Kommer Annie Lööf få lämna partiledarposten?


Jag börjar tro att Centerpartiet inom kort kommer börja diskutera om man ska byta ut Annie Lööf mot någon annan som ordförande för Centerpartiet. När gamla C-tungviktare som Börje Hörnlund sätter ner foten så tror jag att en majoritet av partiets kärnväljare lyssnar, och gör de det så är Annie Lööf snart historia. Jag tycker att alla ska läsa hans debattartikel i Expressen idag!

Börje Hörnlund i Expressen:”Centerpartiet har på senare tid legat under spärren till riksdagen. Partiledningen anser att det beror på att partiet inte nått ut med sin politik. Sanningen är den att väljarna mer och mer förstår Centerpartiets politik. Det är därför väljarna flyr.

Centerpartiet skyller också sin nedgång på att Moderaterna är starka. Men tänk efter. Gång på gång säger Borg nej till centerförslag, som till exempel kraftigt sänkt skatt för höginkomsttagare. Det är också ett helskarpt nej till sänkta ungdomslöner. Det finns också många ytterligare exempel på ”högerargument” som får klara nej av Anders Borg. Centerpartiet förstör nu sin under 96 år mödosamt framarbetade rättviseprofil.”

Det är anmärkningsvärt att det gamla bondeförbundet nu styrs av en nyliberal thatcherist. När centerledarens förslag går på pumpen hos ledande moderater så är det ett tecken på bristande insikt och fingertoppskänsla hos C-ledningen. Det är knappast att förvånas över att Annie Lööf framställs som en ny Medusa av satirtecknare.

Börje Hörnlund: ”Annie Lööf har gjort ett utspel om att sjuka, arbetslösa och ungdomar skall få sänkta ingångslöner. 25 procent under avtal. På flera sätt är det ett ovanligt korkat förslag. En regering skall inte försöka styra parternas avtalsjobb…

…Riktigt tokigt är också att Annie Lööf gör utspelet. Hon uppbär själv en årslön på 1 820 000 kronor. Annie, vad tror du din lön skulle bli om den byggde på prestation? Hon liksom många arbetslösa ungdomar saknar arbetslivs-
erfarenhet. Hon är mest olämplig av alla att skriva ansvarskännande fackliga företrädare på näsan. De har jobbat i verkligheten. Centerpartiet har alltid tidigare varit ett marknära, människonära parti…

…Expressen intervjuade Annie Lööf den 27 februari. Ett tiotal frågor och svar fyllde en ”dubbelsida”. Det anmärkningsvärda är att partiledaren själv har en uppfattning men att Centerpartiet tycker annorlunda… …Hon vill till exempel privatisera Sveriges Radio och SVT. Det innebär att SVT1 och SVT2 också ska bada i reklam för att inte nämna Dagens Eko. Annie torde förhoppningsvis vara ensam – eventuellt i förening med Federley – i sin uppfattning.”

Att Maud Olofsson kämpade för en högerprofil i regeringen förvånade nog många, framförallt partiets kärnväljare. Det var ett misstag att skaffa sig en stockholmsprofil som ”Stureplanscentern”, något som historikerna på sikt kommer diskutera mycket om. Partiet ligger idag under fyraprocentsspärren och allt tyder på att man kommer fortsätta att sjunka i väljaropinionen. Frågan är hur långt man är beredda att backa innan man tvingas byta partiledare. Jag vet inte, men jag är beredd att sätta en slant på att partiledaren byts ut före valrörelsen innan valet 2014 som annars troligen blir Centerpartiets sista val. Läs nu artikeln i Expressen!

it Andra om: , , , , , , , , , , ab1234 sr1 svt dn1234 svd1234


18 svar till “Kommer Annie Lööf få lämna partiledarposten?”

 1. Centerväljare med de gamla värderingarna om rättvisa mm bör nu gå till sossarna istället. Sen kan detta lilla parti gå till historien och Annie till AMS.
  Där kan hon säkert få ett jobb med en ingångslön enligt hennes förslag.
  Jag menar hon måste väl föregå med gott exempel?

 2. Det är bra att gamla centergubbar börjar säga ifrån. Jag har länge undrat om det inte finns någon opposition mot galenskaperna, och äntligen syns den. Ql oxo att han nämnde Ursula… ;-)

 3. Tror väljarna för en gångs skull förstår exakt vad Centern står för och det får folk att fly partiet så snabbt som möjligt.

 4. Jag har varit medlem i Centerpartiet i nio år i januari 2012. Jag meddelade partiet att jag ville strykas som medlem i februari.

 5. Det är med stor sannolikhet Timbro infiltratörerna som har saboterat centern inifrån. De har spridit ut sig mellan allianspartierna (+ några hos sossarna) men det är bara i Centern de fått fria händer för diverse orealistiska idéer. Mitt tips.

   • Kanske det, men som centerröstare, med ett ideal ungefär som nedanstående Sverker Edqvist beskriver sig ha, tycker jag det är sorgligt. Ärligt talat vet jag inte vad jag skulle rösta på om det var val idag. MP kanske?

 6. Jag var centerpartist sedan slutet av 50-talet. Varit aktiv på olika nivåer, bl.a. under storhetstiden på 70-talet. Då var Centern att betrakta som ett ickesocialistiskt arbetarparti. Vi hade en löntagarsektion där jag var ordf. i Östergötland. Jag var i 14 år anställd av partiet på riksnivå i Stockholm.
  Det var den tiden då Olof Johansson (den siste centerpartisten) brukar jag säga, var ordf. och Per-Ola Eriksson samt Börje Hörnlund var ledartrion. Olof fick mycket oberättigad skit, men han stod för centerideologin. Han bekämpades aktivt av Timbrohögern med bla Dick Erixon i spetsen, som då kallade sig centerpartist, medlem i Högskoleförbundet.
  Ganska snart efter Mauds tillträde lämnade jag partiet och blev socialdemokrat, det enda och riktiga arbetarpartiet.
  Nu med den här Stureplanstjejen som aldrig gjort ett handtag och som näringsminister, nä fy f.. nu räcker det.
  Klart slut !

  • Tack Sverker Det var roligt att läsa dina ord. Hoppas att det finns fler som kommer till insikt att dumheterna som C gör inte fungerar i längden.

 7. För att besvara rubrikens fråga: ja, men först efter valet 2014.

  Partiets kris har inget specifikt med Annie Lööf eller ens Stureplanscentern att göra. Den beror helt enkelt på att de sitter i en moderatledd regering. Centerpartiet har hittills varit det parti som agerat mest lojalt med alliansen – och det blir de brutalt men välförtjänt straffade för.

  Lööf skulle kunna företräda vilken politik som helst, utan att uppnå något annat resultat. Att de, som Hörnlund reflekterar över, inte får igenom sin nyliberala politik är inte heller relevant. Om så alla centerpartister en plötslig dag gick upp i rök, spårlöst försvunna, skulle INGEN märka någon skillnad. De finns inte, de har ingen betydelse för svensk politik.

  Och de skulle inte ha det ens om partiet förde en realistiskt politik som fick gehör. Så går det när man utplånar sig själv till förmån för en allians.

 8. Jag röstade på centern vid förrförra valet. Jag tyckte då, att vi hade passerat en gräns där skatterna blev för höga, där ofriheten hade blivit för stor, där företagen inte längre vågade anställa på grund av höga avgifter mm. Lite grand det alliansen gick till val på. Och i vissa frågor, de som gäller byråkratin att anställa i företagen tyckte jag att Centern hade rätt.

  Men jag ångrar mig. Inte bara lite, utan j*vligt mycket. Jag visste inte vad jag också fick.

  Jag känner mig skyldig till att ha dragit in libertarianer, Thatcherister, fackföreningshatare, lönesänkare och Israelkramare i vårt parlament. Oj, vad jag ångrar mig!

  T o m Reinfeldt tycker att centerns lönesänkarpolitik är fel: ”I Sverige höjer vi löner, inte sänker”

  Jag kommer från Modoland – Höga kusten, där vi traditionellt har haft starka centerpolitiker med Börje Hörnlund, Torbjörn Fälldin och även Maud Olofsson (till det visade sig att hon var en ulv i fårakläder). I vissa distrikt här vid den höga kusten har centern upp mot 25, 30 procent av väljarstödet. Den tiden kommer aldrig åter.

  Centern har alltid, åtminstone mycket länge, stått nära mitten, en idé om ett decentraliserat land med jordnära gröna frågor med socialliberal ton. Nu har vi istället fått in smått obehagliga libertarianer som privat skickar pengar till den israeliska ockupationen.

  Man undra hur det känns för den gamla får-bonden Fälldin när han upptäckte att Maud var en Ulv som sliter fåren i stycken?

  Jag lovar och svär, på heder och samvete, att aldrig mer rösta in libertarianer, Thatcherister, fackföreningshatare och Israelvänner i vårt parlament igen.

  Jag lovar

  • Jag känner mig skyldig till att ha dragit in libertarianer, Thatcherister, fackföreningshatare, lönesänkare och Israelkramare i vårt parlament. Oj, vad jag ångrar mig!

   Du döms härmed att fira natten i Skulugrottan! ;-P

 9. Nej, Ättestupan!!!

  Borde det inte vara Maud, Federley och Annie istället. Jag röstade ju bara. Jag blev ju lurad. De var ju dom som exekverade politiken. Jag trodde de var riktiga får. Inte utklädda som Federley, eller ulvar som Maud, eller brittiska tanter som Annie. Hur skulle jaaag veta?

  Så här står det på Wiki:

  Ättestupan är enligt traditionen ett brant stup där falska Centerpolitiker förr i tiden sägs ha kastat sig, eller blivit kastade, mot politisk död. Enligt myten gjordes detta då man sänkt ungdomars löner, imiterat konservativa brittiska tanter, skickat pengar till bosättare och gjort så att resten av befolkningen blivit oförmögen att försörja sig själv eller bidra till arbetet på gården.

  Jag ansöker om nåd :)

 10. Det här har jag väntat på länge. Att Pratministern skulle köra Centern i botten kan man ju inte precis säga är någon högoddsare.