Kommer Bradleyeffekten knäcka Obama?


Den senaste tiden har det från och till talats om att den s.k. Bradleyeffekten kan knäcka Barack Obamas strävan efter att bli amerikansk president. Det är ett faktum att folk i opinionsundersökningar tenderar att i viss utsträckning ge politiskt korrekta svar, och att det finns en diskrepans mellan dessa svar och hur de i praktiken röstar. Eftersom det är ett intressant fenomen så skrev jag en kortare sammanfattning om begreppet i Wikin nyss som jag också lägger in här på min hemsida eftersom ämnet är aktuellt.

Wikin: ”Bradleyeffekten är den skillnad som uppstår mellan opinionsmätningar och det faktiska utfallet av en folkomröstning. Uttrycket härrör från den afroamerikan som ledde opinionsmätningarna till guvernörsvalet i Kalifornien 1982, Tom Bradley, men som likafullt förlorade valet till en vit kandidat.

Man menar att amerikanerna i opinionsundersökningar alltid säger sig vara mer positiva till afroamerikaner än vad de egentligen är, när de väl kommer till valurnorna så röstar de ändå enligt gamla rasistiska schabloner.

Storleken på denna effekt diskuteras ofta, och givetvis finns det skillnader mellan olika amerikanska delstater, det finns anledning anta att den är större i söder än vad den är i norr, samt att den är mindre i liberalt dominerade stater än vad den är i konservativa stater.

Uppgifter om ända upp till sju procent har nämnts. När det gäller presidentvalet i USA så hävdar Göran Rosenberg (Nordegren i P1 15/10 08) att han tror att Barack Obama behöver en ledning på sju procent för att vara säker på att vinna över John McCain.”

Med det vill jag ha sagt att det troligen krävs ett relativt stort övertag i opinionsmätningarna för att Barack Obama verkligen ska vinna över John McCain. Hur stort vet jag inte, först om tre veckor får vi reda på om det räckte.

Wikipedia AB12 DN SvD VG Dbl Pol Lennart F
it

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Bradley-effekten, Tom Braldley, Presidentvalet, Politiskt korrekt, USA, Afroamerikan, Guvernörsval, Kalifornien, Politik[/tags]


9 svar till “Kommer Bradleyeffekten knäcka Obama?”

 1. När nu Dick Cheney skickats till sjukhus med hjärtproblem så kanske väljarna påminns om hur bräcklig den ene av presidentkandidaterna är.

 2. Nej Bradleyeffekten gäller en annan värld, ett annat samhälle. För det första är opinionsundersälningarna nu oerhört mycket bättte än i början av 80-talet, för det andra har rasismen här i USA nu mattats betydligt från var den var för bara några år sedan.

  Visst, det finns rasism kvar bland de lågutbildade i rostbältet och sydstaterna, men inte nog för att ändra på valutgången mer än kanske någon procent i vissa delstater.

 3. Göran Rosenberg har varit korre i USA ett antal år, och han har just gjort färdig en domumentärserie på tre program för TV4, han hävdar att effekten är neutraliserad helt säkert vid skillnaden sju procent.

  Det finns kanske anledning att fundera över om SF,CA är den bästa plattformen för att bedöma det?

  JAG kan iaf inte annat är att referera sådana resonemang då jag hör dem.

 4. Tror att historia kommer skrivas om tre veckor!

  Det krävdes ett terrordåd och en vanvettig president för att få bollen i rullning och väcka folks medvetande! Efter två misslyckade krig, enorma budgetunderskott och finanskris, är USA nu redo för ”real change” och en svart president i vita huset!

  Värsta oron är att det finns krafter som gärna skulle se att Obama går samma öde till mötes som bröderna Kennedy, Malcolm X och Martin Luther King!

 5. Håller med Arebir om Obamas utsatta läge – rent fysiskt alltså.

  Sen så är det ju hela 3 veckor kvar till valet. Ett ”terroratack” skulle komma väldigt lägligt för McCain och med tanke på att ”AlQueda” alltid ställt upp för Bush med filmer o så när Bush behövde det inrikespolitiskt så…

  Men det är en sak som jag inte kan sluta tänka på – hur dumma är amerikanerna egentligen. Man har tuffat på med en allt högre hastighet rakt mot en bergsvägg under dessa 8 katastrofala år med Bush och Republikanerna. Ändå leder Obama med bara 7%.

  Jag tror inte att det finns ett annat land i världen där väljarna är mindre kunniga om omvärlden och sin egen roll i den än vad amerikanerna är.

  Vinner McCain får de skylla sig själva!

 6. Jag är fortfarande övertygad om att jänkarna väljer McCain alla oppinionsundersökningar till trots. Kom ihåg att de valde om dubbya för fyra år sen, något som många trodde var en omöjlighet!

 7. Lennart Frantzell tror att mycket har hänt sedan1982, det är möjligt att han har rätt, men jag tror att han delvis utgår ifrån Kalifornien som redan är liberalt. Den som lever får se…