Kungen fyller 65


I morgon fyller Hans Majestät Carl XVI Gustaf sextiofem (65) år och borde därmed låta sig pensioneras för att sedan dra sig tillbaka på något lämpligt slott, eller varför inte till den Franska rivieran där familjen lär ha ett strandnära krypin på fyra-fem hundra kvadratmeter.

SvD: ”Men trots uppnådd pensionsålder – och rekordlågt förtroende hos svenska folket har kungen inga planer på att lägga kronan på hyllan. – Det hör ju till att monarken utför sitt arbete så länge han är vid sina sinnens fulla bruk, säger han till TT… …Frågan är dock om kung Carl Gustaf har svenskarnas förtroende. SOM-institutet vid Göteborgs universitet har sedan 1995 gjort årliga mätningar över svenska folkets förtroende för olika samhällsinstitutioner, däribland kungahuset. Och över tid är det allt annat än positiva siffror för familjen Bernadotte.”

Man kan fastslå att kungen intet har något större förtroende bland svenska folket. Det är ett antal äldre hattförsedda damer som vinkar uppskattande när kungaparet behagar visa sig, men de blir färre och färre. Men kungafjäsket i media består, nu är Victoria och hennes man i London för att fira det bröllop som sker i den engelska kungafamiljen, och enligt uppgift så måste prinsessan visiteras innan hon släpps in till de engelska kungligheterna. Det är begripligt, svenska kungahuset har förlorat anseendet under det senaste året.

Eftersom kungen firar sin födelsedag idag så utgår jag ifrån att han uppvaktas av ett koppel ”kaffeflickor” som rekryterats från stadens sexklubbar, precis på samma sätt som beskrivits i boken om honom. Artikeln i Svenska Dagbladet berättar om ett kungahus på dekis, fallande opinionssiffror leder till att Herman Lindqvist dragit slutsatsen att kungadömet snart är vid vägs ände. De gamla tanterna fortsätter att vinka, möjligen drömmer de om att vara kaffeflickor, jag vet inte. Men kungen har inget intresse av jämnåriga kvinnor, han vill helst ha tonåringar såvitt jag förstår, han och Silvio Berlusconi.

Han säger till TT att det hör till traditionerna att ”monarken utför sitt arbete så länge han är vid sina sinnens fulla bruk”, och därmed visar han för omgivningen att han inte ens förstår innebörden av det han själv säger. Få hade väl trott att vår kung skulle umgås med småflickor, betydligt yngre än sina döttrar, samtidigt som han påstår att han är vid sina sinnens fulla bruk. Ja, elaka kvinnor påstår visserligen att mannens huvud inte sitter mellan axlarna, och kungen bär syn för sägen.

Jag noterar att kvällspressen skriver spaltmeter om hans dotters besök i London, själv var han väl inte välkommen efter att han skämt ut den lilla yrkeskår han tillhör. Själv ska han nog vara glad över att han inte levde på 1600-talet, då hade han antagligen släpats till Stortorget och blivit dekapiterad.

it Andra om: , , , , , svd1 dn1 ex123 ab12 svt ekot1


6 svar till “Kungen fyller 65”

  1. Skall Victoria visiteras i London? Är det sant? Och det akcepteras av UD och Kungahuset? Det är en förnedring av sveriges blivande statschef! Kronprinsessan borde vända på klacken och åka hem!!!

    • Jaja, lite förnedring får vi svenskar stå ut med dagligen. Värsta förnedringen hade väl varit om de visiterats på vägen ut ifrån festen. :)

  2. Men tänk då på att det är en ovanligt fin fest det sjangserade brittiska hovet bjuder in till.
    Inte ens välkända högermän som Tony Blair och Gordon Brown fick ju komma. De saknade visst någon kunglig ordern eller hur det var.

  3. Jag tillhör en av dom som tror att fjäsket i media faktiskt kan bidra till kungahusets avskaffande. Mera gullegullande om deras dekadenser så får folket nog och reser sig. Kungahuset är en tumör på den svenska demokratin och jag hoppas att den senaste tidens fjäsk kan få den republikanska snöbollen att rulla snabbare.

    • Man skulle ju inte säga någonting om det engelska kungabröllopet inträffade i en tid av relativ nyhetstorka. Men ett kärnkraftverk står och pustar ut radioaktivitet för fullt och de arabiska folken håller just nu på att ändra om maktförhållandena i hela Mellanöstern (och troligen inte bara där).