Klimatförnekarna har lugnat ner sig


Alla vi som från och till skriver om Växthus-
effekten och den pågående klimatför-
ändringen, eller klimatkatastrofen som vissa väljer att kalla den, har sett det nya, klimatförnekarna blir färre och färre.

ike

Man skulle också kunna hävda att Jorden är Platt-sällskapet har börjat åderlåtas på sina medlemmar. Till och med nyliberalerna börjar troligen inse att de pågående orkanerna runt vår planet är en effekt där människans utsläpp av växthusgaser spelar en allt större roll. Själv har jag skrivit om saken i ett antal år nu och jag märker en klar avmattning av dem som ifrågasätter FN:s klimatpanel och de tusentals forskare som säger att planetens glaciärer håller på att smälta bort.

Och det är väl ofrånkomligt. Tidigare talade man om att dessa skulle vara bortsmälta år 2100, sedan flyttade man fram det till 2060, efter det 2030 och det senaste budet är 2012. Beräkningarna accelererar i samma takt som jordens medeltemperatur stiger. Till och med i amerikansk politik märks nu oron för vad som är på väg att hända. Och det sätter sina spår överallt, den amerikanske talkshowstjärnan David Letterman fick ett utbrott i veckan, ett utbrott som televiserades över hela kontinenten. Han hade svårigheter att hålla ihop trådarna i programmet så upprörd var han över sakernas tillstånd. Han menade att det redan är för sent, något som allt fler tycks anse.

Idag kommer medierna att fyllas av uppgifter om orkanen Ike, en orkan som redan orsakat en massa människors död. Och de fylls därför att den drar in över bred front över de sydöstra delarna av USA. Hade det varit i Bangladesh så hade det blivit en notis, nu kommer tappra reportrar att låta sig fotograferas i lånade regnkläder utanför hotellet igen, fast inte med hotellet som bakgrund.

Mediernas fantasilöshet står mig upp i halsen. Visst, jag förstår att det också är en ekonomisk fråga. Att skicka ut ett TV-crew till Texas kostar pengar, dessutom är tekniken ömtålig och tål inte resultatet av växthuseffekten. Men likafullt

så skulle jag värdesätta att få mer relevanta reportage. Om så hundra personer mister livet till följd av Ike idag så är det ändå ingenting i jämförelse med mer asiatiska longituder.

Och ska man bildmässigt skildra orkaner så börjar dessutom klichéerna med svajande trafikljus i amerikanska städer, och skummande vågor mot kajerna kännas lite tradiga. Aftonbladets bild av sina medarbetare, med regnställ försedda reportrar som stirrar mot kameran med kisande ögon, får vi hoppas var ett misstag av tidningens bildredaktion. Det blir patetiskt när alla vet att de har högst tjugo meters promenad för att nå hotellvärmen.

Ska media rapportera från USA, och de bör de väl göra, så kanske man som tidningsläsare skulle unnas annat än den sortens glorifiering av de egna medarbetarna, en fördjupning i stället för de ständigt upprepade klassikerna i form av folk som spikar upp plywood över sina fönster. Media satsar på ytliga beskrivningar, därför får deras kunder också bara ytliga uppfattningar.

Att klimatförnekarna nu tycks vara på defensiven beror sannolikt på annat, människor är inte så korkade som media tycks tro. Till och med halvsovande medborgare är kritiska till den mediala beskrivningen av olika väderfenomens mest spektakulära effekter. De flesta vill nog veta mer om vad vi kan göra för att sätta stopp för den negativa utveckling som pågår i en allt-

ike

mer accelererande fart, och vad våra svenska politiker gör mer än att bygga bredare asfalt-
vägar som våra svenska politiker berättar om i SvD idag.

AB SvD12 DN1 Pol Dbl1 VG it

Andra om: , , , , , ,

[tags]Klimat, Miljö, Växthuseffekt, Klimatförnekare, Alliansen, Högerregeringen, Politik[/tags]


26 svar till “Klimatförnekarna har lugnat ner sig”

 1. Det här är inte trovärdigt, samtidigt som Aftontramset illustrerar sin tes om att polarisen redan smält med bilder på isbjörnar som badar så visar oberoende forskare, alltså sådana som till skillnad från klimathysterikerna i FNs klimatpanel och Al Gore & Co inte finansieras av kärnkraftslobbyn, att isarna vuxit…

  Med bara en mansålder eller två som måttstock kan man påstå vad som helst men fluktuationer över tid har alltid förekommit även under den korta tid människan funnits på jorden, som en mindre istid på 1600-talet i europa t.ex.

  Hur gick det nu med ”fågelinfluensan” t.ex? klart är att företaget som tillverkade sockerpillrena som skulle bota ”den nya digerdöden” tjänat storkosing och nu styr mot nya mål…

  Hur som helst finns det annat och mycket mer akut att oroa sig för, som ett kärnvapenkrig.
  När vi nu har en regim i USA som trots världhistoriens uslaste pokerhand tror att man ändå ”med guds hjälp” och för att hjälpa denne på traven kan dra igång hur många krig som helst, även mot Ryssland så finns det all anledning att oroa sig. Under kalla kriget lärde sig de två likbördiga parterna att en direktkonfrontation är förödande för båda, varför man förde krig och höll varandra stången via ombud. Detta är inte längre fallet när USA och dess utdöende men någorlunda vitala ”sovjetexperter” i ett svåratrtat fall av hybris, öppet och stelbent hotar Ryssland. USA är på väg ut och inte ensam på täppan längre och ”globaliseringen” har fått sig en förödande knäck, men man ångar på i någon slags postkolonial alzheimers som om ingenting har hänt. Den senaste tidens utveckling med amerikanska krigsfartyg i Svarta havet är extremt farlig, de gamla ”sovjetexperterna” antog att Ryssarna skulle skrämmas av denna infantila gest men får nu finna sig i att två Tu-160 bombplan för strategiska kärnvapen flugits ner till Venezuela i väntan på ”Peter den store” med följe och ett antal attackubåtar, enl. Janes defence weekly världens största och kraftfullaste krigsfartyg för övningar i samma vatten där USA kutar runt och provocerar icke-lydregimer…

 2. Fy fan vilken bäng kommentar! Varför släppte du fram den Jinge? Mannen påstår att FN:s klimatpanel och Al Gore finansieras av kärnkraftslobbyn, det är uppenbart ljugeri och det brukar du normalt stoppa i porten! Varför inte denna gång?

  Ska verkligen Jorden-Är-Platt-sällskapet få sprida sin dynga här?

 3. Jo jag vet Matte. Den var bäng! :-) Men jag inbillar mig att folk känner igen en lögn när de ser den, men du reagerade först. :P

 4. Må vara att bängs åsikter om klimathotet inte stämmer, men det övriga om att USA är en världsmakt på dekis tycker jag har substans.

 5. Ja, min reaktion var att personen ifråga valde sitt alias med omsorg och framsynthet, det är ju inte alla nötter som är så klärvoajant.

 6. @ Bäng

  Bäng var ordet;!

  —-

  Skrivit det förut men det tål att upprepas. Debatten liknar den om rökning på 50- o 60-talet. Även då talades det om överdrifter och ”alarmister”. Även då fanns många sk ”oberoende forskare” som hävdade att rökning inte alls var speciellt skadligt! Frågan är hur mycket elände vi kommer få se till följd av klimatförändringen innan förnekarna väl ger upp kampen. För först då kommer världens beslutfattare kunna enas om konkreta och kraftfulla åtgärder för att få försöka få kontroll på problemet!

  De som då fortfarande vägrar se det uppenbara kan slå sig ihop med, ”Jorden är platt sällskapet” och ”Rökning främjar din hälsa sällskapet”!

 7. Sara! Frågan är hur många som kommer så långt i läsandet. :-)

  F.ö. håller med honom om avslutningen, men hade han inlett resonemanget med Kärnvapenkrig och USA så hade han fått fler läsare. Nu blev det en del som fastnade för hans illustrativa namn.

  :P

 8. @Arebir
  Angående rökning, så drar just rökningen fram flera intressanta mänskliga tillkortakommanden. Rökarna fortsätter med sin last trots att de känner till riskerna! Sedan när lungcancern sitter på plats och det är för sent, då stämmer dem tobaksbolagen?

  Vem ska vi då stämma?

 9. Läser man andra sidans bloggar finner man dock att de är precis lika övertygade om att de har vind i seglen, att allt fler delar deras åsikter om att mänsklig påverkan av klimatet inte är något vi behöver oroa oss för.

 10. @ nature

  Jo, och vår livsstil precis som rökning är ju en last som brukarna/en inte vill offra!

  ”Vem ska vi då stämma?”

  Vi kan väl pröva o stämma ”Jorden är platt sällskapet”! Och om vi vinner ska vi kräva att hela gänget (inkl Bush & hockey morsan) reser till Karibien, lagom till nästa orkansäsong!

 11. I syd Europa är det slut på honung!
  Honungs bin som producerar produkten FÖRSVINNER helt.
  Italien, Kroatien, Bosnien, Grekland, etc, har samlats sig på möte för att diskutera frågan som är under forskning under senaste ett år. En del forskare har kommit med rapport om att mobil-telefon nätet skapar störning för bin att dom försvinner från våra platser, långt borta i obefolkade platser i världen. Klimatförändringen togs upp som huvud faktor som hotar bin till utrotning.

 12. bäng’s kommentarer är alltid läsvärda. Han är påläst och det går inte att, som Matte #2, utan vidare avfärda hans påståenden som lögner.

  Om man betraktar jorden som en levande varelse inser man genast den i så fall är oerhört seglivad. Den har klarat sig genom de alla värsta katastrofer i miljontals år men har alltid rest sig och kommit tillbaka för att ge liv åt nya arter. Vi behöver inte oroa oss för att jorden går under; -den skakar bara av sig och kommer igen allt efter sin egen helt stabila puls.

  Människan, som levande varelse, är däremot, i dessa tidssammanhang, mycket liten och betydelselös. Möjligen kan vi missbruka de givna resurserna och på så vis påskynda eller störa de evigt pågående cyklerna men det är i så fall vårt eget fel och vi har då bara att inse konsekvenserna av detta och ställa frågan:
  Har vi över huvud taget något existensberättigande på denna planet och förtjänar vi verkligen att få leva vidare här?
  Om svaret är ”ja vi förtjänar att leva här” till vem ska vi i så fall ställa detta krav? Och vem ska vi stämma om svaret är nej??

 13. Ingen har påstått att mänsklig aktivitet inte lämnar avtryck och bör anpassas efter det slutna system vi lever i, givetvis gör det det. Men det finns som sagt intressen som skapar för att inte säga ökar och skor sig på den hysteri som säljer, man behöver inte tro på allt som skrivs. Det kan vara lika viktigt att se till VEM som säger VAD och i VEMS intresse även om sakfrågan kan ha en viss substans.

  Samma intressen ser till att de 50% av forskarkåren som inte stöder dem inte heller får anslag samtidigt som deras egna tutar för full hals i varje papegojmediaorgan.

  Hotet på modet på 70-och i början av 80-talet var befolkningsökningen, de rika länderna kände sig hotade av lag syd och påstod att de skulle vara dubbelt så många idag än vad som är fallet och alla skulle vi svälta ihjäl, man tar sig för pannan. Personligen är det väl då det mer akuta problemet jag redogjorde för ovan som bör leda till oro eller ett nytt Krakatau eller Pinatubo, snacka om utsläpp, fast de är väl svanenmärkta då, ekologiskaa som de är…

 14. ”Arctic Ocean Getting Warm; Seals Vanish and Icebergs Melt

  The Arctic Ocean is warming up, icebergs are growing scarcer and in some places the seals are finding the water too hot, according to a report to the Commerce Department yesterday from Consul Ifft, at Bergen, Norway.

  Reports from fishermen, seal hunters and explorers, he declared, all point to a radical change in climate conditions and hitherto unheard-of-temperatures in the Arctic zone. Exploration expeditions report that scarcely any ice has been met with as far north as 81 degrees 29 minutes. Soundings to a depth of 3,100 meters showed the Gulf Stream still very warm.

  Great masses of ice have been replaced by moraines of earth and stones, the report continued, while at many points well known glaciers have entirely disappeared. Very few seals and no white fish are found in the eastern Arctic, while vast shoals of herring and smelts, which have never before ventured so far north, are being encountered in the old seal fishing grounds.”
  Washington Post, November 2, 1922

  Sedan Lilla Istidens slut fram till idag har jordens klimat av naturliga astronomiska orsaker blivit några tiondelars grad C varmare. I två etapper: fas 1 från 1800-talets mitt till ca 1940 och WaPo:s alarmrapportering i mitt citat ovan är typisk för fas 1. Därefter en svag negativ anomali (”Modern Cooling”) fram till ca 1980 som följdes av fas 2 med fortsatt stigande temperatur.
  Fas 1 och Fas 2 ser ur sågtandssynvinkel likadana ut: den globala temperaturökningen (som dock mest tycks ha drabbat norra hemisfären; Antarktis t.ex. blir på ca 98% av ytan kallare sen 25-30 år) har inte accelererat under Fas 2.

  Enligt Erland Källén och IPCC är Fas 1 en naturlig temperaturökning medan Fas 2 är kvalitativt annorlunda och till största delen antropogen. Den vetenskapliga bakgrunden till Källéns och IPCC:s påstående är minst sagt dunkel.

  Sedan ca år 2000 har temperaturökningen planat ut. Trenden ser ut som likström eller är bara svagt stigande eller t.o.m svagt sjunkande i kortare perspektiv.

  Om uppvärmningen fortsätter efter temperaturplatån 2000-2008 är detta en naturlig fortsättning på i första hand senaste istidens slut för ca 10500 år sedan (Termination I) och i andra hand en fortsatt positiv sågtand efter Lilla Istidens slut kring 1850.

  Jag ser inga möjligheter att människan påverkat detta och min senaste och till 100% för mig typiska kontakt med Big Oil inskränker sig till en transaktion på bensinmacken nära 72nd & Henry Hudson Parkway i NYC i somras. Flödet av pengar gick från mig till Big Oil och inte tvärtom.

 15. Enligt Erland Källén och IPCC är Fas 1 en naturlig temperaturökning medan Fas 2 är kvalitativt annorlunda och till största delen antropogen. Den vetenskapliga bakgrunden till Källéns och IPCC:s påstående är minst sagt dunkel.

  Du tror, och det är iofs tillåtet, men vad har du för vetenskapliga belägg som är jämförbara med IPCC:s?

 16. Utmärkt inlägg av bäng!

  Angående om att jorden är platt – vad hade ni katastrofförespråkare sagt om ni bodde på 1600-talet? Att klimatförändringen var hexorna orsaken till och bränt lite folk på måfå för det?

  Annars så ser båten på bolden ut att vara i sorgligt skick. Vette tusan om jag hade vågat ge mig ut på Mälaren i den :P

 17. @ Jacob

  ”Sedan Lilla Istidens slut fram till idag har jordens klimat av naturliga astronomiska orsaker blivit några tiondelars grad C varmare.”

  De senaste 100 åren har temperaturen ökat med 0,8 grader! 1998 samt 2001-2007 är de åtta varmaste år som har registrerats sedan tillförlitliga mätningar inleddes i mitten av 1800-talet. Snabbast har temperaturökningen varit nära polerna därav den snabba issmältningen.
  FN:s klimatpanel säger att temperaturen de närmaste 100 åren kommer öka med minst ytterligare 1,1 grad och som mest 6,5 grader. 1 eller 2 grader låter inte så dramatiskt men det gör väldigt stor skillnad. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att det vi ser idag med orkaner och översvämningar kommer att förvärras.

  Vad gäller ”katastrofpratet” så kommer inte jorden gå under på grund av klimathotet! Mänskligheten kommer naturligtvis överleva även en kraftig temperaturökning. Men effekterna för natur och de som drabbas kommer ändå bli mycket stora.

  @ Bäng

  ”Hotet på modet på 70-och i början av 80-talet var befolkningsökningen, de rika länderna kände sig hotade av lag syd och påstod att de skulle vara dubbelt så många idag än vad som är fallet….”

  Faktum är att befolkningsökningen varit explosionsartad senaste decennierna! Miljontals har också svultit ihjäl! Vad du viftar bort som trams har i många avseenden varit en katastrof. Sen innebär inte detta slutet för vår jord eller mänskligheten men den snabba befolkningstillväxten är ändå ett allvarligt problem!

  ”Men det finns som sagt intressen som skapar för att inte säga ökar och skor sig på den hysteri som säljer…”

  Det slår åt båda håll! Det finns forskare/förnekare som är betalda av oljeindustrin! Men jag undrar också vad du har för bevis för att kärnkraftsindustrin sponsrat FN:s klimatpanel.

  @ palle

  Vet inte om det är värt att kommentera vad du skriver om häxor men ändå! Häxbränning byggde på okunskap, okunnighet och säkert en del kvinnohat! De som tar klimathotet på allvar ser till vetenskapliga fakta! Ett förfarande som på 1600-talet var belagt med livsfara! Så om vi levt på 1600-talet hade de flesta av oss blivit förda till bålen!

 18. Alltså, frågan handlar inte om klimatet kan förändras eller inte. Man kan inte förneka att det ibland blir varmare och ibland kallare. Frågan är om man ska beskylla mänskligheten för det, och idag finns det ingenting som pekar på att det skulle vara vårt fel.

  Inte ens IPCC säger sig ha några bevis: ”Finally we have come to the most difficult question of all: ’When will the detection and unambiguous attribution of human-induced climate change occur?’ In the light of the very large signal and noise uncertainties discussed in the Chapter, it is not surprising that the best answer to this question is, ’We do not know.’” (Originaltext från kapitel 8 IPCC:s 3:e rapport – som senare modererades).

  Då är det konstigt om du, en lekman som hänvisar till just IPCC, kommer och påstår att människan har orsakat global uppvärmning (eller ja, som du kanske har noterat så har man ändrat till att tala om ”klimatförändringar” istället nu).

 19. Det råder nog ingen tvekan om att IPCC (heter den så?) har rätt i sina prognoser, dessvärre så tror jag att det kan gå snabbare än så.

 20. Jonas, du hänvisar till någon sorts arbetsversion av IPCC:s näst senaste rapport. Varför inte läsa den senaste istället? Det finns en utmärkt ”summary for policymakers” och FAQ för sådana som du som inte verkar intresserade av att sätta in sig i några detaljer.

  Det skulle vara kul att få höra vad du ser som fel i de beräkningar folk från Arrhenius och framåt gjort som visar på att mer koldioxid ger uppvärmning. Uppenbarligen måste det vara ett mycket starkt argument eftersom du anser dig kunna avfärda alla dessa forskare med att ”ingenting pekar på att det skulle vara vårt fel”.

 21. IKE ÄR EN HYPED UP STORM

  Jag sitter just nu strax utanför Dallas. Orkannes öga passerade för två timmar sedan. Det regnar och blåser, men på intet sätt något som skulle rapporterats om det hänt i Sverige. Vid kusten har hus och vägar översvämmats och två personer lär ha dött.

  Är det här tecken på global warming ? Har vi aldrig haft stormar här förut? Nej inte alls! Mexikanska golfen är notoriskt drabbad av orkaner, det är inget nytt. Vad som är nytt är att media hypar detta som en katastrof. Efter fallismentet med Katrina överdriver också myndigheterna varningarna för att visa handlingskraft.

  Jamen husen ? Titta på TV bilderna så ser ni två saker: 1- Man bygger allt närmare kusten och på platta låglänta områden (att dom är platta beror på att dom ofta översvämmas).
  2- Husen är byggda av plywwod på en enkel trästomme och många står på stolpar. Vi skulle inte ens bygga en kolonistuga så skruttigt. Det behövs inte mycket vind för att dom skall blåsa sönder.

  Slutsats: Det här har inget med global warming att göra utan bara med att man bygger undermåliga hus på fel ställe + medias och myndigheters behov av sensation.

  På plats i Texas
  Lars Odlén