Lakejen Mahmoud Abbas?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Jag har vid ett flertal tillfällen förundrats över den palestinska myndighetens agerande på Västbanken. Det har varit småsaker ibland, andra gånger så har jag frågat mig vad palestinierna som lever där tänker och tycker om saker och ting.

Nu visar det sig att Mahmoud Abbas och PLO-ledningen har dragit tillbaka sitt stöd för Goldstonerapporten, den utredning som konstaterade att både Hamas och Israel brutit mot de Mänskliga Rättigheterna i kriget i Gaza. Hamas genom att upprepat skjuta raketer, Israel genom att skjuta civila palestinier som viftat med vit flagg inför de israeliska trupperna. I bägge fallen rörde det sig om systematiska och upprepade brott mot MR.

Per Gahrton/Palestinagrupperna: ”Redan på lördagen (3/10) kunde de palestinska tidningarna rapportera att Palestinska Myndighetens ekonomiminister avgått i protest mot PLO-ledningens agerande i Genève. Det var dessutom den andra protestavgången ur Mahmoud Abbas’ regering på kort tid. Nyligen avgick ministern med ansvar för Jerusalem som protest mot alltför svagt motstånd från den Palestinska Myndigheten mot Israels omfattande omstrukturering av staden i syfte att ”judaisera” den och tränga ut den palestinska befolkningen.”

Idag berättar Aljazeera att Syrien skjutit upp ett besök av Mahmoud Abbas i Damaskus beroende på denna händelse. Jag vet också att väldigt många länder och grupper protesterar kraftigt mot den palestinska myndighetens agerande. Samtidigt så blir jag förundrad. Jag måste medge att jag troligen är ett offer för mina egna fördomar, men om en stor andel av befolkningen på Västbanken känner sig svikna av Abbas, hur kommer det sig då att han kan fortsätta att agera, att han inte jagas iväg?

En palestinsk vän förklarade att de poliser/soldater som USA och Israel utbildat och utrustat hade som huvuduppgift att skydda Abbas. Det kan vara sant, jag vet inte.

Per Gahrton igen: ”Har Mahmoud Abbas inget lärt av historien? Palestinierna har gjort ofantliga reträtter under 42 års ockupation – och vad har de fått i utbyte? Enligt samstämmiga palestinska vittnesmål – från dem som är tillräckligt gamla för att minnas – är ockupationen idag mångdubbelt värre än den var på 70- och 80-talen, d v s före upprättandet av en palestinsk myndighet och före PLO:s erkännande av Israel och övergång från väpnad till enbart politisk kamp. I utbyte för att man slutat slåss (i varje fall PLO

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Abbas

och Fatah), åtagit sig att själv administrera sin maktlöshet och misär, accepterat att nöja sig med 22 procent av det ursprungliga Palestina och erkänna en judisk stat på 78 procent av det egna landet, har man fått – en EU- och USA-finansierad byråkrati som gör att ett litet palestinskt ledarskikt kan leva relativt gott, medan majoriteten av palestinierna har dömts till både fattigdom och maktlöshet och, inte minst, hopplöshet.”

Protesterna mot den palestinska myndigheten har knappast någonsin varit så stora någonsin som nu, men Abbas lever vidare bakom sin USA- och Israelutbildade livvaktsstyrka bestående av 16 000 soldater. Självklart så har Israel haft mer än ett finger i denna soppa, men de har också haft ett starkt stöd av USA och – EU.

Per Gahrton: ”Bara på ett område har palestinierna en total överlägsenhet – när det gäller folkrättsligt stöd för sin sak. Palestinierna har rätten och moralen på sin sida. Det är naturligtvis på den grundvalen en icke-våldslig kamp bör föras, såväl av diplomater som av politiker och ”vanligt folk”.”

Tyvärr så tror jag att missnöjet bland palestinierna kan ta sig dramatiska uttryck, och jag vet inte vem/vilka som skulle klandra dem?

[/column]
intressant Per Gahrtons artikel Anna Wester Andra om: , , , , , , , , , , , dagen svd1 hd 1 t


11 svar till “Lakejen Mahmoud Abbas?”

 1. Amnesty International uppmanade igår Ban Ki Moon att vidarebefodra Goldstones rapport till Säkerhetsrådet trots Abbas förräderi. Rätt så många insisterar idag på att rapporten ska antas som den är utan omröstning. Går det inte via Säkerhetsrådet kan man via Generalförsamligen se till att den hamnar hos internationella brottsdomstolen.

  Det enda Abbas åstadkom med sitt förräderi är att klä av sig naken i palestiniernas och omvärldens ögon. Försoningsavtalet med Hamas som skulle ha undertecknats den 22 oktober verkar inte bli av. Palestinierna uppmanar Hamas idag att inte försonas med fähundarna i Ramallah. Flera Fatahledare har uttryckt bestörtning över Abbas agerande, däribland Arafats systerson Nasser al-Qidwa. Om Fatah tar avstånd från Abbas vilket de måste göra ganska snart, för annars spricker organisationen, har han ingenting att göra i Ramallah längre. Saeb Erekat, Salam Fayyad och andra i Abbas närhet måste börja se sig om efter länder som kan tänkas ta emot dem.

  Stämmer israeliska uppgifter om inspelningar där Abbas i egen hög person ber israelerna att fortsätta bomba Gaza tills Hamasstyret kollapsar, kommer han nog inte att hinna fly om han så vaktas av hela israeliska armén plus NATO. I besta fall får väl några palestinska tanter ta itu med honom och ge honom en omgång med sin skor. De har gjort det förr.

 2. Amira Hass är som alltid lika vass:

  A great deal of political folly and short-sightedness was bared by that phone call, on the eve of Hamas’s celebration of its victory in securing the release of 20 female prisoners. Precisely on that day, Abbas put Gaza in the headlines within the context of the PLO’s defeatism and of spitting in the face of the victims of the attack – that is how they felt in Gaza and elsewhere.

  Abbas confirmed in fact that Hamas is the real national leadership, and gave ammunition to those who claim that its path – the path of armed struggle – yields results that negotiations do not.

  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1118892.html

 3. Stora demonstrationer på Västbanken idag och krav på klarhet om vad som hänt för att utkräva ansvar.

 4. Hamas är den enda legitima och folkvalda Palestinska regeringen. Per Gahrtons manande till en icke-våldskamp mot Israel är beundransvärd men utsiktslös. Det enda som biter på Israel är det enda som Israel själva använder sig av: Hot och våld.

  Ner med den illegala statsbildningen! Ett land – Palestina!!!

 5. The Independent skrev den 1 oktober om hur Israel hotade Abbas-regimen med att dra in radiospektra för palestinsk mobiltelefoni om de inte drog tillbaka stödet för Goldstonerapporten:

  ”It’s a condition. We are saying to the Palestinians that ‘if you want a normal life and are trying to embark on a new way, you must stop your incitement,” Mr. Kital said. “We are helping the Palestinian economy but one thing we ask them is to stop with these embarrassing charges”

  Så går det när man gör sig beroende av och kollaborerar med den den sionistiska entiteten.

 6. Problemet med Goldstonerapporten är att den även anklagar den palestinska sidan för krigsförbrytelser. Det är samma gamla svinaktiga metod som EU kör med – alla EU-politiker är enormt rädda för att ensidigt anklaga Israel för något för då slänger Israel som vanligt in sin antisemitismjoker. Palestinierna har all moralisk rätt till väpnat motstånd mot israeliskt våld och ockupation. Gå och lägg er idiotiska EU-politiker!!

 7. Palestinierna kräver Abbas avgång och vill ställa honom inför rätta
  Abbas och den palestinska premiärminister Fayad skyddas av den Israeliska underrättelsetjänsten Mossad dygnet runt och så har det varit sedan Abbas valdes till president posten

  Palestiniernas vrede och ilskan mot Abbas växer för varje dag , Presidenten omsvängning kom efter massiva påtryckningar från USA och Israel Palestinierna vill veta vad som har hänt , vem som har fattat detta beslut och orsaken
  Abbas säger att palestinierna behöver mer tid för att vinna internationell stöd men han döljer sanningen och vägrar hålla tal till sitt folk

  Beslutet av Abbas att stoppa rapporten är mycket häpnadsväckande och ett slag i ansiktet på Goldstone och alla människorättsorganisationer , Abbas uppmuntrar den Israeliska ockupationen att fortsätta med sina brott
  Många människorättsgrupper kommer att marschera på västbanken för att som de säger ” skipa rättvisan” och fördömer den palestinska myndigheten

  Israels ledare var mycket rädda för rapporten och dess konsekvenser och de lyckades i samarbete med USA att stoppa rapporton tillfälligt för att sedan begrava det