Jönssonligans bov heter Wall-Enberg


Charles-Ingvar ”Sickan”, Vanheden och Dynamit-
Harry är figurer som de flesta av oss har skrattat åt genom åren. De har oftast varit inblandade i en kamp mot den verkliga storskurken som i Sverige döpts till Wall-Enberg, eller som hans fullständiga namn är i filmerna – Morgan Rockefeller Wall-
Enberg Jr.

Det är givetvis ingen tillfällighet att Olsen-bandet i sin svenska filmversion fick ett skurknamn med lokal förankring och färg, Wall-Enberg är nämligen finans- och affärsman på toppnivå och jag klarar sällan att se intervjuer med familjemedlemmarna utan att komma att tänka på filmerna. Det blir förstås inte bättre av att lite av den tafatthet som figurerna uppvisar i filmerna också kan ses i verkligheten. SEB:s avskaffande av bonus till cheferna och därmed följande löneförhöjning uppvisar just sådana komiska drag.

En sorts tafflighet som får allt fler att ropa på regleringar och lagstiftning. Nu ska i ärlighetens namn inte bara familjen Wallenberg råka ut för folks smälek, det är också andra aktörer på finans-
marknaden som skapat sig ett rykte som förskräcker, men att Wall-Enberg fastnar i folks medvetande är inte speciellt underligt. Idag skriver DN en ledare, dock utan att nämna Jönssonligans sceniska representanter.

DN: ”De senaste dagarna har inte varit svensk finansadels bästa tid. Wallenbergfamiljens parhästar har framträtt och försökt lägga till rätta, reträtten i fråga om SEB-ledningens ersättningar blev ändå harmsen. Och för att göra en dålig sak ännu smärtsammare grävde en familjemedlem, Peder Wallenberg, upp den känsliga frågan om kompetensen hos arvtagarna. I en artikel i Expressen (16/3) åkallade han de principer som väglett tidigare generationer
– långsiktighet, lojalitet och samhällsansvar.”

Inte ens inbördes kan de hålla ihop mot en elak omvärld. Lyckas de inte samla ihop laget så är risken överhängande att de kommer att bli en visa i årets nyårsrevyer, idag är det väl endast Reinfeldt och Bildt som kommer kunna konkurrera med dem om


den tveksamma äran. Och när det gäller deras nya Franz Jäger-kassaskåp så är Aftonbladet ett klart hot, inte med dynamit utan med regleringskrav.

AB: ”Regleringar av finansmarknaden måste ske nu. Sådana är politikens villkor. Vi lever onekligen i intressanta tider. Även om statsministern i måndags uttalade sig som vore krisen över (”de finanspolitiska paket som vi sett har nått väg ände”) är det en analys som inte delas av omvärlden.”

Rollen som Doktor M. A. Busé tillfaller föga över-
raskande en ledarskribent i en annan morgon-
tidning, den säregne Per Gudmundson. Han hävdar i dagens upplaga att det är illavarslande att K-G Bergström slutar med sitt intervjuprogram i SVT, samtidigt som han berättar en märklig anekdot om Bergströms agerande från en partikongress någon-
stans. Överträffas möjligen endast av Doktor M. A. Busé själv, eller möjligen av hans kollega Lisa ”Doris” Bjurwald i den malligaste morgontidningen.

/Girighet & Bonusar (. .)

Andra om: , , , , , , , , , , , , it AB1234 SvD DN1 Svensson

[tags]Charles-Ingvar ”Sickan”, Vanheden, Dynamit-Harry, Wall-Enberg, Wallenberg, SEB, Reinfeldt, Bildt, Gudmundson, Bjurwald, Franz Jäger, Doktor M. A. Busé, Politik[/tags]


10 svar till “Jönssonligans bov heter Wall-Enberg”

 1. Ja det är sällan man ser en sådan demonstration av hur finansbranschen fungerar. Utan att tänka det minsta så värnar man det man anser vara sitt eget och struntar i allt annat. Men du glömde en clown Jinge, en person som också borde förekomma och det är Maud Olofsson. Fanns det inte någon mer kvinna i de där filmerna? Frans Jäger, vilket minne du har. Det var väl tio år sedan dessa filmer upphörde?

 2. …inte utan anledning. Har alltid undrat varför ingen reagerat mer. Nu, efter den verklige Wallenberg uttalat sig mer än lovligt klumpigt i TV bränner det till. Men det har bränt länge, ända sen Kr¨ger tog livet av sig eller hur det var. Wallenbergarna tog över, och så gör de fortfarande. Saabkonkursen började när Wallebergarna sålde Saab till samma firma som tillverkade den cheva som Jönssonligan körde runt i. Ha det enna gött! Uno

 3. Gudmundsson kommer att ha betydligt mer att beklaga inom en icke alltför avlägsen framtid. Vad är aktuell kurs på bättre begagnade ledarskribenter månntro ?

 4. Jag träffade en kommunist vid namn Wallenberg för cirka 36 år sedan (jo, han var släkt med finansmagnaterna). Undrar om man kan kalla honom för ”familjens vita får”?

  Med tanke på hur de nyare generationerna av Wallenbergare går på kan man dra sig till minnes det gamla talesätter att första generationen förvärvar, den andra generationen ärver och den tredje fördärvar.

  Sedan finns ju maträtten Wallenbergare också. Jag har gjort den några gånger men inte tyckt att den smakat något särskilt. Biff à la Lindström är bättre.

 5. Men inget rekorderligt fruntimmer i de filmerna var väl så hemsk som Olofsson är.?
  Det är snarare så att rollfiguren Olofssson går att hitta i någon gammal pilsner film, en riktig ragata som det inte går att släppa in vebon, enligt den tidens filmgubbars språkbruk.

 6. När jag såg Mauds utalande om bonusar i expressen gave mig en Marie Antoniette känsla.

  Tror käringen har ingen som hälst verklighets uppfattning.

 7. Maria jag saknar det också, jag vet baraen privatisering som har blivit bättre och det är packet och brev hanteringen.

  Jag gillar att man kan posta eller hämta ett packet på ICA eller någon tobaks handel på en lördag eller söndag.

  Men resten tror jag att jag kan vara utan.