Kan inte Lena Mellin på Aftonbladet skriva?

Jag har länge undrat över Aftonbladets politiska reporter Lena Mellin. Hon låter sig nämligen ofta intervjuas av andra reportrar på tidningen.

AB: ”– Fredrik Reinfeldt är ofta allvarstyngd men den här gången skrattade publiken. Det visar att han börjar bli varm i kläderna. Och det är kläder – en statsministerkostym – han planerar att behålla. Enligt Lena Mellin var talet nämligen väldigt inriktat på nästa val. – Det verkar som om han förbereder sig i detalj redan nu. Den statsbudget som levereras nästa år kommer att vara väldigt inriktad på valvinnande frågor.”

Att hon ofta berömmer de borgerliga partierna är knappast mitt problem, det borde vara ett problem för en tidning som är till hälften ägd av LO. Man skulle ju tro att hon tillhör tidningens politiska avdelning, men det gör hon uppenbarligen inte. Men det som jag tycker är verkligt underligt är att Aftonbladet apar efter Radio/TV som ofta intervjuar sina egna fackreportrar. Jag vet inte om det ska göra ett intryck av att vara märkvärdigt, men jag kan inte låta bli att undra över varför en skrivande journalist inte själv kan skriva ner sin artikel utan måste låta sig intervjuas.

Lena Mellin

Att man gör det av tidsbrist i etermedia har jag viss förståelse av. Tio minuter före sändning så kan det av praktiska skäl vara enklare att intervjua kollegan, men den stressen kan knappast gälla på en tidning där berättelsen i alla händelser måste skrivas ner. I det här fallet så kanske journalisten som intervjuat, Jenny Stiernstedt, helt enkelt är oerhört mycket snabbare än Mellin? Jag vet inte, men konstigt är det… AB1 it

Andra om: , , , ,

[tags]Lena Mellin, Aftonbladet, Högerregeringen, Journalistik, Politik[/tags]

  8 comments for “Kan inte Lena Mellin på Aftonbladet skriva?

 1. 9 augusti, 2008 at 17:19

  Jag tycker det finns all tid i världen att göra en saklig och djuptgående rapportering om ett ämne eller en händelse. Men jag håller med att det finns en tidspress som egentligen inte borde existera. Det tvingar ”journalisterna” till genvägar och många felsteg.

  Lena Mellin skulle passa bättre på Svenska Dagbladet.

  Du lyfter fram ett intressant fenomen där Jinge. Att intervjua en kollega när det gäller politiska analyser är ganska märkligt. Men också lika förutsägbart som de svenska massmedierna ständigt är. Jag har till exempel aldrig sätt eller läst att en av de egna tidningarnas/TV kanalernas analytiker är helt oense med tidningens nyhetsrapportering. Analytikernas jobb är att bekräfta den bild som tidningen målar upp. Om analytikern påvisar hyckleri eller brist på integritet i nyhetsrapporteringen på den egna mediakanalen så får han/hon leta efter ett nytt jobb illa kvikt.

 2. nature
  9 augusti, 2008 at 20:59

  Har ofta undrat vad Lena Mellin kan tillföra svenska folket? Hon har tydligen inmutat och patenterat sin roll som någon sorts expert på politik, eller på politiker? Pust … Lyssnar man på vad hon har att säga, så inte tillför det något nytt som inte redan är uppenbart för en majoritet av TV-tittarna vad än ämnet gäller! Ofta säger hon rena självklarheter och det är vi licensbetalare som står för notan, så klart!

  Varför behöver vi en elit som skall tolka åt oss? Jag fattar det inte???

  Varför har man inte ett rullande schema av bloggare i TV-soffornas ”expertpaneler” i stället? De blir biligt och bra!

  Tänk att höra jinges analyser av Carl Bildt görande och låtanden i TV4s morgonprogram! Då skulle det bli liv i luckan! He he…

 3. 9 augusti, 2008 at 21:17

  @nature: Tänk att höra jinges analyser av Carl Bildt görande och låtanden i TV4s morgonprogram! Då skulle det bli liv i luckan! He he…

  Jag som får så mycket skäll redan för bloggen, Jag skulle få TUSEN gånger mer skäll… :-)

 4. Christer W
  9 augusti, 2008 at 22:13

  Jinge, och det skulle inte göra mig ett jävla dugg ;)

 5. Guraman
  10 augusti, 2008 at 10:46

  Hej Jinge!
  Läser sedan en tid din blogg med stor behållning.
  Håller helt med angående Lena Mellin. Hon är verkligen på fel tidning.
  Keep up the good work!

 6. 10 augusti, 2008 at 11:35

  Jinge, hon kan inte skriva nej. Hon intervjuade mig i en halvtimme en gång och skrev en helt uppdiktad historia utan att ta med ett ord av det jag sade till henne.

  Min motpart sade senare att hon gjort samma sak i hans fall.

  Knepig tant.

 7. Sara G
  11 augusti, 2008 at 10:18

  Synd bara att alltför många ger henne orakelstatus.
  Aftonbladet ter sig alltmer som en helborglig tidning med konsumism och ”kändis”skvaller som huvudtema.

 8. nature
  11 augusti, 2008 at 12:58

  @Sara G
  Vad som i vart fall hedrar tidningen är att LOs ägande inte tycks påverka tidningen i lika hög grad som på t ex DN! Vi måste trots allt bestämma oss för om det är optimalt att ägarnas intresse speglas vad som publiceras i tidningen eller inte?

  På ett sätt vore det mer ärligt om det var så! Problemet är att vi inte har någon vänstertidning som kan väga upp Bonniers högerextrema dolda politiska agenda!

Comments are closed.