John Grisham, Domen


OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).
Grishams produktion består till stor del av advokatböcker, thrillers som har sitt ursprung i hans förra yrke som advokat. Nu i dagarna släpptes hans nya bok ”Domen” som handlar om en ung och måttligt engagerad journalistelev som inte lyckas bli färdig med sin journalistutbildning. Via sin mormors kontakter lyckas han trots detta få ett arbete i Ford County, Mississippi på en liten tynande lokaltidning.

En historia om en beväpnad dvärg i bokens inledning känns inte som vanliga Grisham, men det inleder de omständigheter som får Willie, som bokens huvudperson heter, plötsligen att stå som ägare till The Ford County Times. En tidning som då bara har 1200 prenumeranter.

I samma stund blir en tvåbarnsmor våldtagen och mördad vilket ger tidningens upplaga en ordentlig knuff uppåt och tidningen kommer åter att bli en central nyhetsförmedlare.

Ford County kan väl närmast beskrivas som en amerikansk ”Byhåla” i södern, ett samhälle med existerande rasmotsättningar och rednecks som åker omkring i pickuper med ett Winchestergevär i bakrutan.

Jo det förekommer en hel del advokater i denna bok oxo, men huvudpersonen är inte jurist vilket känns omväxlande. Bonniers har på baksidan av boken citerat NY Times ”En av hans bästa” hävdar de.

Det tycker inte jag. Har man aldrig läst en Grisham så ska man börja med Försvararen, Testamentet, Juryn eller Firman. En av John Grishams mer annorlunda böcker är Det Målade Huset som inte alls handlar om jurister, och den håller jag personligen som den främsta.

Jag har tidigare skrivit om Grishams Coachen som han släppte i år. Det är en bok som är lika spännande som en ostskiva i vakuumförpackning. Den här boken sträckläste jag, precis som de flesta andra av honom. Han är en utmärkt berättare och förmår att nagla fast läsaren.

Inte en av de bästa, men absolut tillräckligt bra för att offra ett antal timmar på.


4 svar till “John Grisham, Domen”

  1. Medhåll. Vet inte varför jag glömde den. Jag har faktiskt läst alla böcker han givit ut, och den tillhör toppen. Men jag kan tycka att han är lite ojämn faktiskt…

  2. College Grants…

    […]Grants from rhodes and federal sources may be part of your financial aid package. When you apply for financial assistance we tailor a package to meet your circumstances. Americas number one […]…