Läkemedelsindustrins julafton?

Nu har man börjat testa vaccinet mot svininfluensan, GSK Glaxosmithkline testar vaccinet på 168 patienter över 61 år, det är listigt eftersom det är den grupp som sägs ha en viss immunitet redan.

DN: ”Studien som görs i Sverige äger rum i Eskilstuna och Örebro med 84 testpersoner på varje ort. Vid två tillfällen med tre veckors mellanrum får deltagarna svininfluensavaccin. Ena gången får de dessutom en spruta vaccin mot vanlig säsongsinfluensa. Andra gången får de en spruta koksalt. Vad de får vid vilket tillfälle är okänt för deltagarna. Sedan för de dagbok över eventuella symtom, som rodnader och svullnader, om de känner sig trötta, har ledvärk och muskelvärk. Är allt som vanligt efter sju dagar kan de sluta rapportera.”

Det är möjligt att bolaget testar på andra åldersgrupper i andra länder, men det framgår inte av DN:s artikel. Ser man till vad många som kommenterar svininfluensan skriver så passar Latuffs bild väldigt väl. Man menar att det hela handlar om något som till största delen beror på läkemedelsindustrins profitbegär. Och visst kan det finnas den sortens överväganden med i bilden från industrins sida, men skulle verkligen smittskyddsinstitutet och socialstyrelsen i så fall gå ut och rekommendera massvaccinering?

Någon kanske invänder att man inte vågar annat eftersom man skulle drabbas av en massiv kritik och det sedan visar sig att H1N1 dödar tusentals svenskar. Annars skulle jag gärna delta i ett sådant vaccintest själv, men det under förutsättning att jag skulle få riktigt vaccin och inte koksaltlösning.

När den första vågen ebbat ut och våg nummer två är på väg så kommer säkerligen ett antal böcker om denna pandemi, böcker som behandlar medias skriverier och politikernas agerande. Personligen skulle jag tycka att det vore intressant att se hur börskurserna utvecklats för de företag som tillverkar vaccinet. En inte alltför våldsam gissning är att kurserna gått upp rejält under det senaste halvåret. Det bevisar

h1n1

ingenting förstås, inget annat än att de som köpte aktier vid en lägre kurs snart kan ta hem vinsten.

Själv brukar jag skämta om att jag egentligen borde bli eremit. Bor man i ett timrat hus långt inne i den stora skogen så riskerar man knappast att smittas av farliga farsoter, visst det finns en gnutta allvar också bakom skämtet, men det är mest för att jag skulle trivas att bo extremt nära naturen, mitt i spenaten. Helst då i trakter där alla stora rovdjur finns. Jag har skrivit om eremiter förr och lär nog göra det igen, ämnet är oerhört fascinerande.

Är det någon som känner till någon hemsida som behandlar ämnet så tipsa gärna.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , dn123 svd12 ab dbl ex t

  5 comments for “Läkemedelsindustrins julafton?

 1. el persson
  13 september, 2009 at 15:29

  De som testar får alla ”riktigt” vaccin vid två tillfällen. Sedan mäter man hur immuniteten utvecklas.
  Dessutom vill man testa för vilka biverkningar man kan se jämfört med vanligt influensavaccin och med ”tomt” vaccin (saltvatten). Eftersom försökspersonerna vid de två tillfällena får dels vaccin mot mexiko-viruset, dels jämförelsesprutan så förmodar jag att de får en i vardera armen. Sedan rapporterar de reaktioner under sju dagar.
  Så i detta test torde det vara svårt att få vaccinet utan att ta koksaltet. Fast jag skulle gärna deltagit i testet, jag har ju åldern inne (sällsynt nuförtiden!).

  Hur det är med börskursen för GSK vet jag inte, men däremot vet jag att medicinteknikföretaget Getinges aktie har gått upp 30 % på två månader.

  PS. Ibland har jag lust att slåss med väderkvarnar. Vi har namngivit influensor tidigare efter var de först rapporterades. Spanska sjukan, (övriga länder hemligstämplade pga kriget), asiaten, hongkong.
  Nu uppkallar vi dem efter de två djur som våra influensavirus kan byta arvsmassa med, fåglar och svin, vilket leder till massslakt av totalt oskyldiga djur.
  Ingen spanjor, asiat eller hongkongbo har slaktats pga av att de hade pass med med samma namn som viruset, jag är säker på att ingen mexikan hade råkat illa ut av det skälet heller.
  Att man slaktar av en fjäderfäbesättning som sprider ett dödligt virus är väl OK, men på vilket sätt var svinen i Egypten inblandade i influensan mer än till namnet?

 2. Christer W
  13 september, 2009 at 19:24

  Jinge, riskerna med att bo isolerat under mycket lång tid och möta civilisation vid få tillfällen är betydligt större än att ständigt vara exponerad för diverse förkylningar och andra triviala sjukdomar. När isolerade stammar, familjer och eremiter möter människor från det urbana samhället brukar mötet få katastrofala konsekvenser för dem, de dör i ganska stor omfattning.
  För övrigt är hela övre norrlands inland allt mer glest befolkat, det ena huset efter det andra blir tomt eftersom gamlingarna i obygden börjar dö ut. Du kan säkert köpa ett skogshemman för en struntsumma mitt ute i ingenstans, men några rovdjur lär du inte se om de är normalt funtade, då håller de sig borta från människan och dennes boningar.

  • 13 september, 2009 at 19:37

   Jinge, riskerna med att bo isolerat under mycket lång tid och möta civilisation vid få tillfällen är betydligt större än att ständigt vara exponerad för diverse förkylningar och andra triviala sjukdomar.

   Men helt isolerad drömmer jag inte om att vara, men det är en intressant fråga eftersom jag tror att människan INTE är konfigurerad för att leva i bostadsområden i lägenheter. Tror är f.ö. ett felaktigt ord i sammanhanget… Men endera dagen kommer jag att skriva om mina tankar på den punkten.

   • el persson
    14 september, 2009 at 06:28

    Grotta som grotta …

 3. 13 september, 2009 at 23:50

  De får säkert sockerlösning hela bunten!

Comments are closed.