Klimatförändringen ger oss orkanerna ”Cato” och ”Dagmar”


Igår visade jag en bild som illustrerar klimatförändringen här i Haninge, jag har aldrig hört talas om att man kunnat plocka kantareller här den 24 december någonsin. Visserligen har vi haft värmeperioder tidigare, men vi har inga berättelser från t.ex. bronsåldern att hänvisa till. Men jag tror inte att det finns några klimatförnekare kvar nu, människor som framhärdar i att de avvikelser vi nu ser är ”normala”.

Just nu varnar Norge för två (2) orkaner, den första är döpt till Cato och den andra till Dagmar. För Sveriges del så har SMHI utfärdat Klass 2-varning för Mellansverige och upp till södra Norrland, och här i Handen varnar de för vindbyar upp till 21 m/s. Möjligen ingår det i någon slags standardavvikelse, men efter det blåsvädret så lugnar vinden ner sig ett dygn för att åter tillta, och med en ny orkanvarning i Norge.

Själv tycker jag att vädret bevisar hur det är ställt, vi har en klimatförändring i antågande och den visar sig genom ett koppel av orkaner. För vår del så agerar Norge buffert och tar det värsta busvädret, men visst kan vädret innebära en allvarlig fara för vissa områden, här i Haninge så hävdar SMHI att vi kommer få en temperatur på plus nio (9°) grader natten mellan måndag och tisdag. Värmen visar också på samma sak, för vem minns en sådan värme dagarna före nyårsafton?

Jag har skrivit många gånger att jag är förtjust i busväder, och det är givetvis sant. Men samtidigt så måste jag medge att jag är lite oroad, för när klimatförändringen tar sig sådana uttryck som den nu gör så kan man ju undra hur det blir för barn och barnbarn? Om det extrema vädret består, eller till och med förvärras, ja då kanske konsekvenserna av diverse utsläpp av växthusgaser blir långt värre än det den internationella klimatpanelen förutspått.

I alla händelser så kan ingen längre förneka att klimatet redan är påverkat, även om det kan svänga fram och tillbaka ännu många gånger. Jag vet faktiskt inte om jag kommer att ge mig ut på någon omfattande kantarellsafari. För vad ska man med något kilo kantareller till när man fått ett nedblåst träd i huvudet?

it Andra om: , , , , , , , , , , , svt sr dn svd ex 12


14 svar till “Klimatförändringen ger oss orkanerna ”Cato” och ”Dagmar””

 1. Det är mycket betänkligt hur det ser ut och borde som sagt rendera till ordentliga tankeställare och handlingar. Men en sak med mildvädret kunde ju vara att odlingssäsongerna bleve fler. På så sätt kanske landet åter skulle kunna bli självförsörjande på jordbruksprodukter. Sedan eu spikades ihop har man ju bara fått höra att vi behöver inget eget lantbruk, vi handlar söderifrån, det blir billigare…

 2. Ja det är nog bara att finna sig i att klimatet förändras, men du ska väl inte klaga Jinge? Du gillar ju skitväder!

 3. Alltså det finns säkert gott om klimatförnekare kvar för de har aldrig förnekat att klimatet förändras utan bara varför.

   • Den nya vågen klimatförnekare förnekar inte att det blir varmare, de menar istället att det är helt normalt. Det skulle vara intressant att höra hur de förklarar att det överhuvud taget finns isbjörnar idag om den här sortens värmeperioder är naturliga, med tanke på att isbjörnarna kan komma att dö ut pga att vi förstört deras naturliga habitat. För att inte tala om hur groddjuren håller på att försvinna. Men de tycker tydligen att det är normalt att hela arter och stammar av arter försvinner på några decennier.

  • Förvisso, men inte till det höga priset vi kommer få betala för det. Exempelvis:

   Isarna smälter – vattennivån höjs – mycket land försvinner.

 4. 1989 var det +12 i januari i södra Uppland, där jag bodde då. Ena året är det kall vinter, nästa varm..;-)

 5. Jag kan berätta att vi har nomalt julväder där jag bor, men så bor jag ju söder om södra sverige. I Stockholm tror man att Sverige = Svealand + Norrland. Ett godkänt grundskolebetyg i geografi borde krävas när man vill bli meteorolog.
  För att återgå till vädret så är det mestadels flera plusgrader kring jul här nere. Några blåsiga dagar i november och december hör också till.

  • Nej, vi vet att det är mindre kallt i Skåne än i Kaitum, och att Stockholm ligger 50 mil söder om Sveriges mittpunkt.

  • Såvitt jag förstått vet ju minsta lilla barn att Sverige består av Skåne och norr därom liggande fäbodar!