Kvinnoforum och ekonomisk brottslighet?

Den senaste veckan har vi allt oftare hört talas om stiftelsen Kvinnoforum och den verksamhet som de bedriver som gymnasieskola för flickor, Xist.

Verksamheten får såvitt förstår saken både kommunala och statliga bidrag för att sköta denna undervisning men dessa pengar tycks ha använts till något annat än lärarlöner, skolmat och annat som de var avsedda till. Igår stod det en notis i SvD om att de begär rekonstruktion hos tingsrätten, något som om den beviljas, innebär att skattebetalarna ska gå in och betala de anställdas löner en gång till, trots att Kvinnoforum redan fått bidrag till dessa samt lokalhyror mm.

Idag berättar Svenska Dagbladet att Kvinnoforums 90-konto stängts på grund av att dess VD, Bam Björling, inte ansett sig ha tid att besöka Stiftelsen för insamlingskontroll (90-konton) och berätta varför deras årsredovisning inte sänts in.

SvD: ”Kvinnoforum fick sitt konto i augusti förra året. Sedan dess har stiftelsen redan brutit mot flera av kontrollstiftelsens regler: ansöknings- och årsavgifterna har betalats för sent och organisationen har inte skickat in någon årsredovisning, trots påminnelse och förseningsavgift.

– Det är självklart att vi inte kan försvara organisationen om den inte skickar in någon årsredovisning, säger Eva Birath, kanslichef på Stiftelsen för insamlingskontroll.

Efter SvD:s artikel om hur skolmat, hyra och skolmaterial inte hade betalats av Kvinnoforum för tjejgymnasiet Xist, kallade kontrollstiftelsens chef Eva Birath till ett möte med vd:n Bam Björling.

– Kvinnoforum svarade att de inte hinner komma. Det är inte acceptabelt, säger Eva Birath.

Då fattade Stiftelsen för insamlingskontroll beslutet att dra in 90-kontot, en relativt ovanlig åtgärd.”

Personligen ställer jag mig mycket undrande inför dessa medieuppgifter. Stämmer det så tycker jag att det vore dags för ekobrotts-

Xist

myndigheten att syna Kvinnoforums verksam-
het. Kan inte VD:n Bam Björling klargöra varför skattepengar som skulle gå till lokalhyra, löner, skolmaterial och skolmat försvunnit, eller varför man inte redovisar insamlade medel till kontrollstiftelsen så tycker jag att det mer handlar om en polisiär fråga, man bör utreda om brott är begånget.

Visar det sig att det inte är brottslighet som ligger bakom detta så anser jag att Stockholm Stad och skolmyndigheterna bör tillsätta en opartisk utredning för att bringa klarhet i hur det kan komma sig att lärarlöner, pengar till lokalhyror och skolmat bara kan försvinna. Och varför ifrågasätter inte media vad det är som händer?

Bam Björlings blogg innehåller ingen information av värde, senaste noteringen är om en fotbollsmatch 10 juni i år.

SvD1 DN it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Kvinnoforum, Bam Björling, Xist, Förskingring, Skattemedel, Ekobrottsmyndigheten,Brottslighet, Polisen, Redovisning, Politik[/tags]

  5 comments for “Kvinnoforum och ekonomisk brottslighet?

 1. Matte
  12 september, 2008 at 10:53

  Jag hörde att de är polisanmälda nu så det blir nog en skandal som växer detta.

 2. nature
  12 september, 2008 at 11:05

  Kvinnor kan, också!

 3. Gräsgröna Guldbaggen
  12 september, 2008 at 12:34

  Bam Björling – vem är hon? Gav mig genast ut på Internet för att söka främst negativa fakta, hade för mig att hon var en svikare. Fann istället det här: http://www.folket.se/folket/07_archive.php?id=127779&freetext=energi

  Låter mig nöja med det för stunden. I intervjun fäste jag mig särskilt vid: ”Drivkraften att alla ska tycka likadant är det största hotet mot utveckling och rättssäkerhet. Jag vill ha ett motsättningarnas paradis, det är mycket roligare. Jag tror på mångfald!”

  Precis så, Bam! Gammelpressen, främst kvällspressen, tvingar oss in i en farlig likriktning genom hetsjakt på oliktänkare. SÄG något fel och det goda du GJORT är som bortblåst.

  Det är visserligen inte det fria ordet som frågan gäller nu utan här verkar det för Kvinnoforums del röra sig om grov ekonomisk misshushållning, kanske brottslighet. Och det är inte försvarbart. Täby-uppvuxna tyck få en slarvig relation till pengar. Fortsättning följer.

 4. Donald
  12 september, 2008 at 14:11

  Som Nature säger, kvinnor kan. Kvinnor har inte ett större rättspatos än män. Kul att de använde könet till ekonomisk brottslighet.

 5. hormonduschen
  26 september, 2008 at 00:24

  Det är många som jobbat på kvinnoforum som kan vittna om ekonomiska oegentligheter samt rent skamligt höga löner för vissa i ledningen och otroligt knappa resurser och material till eleverna på skolan. Lönerna till de altför många anställda ”tjänstemännen” på kontoret åt upp merparten av alla pengar som kom in till stiftelsen

Comments are closed.