Konstiga bilder i bloggosfären


Av någon mystisk anledning fascineras jag av lite underliga miljöer som detta garage. Jag vet inte varför men så är det.

Den egentliga orsaken till att jag visar den här bilden är att jag vill visa på bildens balans. Den lutar inte åt vare sig det ena eller det andra hållet. Tyvärr bortser många bloggare från det faktum att en horisont ska vara horisontell. Det beror inte på att de saknar bildbehandlingsprogram för sådana finns det en uppsjö av.

Orsaken måste vara antingen att de helt struntar i saken, att de inte bryr sig, och det är väl godtagbart. Men beror det på att de inte förstår så är det givetvis tråkigare.

Bilden nedan är ett exempel på utebliven bildbehandling. Att hålla kameran absolut rätt är praktiskt taget omöjligt. Men när man får se bilder där t.ex. sjön ser ut att snart rinna ut i högermarginalen blir i alla fall undertecknad lätt sjösjuk. Somliga bloggare använder dessutom bilder som nedanstående i vinjetten på bloggen..

Andra bloggar om: , ,

[tags]fotoblogg, bildbehandling, bloggosfären[/tags]


7 svar till “Konstiga bilder i bloggosfären”

 1. Den övre bilden visar tydligt att det är ett bra objektiv,d.v.s lite distortion,(tror det hette så).Förvrängda linjer och lutande husväggar är ju annars typiskt för dom lite billigare objektiven,särkilt zoomobjektiven.

 2. Jinge: ”Tyvärr bortser många bloggare från det faktum att en horisont ska vara diagonal.” Först min lilla inboende besserwisser som bara måste ut: Nä, de allra flesta horisonter mår bäst av att vara horisontella. Men inte alltid.

  Fotograferar man annat än landskapsfotografier kan det vara klokt att mer fokusera på hur objektet och inte bakgrunden ter sig. Man bör heller inte eftersträva DaVinci-liknande centralperspektiv (Sista måltiden). Det skapar andra problem. Tittar man på din garagebild ger den inte intryck av balans mer än just horisonten (träreglarna). Men lysröret lätt till höger och lite snett på grund av att du inte fotar 90° mot väggen skapar ändå en illusion av att bilden lutar. Det går att redigera det med, men är lättare att fixa när man tar bilden.

  Visst kan man, och i många fall bör man, efterredigera. Det allra bästa rådet är väl emellertid att faktiskt titta i sökaren när man fotograferar och tänka en sekund innan man trycker av.

 3. #1 Det är ett skapligt objektiv, med zoom..

  #2 Det ena utesluter inte det andra. Trots att jag har fotograferat mycket, har bra kamera, så finns det oftast en liten lutning i bilden. Den undre bilden är medvetet skruvad för att göra saken tydlig. Sedan var garagebilden enbart en illustration på lutning inget annat.

 4. ”Tyvärr bortser många bloggare från det faktum att en horisont ska vara diagonal. ”

  Å’tänk…. Jag som alltid strävat efter horisontella horisonter. Tänk så fel man kan ha!

  :-)

 5. Vet inte om jag är dum. Men ”diagonal” är väl fel ord i sammanhanget!??? Horisonten skall väl vara horisontell!

  Eller är det någon sorts ironi?

 6. Ujj.. NU begriper jag oxo kommentar 4.. Mja, det var en osedvanligt tafflig formulering. Jag tänkte nog rätt men uttryckte mig fel. Rättat nu..