela innebandy istället.

 4. elpolacco
  25 januari, 2011 at 05:00

  just min landsmaninna Kowalczyk har klagat på norskan…
  man har mätt henner syreupptagningsförmåga efter att hon tagit astmamedicinen….WOW…
  det är som en turbo intercooler…
  Margit tar extra stora doser,

  jag tycker att ska man vara elitidrottsman, då får man inte använda några mediciner alls

  tex. luis Armstrong som vann 6 gånger Tour de France…hade i många år dopat sig med diverse medel,
  sen fick han testikelcancer…
  tillfrisknade
  och kunde legalt ta tillväxthormoner…och massa nnat,
  vilket gjorde att han återhämtade sig alldelles fantastiskt efter 20 mil cyckling, och nästa dag kunde han prestera igen på topp

Comments are closed.