Jobbskatteavdrag?


Smaka på ordet – jobbskatteavdrag. Eftersom ordet ska beskriva något, kan man då beskriva dess motsats eller något annat jämförbart? Arbetslöshetsskatt, ja det är ju motsatsen, och det är ju faktiskt det som regeringen skapat. De som är sjuka, arbetslösa eller pensionärer drabbas av högre skatt än dem som har ett arbete.

AB: ”I en intervju med Rapport lämnar nu Fredrik Reinfeldt nya besked. Skatten för löntagare ska sänkas ytterligare – och obligatorisk a-kassa ska införas. Detta ska öka motivationen att arbeta för låginkomsttagare. Det utlovade femte jobbskatteavdraget ska genomföras i januari 2012, enligt statsministern i en intervju med SVT:s Rapport.”

Att regeringen inför en obligatorisk a-kassa, som Reinfeldt säger att man ska göra, betyder det att den delvis ska finansieras med hjälp av skattemedel? Nej det är det nog ingen som förväntar sig, troligen ska dessa pengar förvaltas av staten, ett sätt att berika staten likväl som banksektorn.

Reinfeldt säger att den nya skattesänkningen som ska ge dem med arbete närmare fyrahundra mer i plånboken ska tjäna som morot för dem som inte har arbete. Vi som till följd av sjukdom eller hög ålder blir utan får som vanligt betala mer och stå för kostnaden. Det löjligaste av allt är att Reinfeldts väljare tydligen tror att de kommer att vara friska för evigt och att de aldrig blir pensionärer.

it , , , , , , , , , , , , , ab12 ex12 dn12 svd12


7 svar till “Jobbskatteavdrag?”

  1. Att det ska löna sig att arbeta är väl en retorik man kan förstå och hålla med om, men att det samtidigt innebär att det ska kosta att bli av med arbetet, eller att drabbas av sjukdom, det borde uppröra alla och göra det omöjligt att gå vidare på samma väg…
    Reinfeldt verkar betrakta moral och medmänsklighet som något förlegat, något som tillhör det förgångna förhatliga sossesverige, något som hindrar den egoistiska friheten att berika sig själv utan att behöva ta hänsyn till andra…
    Det ska kosta att bli av med jobbet eller drabbas av sjukdom… verkligen helt sjuk brist på moral och empati.
    Den store ledaren som går sida vid sida med folket vars förtroende han säger sig bära vänder ryggen mot en stor del av sina undersåtar. Det är ett ekonomiskt förtryck, en medveten diskriminering och skapande av ett värre utanförskap än det han tidigare ondgjort sig över.
    I förlängningen av den politiken kan man ana ett samhälle som ingen normal människa vill ha…

    • Ja,detta känner ”vi” till men ändå vill tydligen 50+ % ha denna vidriga politik.

      ”det drabbar inte mig” eller vad?

      Dom högre lönesfärerna har redan skaffat sig privata arbetslöshets/sjukförsäkringar eller avtal, så där är det inga problem.

  2. Jag som student och som inte kvalificerar mig till akassan får säkert jättemycket utav det också :) Jobbskatteavdraget hjälper ju om man inte har några inkomster. Klar är man lagom till nästa lågkonjunktur :) Men ingen normal människa kan väl vara arbetslös ens för en vecka i deras värld så.

  3. Än mer upprörande är att se och höra (på Tv´s Rapport) igår hur sanslöst okritiskt Mats Knutsson intervjuar president Reinfeldt. Inte en tillstymmelse till reflektion, kommentar eller fråga från ”journalisten” om det moraliska att beskatta sjuka och arbetslösa högre än de ”som arbetar” (denna förfärande försåtliga floskel- som vill antyda att de sjuka och arbetslösa väljer att inte arbeta).

    Inte en kommentar eller ett ifrågasättande om ”jobbskatteavdraget” gör det möjligt för deltidsarbetslösa att plötsligt få mer arbete. Inte ett uns till vilja att diskutera om efterfrågan på arbetskraft verkligen ökar genom denna ”skatteväxling”!

    Och oppositionen verkar lika tyst som vanligt – om den nu alls längre finns. Har någon hört Sven-Erik Österberg, som Jinge nyss förde på tal som ny S-ledare in spe, ifrågasätta detta borgerlighetens grundtema att allt ska privatiseras och att du väljer som du är frisk eller sjuk.

    Centerpartiets kommunalråd i Uppsala- som genom sitt förflugna (?) förslag om extra skatt på tjocka människor – ligger väl i linje med nyliberalismens människosyn. Och är egentligen skillnaden så stor mellan Stefan Hannas ”tjockskatt” och regeringen Reinfeldts ”jobbskatteavdrag”?

  4. Jag förstår inte uttrycket att: ”det ska löna sig att arbeta”. Det lönar sig betydligt bättre att låt andra arbeta åt en, än att själv göra grovjobbet. I annat fall skulle det inte finnas företag som går med vinst.

    Historiskt sätt så har människor arbetat för att överleva. Inte för att de ”lönar sig” att arbeta.

    När jag var ung, så sade mina kamrater att; Ska man leva för att arbeta, eller arbeta för att leva?

  5. Sällsynt dålig timing från Reinfeldt…

    Har inte ens hans PR-konsulter förklarat för honom att det är en dålig idé att gå ut med skattesänkningar när man precis har stängt fem ambassader och har ett bevisligen havererat järnvägsnät i akut behov av utbyggnad och underhåll?

    Eller som Reinfeldt själv uttryckte det för ett par veckor sedan: ”Jag kan berätta för svenska folket att man kan inte spara 300 miljoner på någon verksamhet, inte i ett privat företag, inte i Sveriges Radio, inte i någon offentlig verksamhet och sedan hävda att det får inga som helst konsekvenser. Det är det jag är irriterad på. Var ärlig mot svenska folket, stå för det ni gör, Tomas Östros och Jimmie Åkesson. Stå för det ni gör tillsammans och berätta för människorna vilka konsekvenser det får.”

    Vi börjar se konsekvenserna, ändå fortsätter karln sänka skatten…