Kärnkraftsbluffen


För någon vecka sedan stod Vattenfalls nya VD i TV:s Rapport och sade att Vattenfall AB, vår egen fabrikör av elkraft, måste permittera en massa människor eftersom bolaget måste fortsätta att gå med mångmiljardvinst.

Man skulle därför sälja av en del grenar av företaget och sparka personal, allt för att förbättra likviditeten så att man kan fortsätta att leka affär i Europa med våra surt förvärvade slantar. Vattenfall AB är en av orsakerna till Centerpartiets dåliga siffror och att Maud Olofsson uppvisat sin stora brist på duglighet som minister. Reinfeldt hoppas givetvis att hennes efterträdare på posten ska vara en bättre skådespelare än Maud, och det ska bli intressant att se vem som ska ersätta henne. Antagligen är det någon av bröderna Bronett som ska presentera efterträdaren efter att ha påkallat – Största möjliga tyyystnaad…

SR/Ekot: ”Den största reaktorn, Oskarshamn 3, rustades upp förra året, men har inte kommit i full drift sedan dess. – Vi har kört i några perioder under året men långt ifrån den produktion som vi hade planerat att köra. Tillgängligheten och produktionen i anläggningarna har varit långt under det förväntade, säger Lars Thuring, vd för OKG. Av de tio svenska kärnreaktorerna står fyra just nu stilla, och en, Forsmark 2, går med runt 30 procent av sin effekt. Både Forsmark 2 och Oskarshamn 3, som står helt stilla, har haft upprepade problem. De har nyligen byggts om för att kunna leverera mer el men har inte alls kunnat starta igen enligt planerna.”

Att Vattenfalls kärnkraft skulle drabbas av problem inför senhösten/vintern var förutsägbart. Man har drivit ett flertal kampanjer för att förmå sina kunder att binda upp sig till ett avtal om fast pris, men många har tack vare att de bränt sig tidigare på den sortens affärsmodell valt att avstå. Då kommer, likt ett brev med Citymail, nästa försäljningsargument. Oskarshamn tre fungerar inte alls eller bara illa, något som borgar för att elpriset kommer att gå upp till minst den nivå som genererar extrema övervinster för vårt ”folkägda” Vattenfall AB.

SR/Ekot: ”O3 är Sveriges största reaktor, och när den inte levererar så blir det kännbart för elförsörjningen. I vintras fick kärnkraftsbranschen kritik för att reaktorer stod stilla när det var som allra kallast. Sverige fick importera elkraft. Och det sker nu igen. Just nu levererar de svenska kärnkraftverken omkring en tredjedel av sin maximala kapacitet, enligt branschorga-
nisationen Svensk Energi.”

Själva förväntas vi bita i det sura äpplet och acceptera ett mycket högre elpris, samtidigt som det blir politiskt möjligt att bygga nya kraftverk eftersom de gamla uppvisar alla tecken på att vara utslitna – enligt kärnkraftproducenterna. Att allt egentligen är påhitt misstänker inte industrins kunder eftersom man i vanlig svensk ordning tror gott om människor, något som i förlängningen utnyttjas av de intressen som jobbar på att överta så mycket som möjligt av våra plånböckers innehåll.

Att man i sammanhanget har staten som ägare betyder att våra politiker anammar metoden utan att bråka, för stats-
kassan får sin egen beskärda del av detta bedrägeri. Man kan givetvis fråga sig vad vi kan göra åt saken, det smartaste vore väl om alla som kan bytte till andra leverantörer än Vattenfall, eller ännu hellre såg till att minska sitt beroende av köpt energi så mycket som möjligt.

Risken är förstås överhängande att det blir ett gatans parlament som förr eller senare kommer aktualisera frågan med våra valda politiker, och med dem som rep-
resenterar ägarintresset i vårt samägda bolag som försöker komma åt våra surt förvärvade slantar. Det enda som är bra med det är förstås att Maud Olofssons efterträdare kommer att få ett rent helvete när hon/han ska ljuga ihop nya amsagor inför företagets nio miljoner ägare.

it , , , , , , , , , , , ab ex dn svd1


14 svar till “Kärnkraftsbluffen”

 1. Jag tycker hela den där politiken är minst sagt märklig.
  Vattenfall går ju med enorma vinster.
  Säljer man Vattenfall blir det slut med det.

 2. Kan det bero på att ”folket” numera mest består av den sk ”alliansen”?
  (Resterande räknas inte,dom finns därmed inte).

  Man undrar lite varför ”man” inte vågar sälja LKAB som numera gör kraftiga vinster?
  ;)

  • Det är väl lite olika konstellationer, det går nog att spana upp på Wikin. Vattenfall AB är en viktig ägare. Vattenfall, Eon och Fortum är korsvisa ägare bland annat. De samverkar genom olagliga karteller för att driva upp elpriset. De samverkar säkerligen oxo till att de kraftverk de kontrollerar får ”problem” när den kalla årstiden närmar sig…

   Så går det när staten och kapitalet delar säng.

   • Staten och kapitalet har ägnat sig åt en långvarig 69 sedan sossetiden, numera har det övergått till gruppsex med den nuvarande regeringen.

   • Det är rätt allvarliga anklagelser att säga att man med flit skapar problem i Sveriges elförsörjning.

    Det är inte heller ngt jag alls på ngt sätt tror att man gör. Skulle alltså alla dessa olika ägarkonstellationer gå ihop och beordra personaeln att ”sabotera” och pss sänka sina egna vinster också ?
    Den kalla årstiden är det inte bara vi i Sverige som behöver el, och kärnkraft är, trots pålagor, ett mkt billigt sätt att producera el (kraftverken är ju redan betalda).

    Men 30 års eftersatt underhåll kan förstås ge problem när man skall klämma in det på ett par års tid – en mkt bredare energipolitik är vad vi behöver så jag hoppas att de lyfta förbuden nu såklart inte återinförs, men också att andra partier accepterar dessa och inte hotar med att riva upp dom
    /K

    • Det är rätt allvarliga anklagelser att säga att man med flit skapar problem i Sveriges elförsörjning.

     Ptja, du får väl skälla på Radio/TV och tidningar för att de antytt att så skulle vara fallet då…

 3. Fortum är i grunden ett Finskt bolag som kom till,vill jag minnas,genom sammanslagningar.
  Eon är i grunden tyskt.
  Vattenfall är Mauds lekstuga. ;)

  Svårt att hitta ägarstrukturer såhär direkt,man döljer det väl på sina hemsidor.
  Men det torde vara offentliga uppgifter.

  Självklart samarbetar dom precis som oljekartellerna,byggbolag och andra liknande.

  Lagligt? Olagligt?

  Det har väl aldrig hindrat någon. Lite böter ingår i kalkylen.

 4. Byt attityd eller håll dig till andra bloggar! Kraven på netikett gäller dig oxo… / Jinge

  • Michael Karnerfors är ökänd kärnkraftskramare som gärna kommer och gastar en stund för sedan snabbt försvinna med svansen mellan bena.

 5. Med tanke på hur svenska regeringar har behandlat kärnkraften i detta landet så är det inte konstigt att verken är som de är.

  De var inte byggda för att vara längre än tlll ungefär nu. och de har i många år fått signaler från regeringen att de kan stängas ner ”när som helst” (Barsebäck som var ett av de modernare med bäst säkerhet stängdes som politisk eftergift till Danmark.)

  Så det är inte konstigt att ägarna tvekade att lägga pengar på moderniseringar och livstidsförlägningar. Allt tydde på att det skulle vara pengar i sjön.

  Så då äntligen tankeförbudslagen försvann och man fick signaler om att kunna köra längre än 2010 (vilket var slutdatum bestämt av riksdagen.) så blev det ketshupeffekten där man tryckte in MASSVIS av förbättringar och uppgraderingar samtidigt.

  Klart som F-N att det blir problem och förseningar då. Det blir det i alla branscher då man kör på ”bleeding edge”.

  Men att anklaga vattenfall för det känns Verkligt felaktigt. Ansvaret sitter i Stockholm hos alla riksdagar och regeringar sedan omröstningen.

 6. Verket i Oskarshamn drivs av OKG – Oskarshamns Kraftgrupp. På hemsidan står det ”a company in the E.ON group”. http://www.okg.se/

  Saxat från Vattenfalls hemsida: ”Vi driver sju av Sveriges tio kärnkraftreaktorer, tre i Forsmark och fyra i Ringhals.”