Kristna i Jerusalem vill att judar ska sluta spotta på dem


Om kristna oupphörligen beskylls för att vara antisemiter, vad ska man i så fall kalla det som vissa judar utsätter kristna kyrkomän för i Jerusalem?

Haaretz: ”A few weeks ago, a senior Greek Orthodox clergyman in Israel attended a meeting at a government office in Jerusalem’s Givat Shaul quarter. When he returned to his car, an elderly man wearing a skullcap came and knocked on the window. When the clergyman let the window down, the passerby spat in his face. The clergyman prefered not to lodge a complaint with the police and told an acquaintance that he was used to being spat at by Jews. Many Jerusalem clergy have been subjected to abuse of this kind. For the most part, they ignore it but sometimes they cannot.”

Det här är dessvärre inga nyheter, jag har skrivit om det flera gånger förut. Uppenbarligen är det ett så stort problem att vissa kristna väljer att inte gå ut periodvis, utan väljer att stanna inomhus. Om man ska dra några slutsatser av detta vet jag inte, men man kan i alla fall konstatera att det förefaller vara en viss brist på tolerans i det israeliska samhället.

Andra om: , , , , , , , it

Haaretz Dagen12

[tags]Israel, Kristna, Judar, Förakt, Ofredande, Distriminering, Mellanöstern, Politik[/tags]


20 svar till “Kristna i Jerusalem vill att judar ska sluta spotta på dem”

 1. Att det var så här illa ställt med den Israeliska religionsfriheten hade jag aldrig kunnat tro. Faktum är ju att det faktiskt verkar som om kristna behandlas bättre på Gazaremsan än i Israel.

  Har b l a hört att det finns, eller förmodligen fanns, en kristen skola i Gaza dit Hamasledare ska ha skickat sina barn. Kanske är det endå så att Hamas inte är mer religiöst extrema är de ”fromma” judarna i Israel.

 2. Kristna och muslimer i Palestina har alldrig haft broblem med varandra och har levt i frid och fröjd innan Israeler okuperade det Palestinska marken.

 3. Hellre en spottloska än vit forfor och utarmat uran….

  Men det är klart att spottloskor kan knappast levereras ostraffat i en stat där alla medborgare har samma rättigheter…

  MVH

  Lasse W

 4. Stämmer #Palestina, och i nästan alla länder med muslimsk majoritet kan man skåda en religiös och etnisk mångfald, en sådan som Israel med våld försöker sträva ifrån i sitt försök att bilda en religiös etnokrati.

 5. Kommer ihåg ett program jag såg förra sommaren på en norsk kristen religiös kanal. De hade någon Israel på besök som bla tog upp hur hotade och rädda kristna är i Gaza och västbanken därför att araber hotar dem.

  Hur mycket lägger Israel ner på att sprida sina lögner?

 6. Han hade till och med skrivit en liten bok/häfte om det som gick att köpas.

  Har ni märkt att allt Israel skuldbelägger andra för är oftast just det Israel gör själv.

 7. Felastinya@

  Det var den länken jag läste det på. Kanske vore nåt att skicka till de medier och privatpersoner som sprider lögner om det påstådda ”Sharia-styret” som Hamas ska ha ägnat sig åt på Gaza.

  Världens folk måste få veta sanningen om Hamas. De må ha en hård retorik men jämför man med det höger-sionistiska partiet Israel Beiteinu och dess partiledare Avigdor Lieberman, det är han som talat om kärnvapen över Gaza bland mycket annat, så framstår Hamas som mycket måttfulla i mina ögon.

 8. @Palestina och Mustafa: Korståg och kristna brittiska kolonialister talar väl något emot att det alltid skulle ha varit frid och fröjd emellan kristna och muslimer i området innan Israel bildades. Sen var det ju faktiskt kristna falangister med israels goda överseende som massakrerade palestinier i Sabra och Shatila. Något idylliskt förflutet emellan kristna och muslimer har aldrig funnits i Palestina (eller världen för den delen), historien innan 1948 är tyvärr fylld av krig och elände den också, i såväl Palestina som resten av världen.

 9. Ja precis.
  Du har rätt Martin.

  Det är så konstigt att man ställer krav på Hamas och isolerar, bojkottar, ignorerar, terrorstämplar m.m när i självaste knesset så erkänner de flesta INTE en palestinsk stat, utan säger rakt ut helt enkelt att de ALDRIG tänker följa några resolutioner och lagar, utan tänker fortsätta med att utplåna palestinierna och bygga bosättningar m.m för att uppnå den ideala storjudiska staten!

  Jag menar, är det inte israelerna som är det största hotet i världen?!
  Att ens nämna atomvapen mot 1.5 miljoner människor som man redan låtit svälta i 3 år och attackerat brutalt, är ju helt fruktansvärt och skrämmande!

  Att Hamas är folkvalda borde säga väldigt mycket om vad palestinierna tycker och vill ha.

  Och att omvärlden inte kan respektera en folkvald regering, det är ju riktigt knäppt.

  Ja, världen är allt konstig, och dubbelmoralen och hycklerin börjar bara att synas mer och mer från många länder..och personer…

 10. Israel tror blint och på allvar på en nödvändighet av en egen överhöghet….

  ….överlägsenhet, chauvinism, narcissism, fascism, rasism…

  ….med 200 atombomber i bagaget….

  ….skrämmande

 11. Att vara europeisk bosättarkolonist lockar inte direkt fram de bästa dragen hos en människa. Man är nästan förutbestämd att skaffa sig ett rasistiskt illvilligt förhållande till dem man har stulit landet från – dessa måste nödvändigtvis vara mindre värda, annars blir det man själv har gjort ett motbjudande brott. Men eftersom skuldkänslan inte helt kan döljas måste den projiceras på andra som upplevs som hot som måste bekämpas.

  Bunkermentaliteten känns igen från Sydafrika under apartheidtiden och från Algeriet på den franska tiden. Bland annat. Som bekant slutade de senare med att slänga bomber i franska förorter som hämnd för att inte franska staten förde ett mer resolut krig mot algerierna.

 12. Det är bra att din blogg finns jinge! Det är ont om tidningar som vågar skriva sanningen av rädsla för att bli påhoppade av israellobbyn!

 13. Till Erik:

  Korstågen och de brittiska kolonialisterna var inte från Palestina eller Mellanöstern. Dessa krig var emot både Palestinas Muslimska och kristna befolkning eftersom de flesta kristna Palestinierna tillhörde en annan sekt än dem (korsfararna).

  Vad har det att göra med hur Palestinska Muslimer och Kristna kommer överrens?

  relationen mellan Palestinska Muslimer och kristna är inte som det är/var i Libanon bland kristna och Muslimer, även Kristna Palestinier sågs som fienden av falangisterna.

  Jag känner till en kristen Palestinier som kallas för Ahmed (ett Muslimskt namn), många kristna Palestinier brukar även sända fredsvälsignelser över Profeten Muhammad för att visa respekt mot Muslimer i Palestina, finns många sådana exempel på hur Muslimer och Kristna i Palestina står väldigt nära vilket märks tydligt av just sådana små exempel som man stöter på i vardagen.

 14. Det är en farlig kombination att fullständigt ha internaliserat en offeridentitet och samtidigt förfoga över en kärnvapenarsenal.

  En stat. Sanningskommission. Krigsförbrytartribunal.

  Eller Armageddon.

 15. @Yafa: Nu anmärkte jag faktiskt på ett påstående om hur kristna och muslimska relationer i Palestina hade sett ut inte om hur relationerna mellan kristna och muslimska palestinier har sett ut historiskt. Med tanke på områdets våldsamma historia betvivlar jag starkt påståendet att ”Kristna och muslimer i Palestina har aldrig haft problem med varandra”. Jag säger inte att problemen inte har varit värre än någon annan stans eller mellan andra religiösa grupper men jag är mycket skeptisk till all historieskrivning som porträtterar ett idylliskt förflutet där alla levde i frid och fröjd vare sig det handlar om Sverige eller Palestina.

 16. Erik, idylliskt är det inte ens mellan folk från samma religion, dvs Muslim och Muslim samt kristen och kristen, problem uppstår mellan alla människor, även mellan folk från samma familj men det betyder inte att situationen i allmänhet inte är bra mellan Muslimer och Kristna i Palestina, som sagt så var inte korstågen ett inbördeskrig mellan Palestinska kristna och Muslimer utan det var Europeiska kristna som kom för att slakta Muslimer, judar och kristna som inte tillhörde deras sekt samt för att ta över landet, det har inget att göra med de Palestinska kristna och Muslimerna som delar samma kultur. Tidigare så sågs både kristendomen och Islam som samma sak för invånarna i vissa byar och man bad på samma ställen. Hade Palestina vart ett land som inte blivit invaderat av olika stater så kanske det hade vart blodigt mellan de Palestinska kristna och Muslimer men eftersom dem alltid lr iallafall nästan alltid haft samma fiende och levt i samma situation under samma förhållanden så har det blivit så att man hållit ihop utan några större problem än de som även sker mellan folk från samma religion.

 17. @Yafa:
  Nu kanske jag drar mig ned på en alldeles för detaljerad nivå men jag hoppas du förlåter mig.

  Under det första korståget intogs Jerusalem 1099. Då hade den lokala guvernören fördrivit den lokal kristna befolkningen men judarna fick stanna kvar och kämpa tillsammans med muslimerna. Båda de muslimska och judiska invånarna blev massakrerade av korsfararna.

  De kristna blev således fördrivna för att anfallarna var kristna och kanske anslöt de sig också till de kristna anfallarna. Den judisk-palestinska befolkningen har på samma vis frivilligt eller genom att de känt sig tvingade ändrat sina identitetskopplingar till sina före detta grannar efter det att sionistiska rörelsen tog fart och judiska immigranter från Europa anlänt.

  Min poäng är att utländska invasioner av människor som erbjuder vissa grupper speciell status, p.g.a. t.ex. religion, kommer att påverka lojaliteterna och identiteterna även inom gruppen då dessa inte är huggna i sten (hur mycket det påverkar är naturligtvis omöjligt att säga). Det gäller palestinier lika väl som andra folkgrupper.