Jonas Morian, Attendo Care och socialdemokratin

Igår kväll häpnade jag inför Aftonbladets val av Jonas Morian som ”Röd bloggare” när det gällde redovisningen av intryck från den partiledardebatt som varit.

Anders Svensson: ”Spekulationskapitalet talar för sossarna. Eller ska man hellre skriva privatiseringsprofitörerna. Det handlar alltså om Jonas Morian, informationschef på bolaget Attendo Care. Ett bolag som kontrolleras av skattesmitarföretaget IK Investment Partners. Ett företag som tillhör spekulationskapitalet.

Sossarna, som hävdar att de är ett vänsterparti låter sig alltså representeras i Aftonbladet av en person som företräder privatisering och spekulationskapital. En person som företräder ett bolag som gjort sig känt för misskötsel av patienter och anställda liksom för olika skandaler som kantat deras väg till profiter.”

Man kan givetvis också nämna att Jonas hund är döpt efter en av liberalismens fäder och att hans tidigare jobb var som pressansvarig för Forum för levande historia. Att Jonas nu gått över till ett riskkapitalistbolag som informationschef var väntat. Han har bråkat på mig många gånger därför att jag pekat på hans delvis nyliberala och marknads-
fundamentalistiska tendenser, något som också väckt en hel del uppmärksamhet bland de socialdemokratiska bloggarna. Där pågår nämligen en mindre bloggbävning just nu på grund av hans engagemang för Attendo Care, ett bolag som dragit på sig närmare 30 Lex Sara-anmärkningar och som till och med sparkats ut från moderat styrda kommuner.

Samtidigt är det väl analogt med den nya social-
demokratin som vill placera väljarna på läktaren, deras kampanj att värva ”supportrar” i stället för medlemmar är väl helt i linje med den högervridning som råder. Vi har sett exempel på t.ex. Mona Sahlins beslut att hänga av vänsterpartiet, ett beslut som inte var förankrat på vare sig partikongressen, i verkställande utskottet eller i partistyrelsen.

Man vill inte längre ha medlemmar som lägger sig i, man vill ha sina supportrar på läktaren, troligen bakom höga kravallstaket.

Kanske är Morian ett blivande partiledarämne?

Damen bredvid Morian på bilden från Aftonbladet är karamelltanten, Mary Jensen, som har bloggen Mina moderata karameller.

Svensson Karamelltanten it

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Jonas Morian, Attento Care, FFLH, Socialdemokraterna, Högersosse, Bloggbävning, Intern kritik, Promemorian, Liberal, Marknadsliberal, Nyliberal, Marknadsfundamentalist, Högersosse, Politik[/tags]

  10 comments for “Jonas Morian, Attendo Care och socialdemokratin

 1. Anders
  13 oktober, 2008 at 11:50

  Det är en massa sossebloggare som reagerat kraftigt på att Promemorian tagit anställning hos ett illa beryktat kvartalskapitalistbolag. Sådana som normalt skulle betraktas som högersossar av de flesta. Sossarna är ju normalt negativa till sådant, men framförallt Attendo Care som inte betraktas som ett seriöst företag.

 2. Pingback: Erik N
 3. Pingback: Magnus A
 4. Rawia Morra
  13 oktober, 2008 at 13:50

  Eller så är han sosse av slumpen. Ungefär som att vara född sosse? Har pappa eller mamma någon gammal ställning inom socialdemokratin så kan kanske en hel del förklaras? Det är ju inte få sosseungar som fått LO-lägenheter bara för att morsan eller farsan var höjdare inom socialdemokratin. Man tycker dock att det är lite gammalmodigt nu. Folk borde ha kommit på att det där tillhör 1980- och 1990-talen i så fall?

  Någon som vet?

 5. 13 oktober, 2008 at 14:46

  Attendo Care betraktas inte som ett seriöst företag och Jonas Morian (och strebern Erik Laakso som vill åt nästa bit ur privatiseringskakan) räknas inte som en seriös politisk person överhuvudtaget efter detta. Höger har han alltid varit, men nu är han inte ens det på ett seriöst sätt mer.

 6. 13 oktober, 2008 at 16:09

  Kommer vi någonsin att få se riktig politik här i Sverige igen? Säga vad man vill om Olof Palme men han lyckades ju skapa engagemang iallafall? Nu har ju marknaden tagit över fullständigt och gjort politiker till gycklare!

 7. Stina Morian
  15 oktober, 2008 at 14:32

  Som faktiskt liberal måste jag ändå invända mot ”Man kan givetvis också nämna att Jonas hund är döpt efter en av liberalismens fäder”. Vår katt, obs katt, Millis (kort för John Stuart Mill) är adopterad när han var ca ett år gammal. Då lystrade han redan till förkortningen. Men han är inte döpt av oss – utan av våra tidigare grannar som separerade och då flyttade Millis in till oss.

  Antar att det går att anklaga Jonas för att han är gift med en liberal (ledarskribent) också. Men vi har levt tillsammans i över femton år utan att någon av oss ändrat åsikt. För det är viktigt i alla relationer att skilja sak och person.

 8. 15 oktober, 2008 at 14:43

  Aj faan, är det en katt som missbrukats till den grad att den döpts efter en liberal. Att Jonas gift sig med en visar bara att kärleken är – blind… :-)

 9. 15 oktober, 2008 at 17:48

  Pjåsk, inget fel i det. På den tiden var ju inte liberal och marknadsliberal synonymer. Dessutom måste det ses som ett plus att det var en katt och inte en hund.

 10. 15 oktober, 2008 at 17:59

  Du anser inte att det är ett solklart fall av djurplågeri då?

Comments are closed.